Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2005

Economie in de media


Frankrijk neemt na bijna honderd jaar afscheid van een van zijn nationale symbolen, de gevleugelde Gallische helm op het blauwe sigarettenpakje. Het laatste pakje zware Gauloises verliet woensdag de fabriek in Lille in het noorden van het land.
In Frankrijk is definitief het doek gevallen voor de productie van de zware Gauloises- en Gitanes-sigaretten. Het Frans-Spaanse moederbedrijf Altadis heeft besloten de productie over te hevelen naar Alicante in Spanje. Altadis doet dit omdat de consumptie van sigaretten met donkere tabak vooral in Frankrijk hard naar beneden gaat. De filterloze Gauloises kwam in 1910 op de markt. In eerste instantie heette het merk Hongroises, Hongaren. Deze naam werd echter gauw vervangen door het meer patriottisch klinkende Gauloises, een referentie aan het krijgshaftige verleden van het Franse volk. In 1927 kwam Gitanes op de markt. De sigaret is gemaakt van donkere tabak afkomstig uit Frankrijk, Turkije en Syrië. De filterversie verscheen in 1950. De lichtere versie 'Gauloises Blondes' wordt nog wel gemaakt in Frankrijk.

Formule-1-coureur Michael Schumacher heeft woensdag een nieuw sponsorcontract ondertekend. De overeenkomst met het financiële bedrijf Deutsche Vermögensberatung AG loopt tot en met 2010. De huidige verbintenis, met een waarde van 4 miljoen euro per jaar, zou na volgend jaar aflopen. De vernieuwing van het sponsorcontract zegt volgens zijn manager Willi Weber echter niets over de voortgang van zijn loopbaan. Zijn verbintenis met formule-1-renstal Ferrari loopt volgend jaar af. "Deze deal houdt niet automatisch in dat hij doorgaat tot 2010, maar het is ons doel dat hij ook na zijn loopbaan sponsorcontracten blijft behouden. Hij zal volgend jaar beslissen of hij doorgaat met racen in de Formule 1 of niet.''

Het Deense familiebedrijf Lego heeft woensdag bekendgemaakt dat het honderden jobs gaat schrappen in West-Europa en de productie verhuist naar Centraal-Europa. Met die maatregel hoopt de speelgoedfabrikant opnieuw winst te zullen maken. In Zwitserland zullen ongeveer 239 banen verloren gaan, omdat de productie tijdens de eerste helft van 2006 verhuist naar de Legofabriek in Tsjechië en naar externe leveranciers. Er is nog niet bekendgemaakt hoeveel nieuwe jobs er zouden komen. "Uiteraard hebben de hoge kosten in Zwitserland een sleutelrol gespeeld bij de beslissing om de productie te verhuizen?" stelde Lars Altemark, senior vice president van Lego. Er werd ook aangekondigd dat de vijf productiecentra van Lego samengevoegd zullen worden tot slechts één productiecentrum in Tsjechië. De huidige vijf centra in Billund (Denemarken), Hohenwestedt en Flensburg (Duitsland) en Duinkerke en Lyon (Frankrijk) zullen waarschijnlijk sluiten tussen januari 2006 en maart 2007. Daarbij zullen 301 werknemers hun baan verliezen. Het bedrijf leed het afgelopen jaar een verlies van 169 miljoen euro. De Lego groep, die in de jaren dertig werd gesticht, heeft wereldwijd ongeveer 7.400 werknemers.

Het autobedrijf NedCar in het Nederlandse Born heeft de productie woensdag stilgelegd. Alle 2.875 productiemedewerkers wachten thuis op een telefoontje. Van hen krijgen 368 te horen dat ze donderdag niet meer hoeven terug te komen. Aan nog eens 300 mensen wordt meegedeeld dat ze vanaf nu geplaatst worden in een detacheringspool. Dat heeft een woordvoerster van NedCar woensdag gezegd. Bij NedCar werken ook heel wat Belgische grensarbeiders. De inkrimping is nodig door de tegenvallende verkopen van de Mitsubishi Colt en Smart, die in Born gemaakt worden. De mensen die vanaf donderdag geen baan meer hebben, kunnen naar drie centra in Limburg voor morele opvang. Mensen die mogen blijven, worden donderdag ingedeeld in nieuwe taakgroepen en krijgen een nieuwe ploegleider. De 300 gedetacheerden blijven nog 2,5 tot 3 jaar op de loonlijst van NedCar staan.

