Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2005

Diamant voor overtuigde discofans


Overtuigde discofans en fuivers maken kans eigenaar te worden van een juweel ter waarde van 25.000 euro. Dat is immers de prijs die één van de deelnemers aan de Studio54-party in het Antwerpse Sportpaleis.
Van 1978 tot 1982 was Studio54 de meest besproken en trendy club in New York. Het was een place-to-be voor popsterren, filmvedetten, artiesten, zakenlui, modellen, mode-ontwerpers, starlets en allerhande nachtmensen.

Eind jaren zestig ontmoetten de Newyorkers Steve Rubell en Ian Shrager elkaar op de universiteit. Hun eerste samenwerkingsverband was eerder bescheiden toen ze begin jaren zeventig een restaurantketen van steakhouses opstartten. Rubell had echter vrij snel door dat de verkoop van alcohol een lucratieve bezigheid was met een duidelijk hogere winstmarge.

Daarop besliste het duo de vroegere CBS-televisiestudio's aan het nummer 254 W. in de 54ste straat aan te kopen en er een grondige verbouwing door te voeren. Omwille van haar locatie werd de club Studio 54 genoemd en op 16 april 1977 gingen daar de deuren open.

Ze slaagden erin om tal van internationale vedetten te lokken, zoals Andy Warhol, Liza Minelli, Gloria Gaynor, Donna Summer en Barry White. In een mum van tijd woerd Studio 54 de meest trendy nachtclub van New York met een beruchte en spraakmakende decadentie en hedonisme.

De club hield er een heel strikt deurbeleid op na. Wie er niet voldoende glamorous uit zag, kwam er gewoon niet in. Door bijzonder selectief te zijn, sloeg de club er ook in een goed evenwicht te houden tussen blank en zwart en straight en gay. Die aanpak legt Shrader en Rubell beslist geen windeieren.

Elke avond opnieuw stonden honderden te drummen om een glimp te kunnen opvangen van de talrijke personaliteiten, maar de glorietijd was echter van korte duur. Het slechte beheer van Schrager en het drugprobleem van Rubell trokken de aandacht van de autoriteiten. Zowel de belastingsinspectie als de bijzondere recherche deden er een inval.

Daarbij stuiten ze op een onnoemelijk aantal vuilniszakken vol geld en een wel zeer creatieve boekhouding waarin Schrager zo ver ging dat hij zelfs alle geschenken - inclusief drugs - die de club aan de vedetten schonk, erin bijhield. Dat was meteen het einde van de meest besproken nachtclub ter wereld. Rubell en Schrager werden tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Na hun vrijlating stortten zij zich opnieuw in het nachtleven en openden zij de even succesvolle Palladium. Tezelfdertijd legden zij zich ook toe op de renovatie van hotels. Rubel overleed echter in 1989, maar Schrager is vandaag nog altijd actief in de hotelbusiness.

De sfeer van de beruchte Newyorkse club wordt al verscheidene jaren geregeld weer opgeroepen door de Antwerpse discotheek Red&Blue. Elke eerste zondag van de maand ondergaat Red&Blue een ware metamorfose en worden de hoogdagen van Studio54 herbeleefd met surprise-optredens van disco-iconen zoals Boney M, The Three Degrees, Royce Rose, Baccara of The Ritchy Family.

Maar één keer per jaar wordt ook het Antwerpse Sportpaleis omgetoverd tot een decor voor de Studio54-party. Meer dan tienduizend bezoekers komen dansen op muziek van een aantal frontfiguren uit de geschiedenis van de disco-muziek. Zaterdag 24 september heeft de vierde aflevering van dit jaarlijkse evenement plaats.

Dit jaar wordt er ook uitgepakt met het Studio54-juweel. Diamantair Michael Suchowolkski, stichter en zaakvoerder van Park Jewelry, ontwierp een speciaal voor het evenement een juweel met 115 diamanten. De diamant heeft een waarde van 25.000 euro en is voorbehouden aan één van de deelnemers aan de Studio54-party.

Bij elke fles champagne die tijdens de party wordt besteld, wordt een certificaat met een edelsteentje afgegeven. Slechts één steentje is een echte diamant. De gelukkige die dit certificaat kanvoorleggen, gaat meteen ook met het unieke juweel naar huis. Meer informatie over het evenement is trouwens te bekomen op de website www.studio54antwerp.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home