Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 31, 2005

Liever Europees ghetto dan eigen land


Hoewel hun situatie er dikwijls evenmin rooskleurig is, geven Afrikanen toch nog altijd de voorkeur aan een Europees ghetto in plaats van de zware armoede en onveiligheid thuis. Dat merkt het persbureau Associated Press op naar aanleiding van de recente fatale branden in Parijse migrantenflats.

Sinds april hebben drie gelijkaardige branden in de Franse hoofdstad het leven gekost aan totaal 48 mensen, meestal Afrikaanse imigranten. De woonomstandigheden van die mensen blijken zo erbarmelijk te zijn dat de Franse minister van binnenlandse zaken stelde dat die panden eigenlijk gesloten moesten worden.

"Maar die krotten trekken mensen aan die zich niets beters kunnen veroorloven, zoals asielzoekers of illegale immigranten," aldus het persbureau. Alexandre Galley, een zakenman uit Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, vertelde aan Associated Press echter dat Europa in vergelijking met zijn land nog steeds een paradijs is.

Galley stelde dat een kleine studio of een onderkomen flat in Europa nog altijd beter is dan wonen in een land van chaos en onzekerheid. "Afrikanen vluchten illegaal naar Europa om conflicten te ontlopen, maar ook om weg te raken uit een continent waar velen minder dan een dollar per dag verdienen," aldus Associated Press.

In Europa kunnen deze mensen volgens het persbureau duizenden dollars per maand verdienen, zelfs met relatief weinig betaalde jobs als fabrieksarbeider of conscierge. "Velen blijken in staat te zijn om geld naar huis te zenden," wordt er aan toegevoegd.

"Is het daar slechter dan hier, zelfs met die branden?" zei Ephraim Panzu, uitbater van een internetcafé in de Congolese kuststad Muanda. "Wij leven hier op een vuilnishoop, waar men zijn kinderen niet graag groot brengt."

Sommige Afrikanen wijten de fatale branden dan ook aan de armoede van hun continent. "Indien de leefomstandigheden hier beter waren, zouden de Afrikanen niet naar Europa vertrekken," meende Idrissi Sow, een zakenman in Conakry, de hoofdstad van Guinea. "Daar heeft tenminste iedereen een kans. Ook de slachtoffers wensten een beter leven en geld kunnen verdienen. Helaas zijn ze gestorven."

Maar de Parijse branden worden door veel Afrikanen geweten aan het Europese racisme, al is zeker tenminste één van de drie vuurhaarden ontstaan door een ongeluk. Men vindt dat de Franse autoriteiten veel te weinig doen voor de Afrikaanse migranten. "Met blanken was dit zeker niet gebeurd," stipte Panzu aan. "Afrikanen worden in Frankrijk aan hun lot overgelaten."

Maar de Ivoriaanse kok Philippe Ouadrago stelde dat branden overal het leven kosten aan mensen. "Ook in Afrika," voerde hij aan. "Bovendien loopt men hier ook nog de kans om gedood te worden door de veiligheidsdiensten van zijn eigen land."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home