De Franse justitie bereidt strafzaken voor tegen zeven personen wegens het verongelukken van een Concorde vijf jaar geleden bij Parijs. Dat heeft de advocaat van enkele nabestaanden van de ramp woensdag gezegd na gesprekken met het openbaar ministerie. Het zou gaan om vier medewerkers van het Europese consortium dat het verongelukte toestel bouwde en drie Fransen die werkten bij de dienst voor de burgerluchtvaart. Ook is inmiddels een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen een technicus die er voor verantwoordelijk wordt gehouden dat de reep metaal die de ramp veroorzaakte van een eerder die dag vertrokken DC10 van de Amerikaanse maatschappij Continental Airlines op de startbaan terechtkwam. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeluk, dat aan op 25 juli 2000 aan alle 109 inzittenden en vier personen op de grond het leven kostte, veroorzaakt is doordat het stuk metaal dat op de startbaan lag een band van de opstijgende Concorde doorboorde, waarna stukken rubber met grote kracht in de brandstoftanks van het vliegtuig sloegen. Kort na de start vloog de Concorde in brand en stortte neer op een hotel even buiten Parijs.

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdagavond de orkaan Katrina een van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten genoemd. "Het herstel gaat lang duren, gaat jaren duren," zei hij in een rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak. De hoogste prioriteit heeft volgens Bush het redden van levens door evacuatie. De kustwacht heeft naar zijn zeggen woensdag 3000 mensen weten te redden die door het water waren ingesloten. Ongeveer 78.000 slachtoffers zitten in noodopvangcentra. Als tweede prioriteit van de Amerikaanse regering noemde de president het redden van levens door middel van de verstrekking van drinkwater, voedsel en medische hulp aan de getroffenen. Herstelwerkzaamheden vormen de derde prioriteit. Bush zei dat de stroomvoorziening en wegen en bruggen zo snel mogelijk zullen worden hersteld, evenals de olieproductie. De Amerikaanse president wil het Congres om extra geld vragen voor de gebieden die zijn getroffen door de orkaan. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend. Verder hebben de Amerikaanse autoriteiten voor het eerst een nieuw nationaal noodplan in werking gesteld.

Wat economische schade betreft, kan orkaan Katrina andere recente natuurrampen gemakkelijk in het niet doen verzinken. Dat stelde de coördinator van de Verenigde Naties (VN) voor noodhulp, Jan Egeland, woensdag. Hij noemde de orkaan een van de grootste, meest verwoestende natuurrampen ooit. Egeland coördineerde de internationale hulpverlening na de zeebeving en tsunami eind vorig jaar in Azië. De VN schatte de schade door de tsunami op tien miljard dollar. De schattingen over de verliezen door Katrina lopen uiteen van negen tot 25 miljard dollar. Egeland bood de Verenigde Staten officieel hulp aan in een brief aan de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton. Volgens de coördinator zou Washington de VN voor hun aanbod hebben bedankt, maar vroegen de Amerikanen tot nu toe niet om assistentie.

Ten minste twintig booreilanden en olieplatforms zijn zoekgeraakt in de Golf van Mexico en een gebroken gasleiding is in brand gevlogen sinds orkaan Katrina over de regio trok. Dat heeft een functionaris van de Amerikaanse kustwacht woensdag gemeld. "We hebben bevestigd dat ten minste twintig eilanden of platforms vermist zijn, gezonken of op drift geraakt, en dat er brand is waar een booreiland was," aldus onderofficier Robert Reed van de kustwacht van Louisiana.

De Verenigde Staten hebben besloten om hun strategische oliereserves aan te spreken. Ze willen daarmee de productievermindering opvangen die is ontstaan door de schade die de orkaan Katrina heeft aangericht. De Amerikaanse minister van Energie, Samuel Bodman, zei dit woensdag. De orkaan Katrina heeft de olieplatforms in de Golf van Mexico en de raffinaderijen aan de Amerikaanse kust ernstig beschadigd. Ongeveer een kwart van de Amerikaanse olieproductie vindt plaats in de Golf van Mexico. De installaties daar liggen nu voor 90 procent stil. Katrina heeft de olieprijs opgedreven tot een record. Voor Amerikaanse olie staat de hoogste prijs tot nu toe op 70,85 dollar per vat (159 liter). De aankondiging dat de VS hun reserves gaan gebruiken, deed de prijs dalen tot onder de 70 dollar. De strategische reserve bevat ongeveer zevenhonderd miljoen vaten olie. In geval van nood, zoals een tijdelijke onderbreking van de olietoevoer, kan er gebruik van worden gemaakt. De vorige maal dat de reserveolie werd aangesproken, was in het najaar van 2004. De orkaan Ivan teisterde toen het zuiden van het land, waardoor een groot aantal olieinstallaties enkele weken stillag.

