Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2005

Katrina stimuleert online fraude


Speurders van het Federal Bureau of Investigation (FBI) zijn met een onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze websites die mensen proberen te verleiden geld over te maken voor hulp aan de slachtoffers van de orkaan Katrina, die het zuiden van de Verenigde Staten heeft getroffen.

Al vlug na de ramp doken op het internet websites en e-mails op die geld wilden verzamelen voor hulpacties. "Websites als katrinahelp.com, katrinadonations.com en katrinarelief.com beloven het gestorte geld over te maken aan de hulpverleners," merkt het magazine The Register op. "Maar er is helemaal geen zekerheid dat het geld - dat verzameld wordt via PayPal - ook daar uiteindelijk zal terecht komen."

Claudia Bourne-Farrell, woordvoerster van de Federal Trade Commission, benadrukte dat men dergelijke websites met bijzonder veel omzichtigheid moet benaderen, want dat in veel gevallen alleen maar gepoogd wordt om kredietkaart-gegevens te achterhalen.

Inmiddels is de FBI al gestart met een onderzoek naar mogelijke fraudeurs. "Mensen die financiƫle hulp willen verlenen, doen er goed aan zich te wenden tot bekende organisaties met een onberispelijke reputatie," voerde FBI-woordvoerder Paul Bresson aan.

Ook op eBay blijken sommigen munt proberen te slaan uit de natuurramp. Gerelateerde domeinnamen - zoals katrinaourtsunami.com en ourtsunami2005.com - worden te koop aangeboden, waarbij beloofd wordt dat de helft van de omzet aan het Rode Kruis zal worden overgemaakt. Maar eBay en het Rode Kruis stellen dat daarvoor geen toestemming is gegeven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home