Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2005

Chemisch centrum verhuist naar China


China wordt volgens de Amerikaanse chemiereus Dow Chemicals heel belangrijk voor de scheikundige industrie. Dow stelt dat de Chinese markt de winstmarges van de sector gevoelig moet opdrijven. Tegen 2030 zou het land de grootste markt van het Amerikaanse bedrijf worden.

"Andrew Liveris, topman van Dow, zegt te verwachten dat de wereldwijde vraag naar chemicaliën de volgende jaren relatief groot zal blijven," merkt het persbureau Associated Press op. De voorbije maanden was er een opvallende afremming van de vraag, maar de volgende jaren zullen volgens Liveris gekenmerkt worden door een stevige vraag die voor een gemakkelijke afzet zal worden.

China zal volgens Liveris de volgende kwarteeuw Duitsland en de Verenigde Staten voorbij steken als belangrijkste afzetmarkt van Dow. Vorig jaar kende de verkoop van het Amerikaans concern op de Chinese markt een groei van 35 procent tot 2,2 miljard dollar, waarmee China op dit ogenblik de derde grootste markt van Dow vormt.

"Over tien tot vijftien jaar zal China voor Dow even groot zijn als Duitsland en op 20 tot 25 jaar zal de Chinese markt groter worden dan de Amerikaanse," voorspelde Liveris. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan dat 3 miljard dollar zou geïnvesteerd worden in een Chinese fabriek die jaarlijks meer dan 1 miljoen ton ethyleen zou moeten produceren. Een definitieve beslissing daarover is echter nog niet gevallen.

Eerder beslisten ook al Exxon Mobil, Shell, BP en BASF producties in China op te starten. Dow kreeg daarbij het verwijt eigenlijk te laat op de molen te springen. "China is verplichte kost voor Dow, maar het heeft geen zin om overhaaste beslissingen te nemen," benadrukte Liveris. "China zal chemische producten en plastiek blijven importeren. Er is dus geen voor- of nadeel om als derde of vierde op de markt te verschijnen."

Dow zal in Shanghai trouwens een nieuwe onderzoekscentrum bouwen. Dat moet tegen 2007 operationeel zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home