De tyfoon Talim heeft woensdagmorgen zijn komst aangekondigd met hevige stortbuien in het noorden en oosten van Taiwan. De zware tropische storm bereikt naar verwachting woensdagavond Nederlandse tijd in alle hevigheid de oostkust van het eiland. Talim komt aan met windsnelheden boven de 180 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. In de Chinese provincies Fujian en Zhejiang zijn uit voorzorg de eerste groepen bewoners van laaggelegen kustgebieden geëvacueerd. Beide provincies liggen in het voorspelde pad van Talim. In verscheidene Taiwanese steden zijn scholen en overheidsgebouwen gesloten. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben hun internationale vluchten van en naar het eiland geschrapt. In juli eiste de tyfoon Haitang in Taiwan zeker twaalf levens. Drie mensen zijn nog altijd vermist. Taiwan wordt geregeld getroffen door tropische wervelstormen. De tyfoon Toraji eiste in 2001 tweehonderd slachtoffers. Een paar maanden later kwamen nog eens honderd mensen om het leven door Nari, die de ergste overstromingen ooit veroorzaakte in de hoofdstad Taipei. Talim zal de dertiende tyfoon zijn die de volksrepubliek dit seizoen zal teisteren.

De Chinese autoriteiten willen voor het einde van het jaar ongeveer 7000 kolenmijnen voorlopig sluiten. Volgens het Chinese persbureau Xinhua voldoen deze mijnen niet aan de veiligheidseisen. De maatregel heeft betrekking op ongeveer een op de drie kolenmijnen in de Volksrepubliek. Kolenmijnen voorzien in China in ongeveer 70 procent van de energiebehoefte. De opschorting van de productie in 7000 mijnen zal niet voor al te grote problemen zorgen omdat het vooral om kleinere mijnen gaat. In Chinese mijnen vallen jaarlijks duizenden doden. De teller staat dit jaar al op meer dan 3000 doden door ongelukken in mijnschachten. De maatregel zal betekenen dat duizenden mijnwerkers op straat komen te staan.

De bosbranden die Portugal de afgelopen weken teisterden, hebben zeker 240.000 hectare bos en landbouwgrond verwoest. Dat heeft de Portugese regering woensdag gezegd. In geld uitgedrukt bedraagt de schade ruim een miljard euro. Vijftien mensen, onder wie elf brandweerlieden, zijn omgekomen als gevolg van de branden. Vorige week leken de bosbranden onder controle gebracht, maar enkele dagen geleden laaiden ze op verscheidene plaatsen opnieuw op. De politie heeft sinds begin dit jaar meer dan honderd mensen aangehouden op verdenking van brandstichting, maar waarschijnlijk is slechts een klein deel van de branden aangestoken. De bosbranden zijn grotendeels het gevolg van een al bijna tien maanden aanhoudende droogte in het land.

Leden van de staf van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in Moskou hebben waarschijnlijk voor 960.000 euro aan fondsen verduisterd. Dat blijkt uit een nog lopend intern onderzoek in het UNDP-kantoor in de Russische hoofdstad. De stafleden zouden het geld tussen 2002 en 2004 hebben gestolen door contracten en facturen te vervalsen, aldus een woordvoerder van het UNDP in Moskou. Alle verdachten hebben ontslag genomen voordat vermoedens over verduistering rezen. De chef van het UNDP-kantoor in Moskou, Stefan Vassilev, is voor de duur van het onderzoek geschorst. Onderzocht wordt of hem nalatigheid ten laste kan worden gelegd. De Russische justitie helpt de auditeurs van het UNDP met het onderzoek. Sinds het UNDP in 1997 een kantoor opende in Moskou, heeft het programma ruim 45 miljoen euro uitgegeven aan projecten voor de ontwikkeling van de economie en voor democratisering.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home