Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2005

Spionage met humane missie


Amerikaanse spionagesatellieten worden ingeschakeld bij de hulpacties na de doortocht van de verwoestende orkaan Katrina. De ruimtespionnen hebben immers talloze beelden van de ergst getroffen gebieden.
"Het National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), dat satellietbeelden analyseert voor spionage-doeleinden en gevechtstroepen, heeft een enorme reeks foto's gemaakt van de gebieden die door de orkaan zijn getroffen," merkt het persbureau Reuters op. "Onder meer zijn er beelden beschikbaar van New Orleans, voor en na de impact van Katrina."

Het NGA stelde vooral de schade te onderzoeken die aan de regionale transportinfrastrurctuur is aangericht. Die gegevens zouden door het Federal Emergency Management Agency vervolgens kunnen worden gebruikt om de hulpverlening te organiseren.

"Wij kunnen de omvang bepalen van de schade die aan het verkeersnetwerk is toegebracht," stipte NGA-woordvoerder Stephen Honda aan. "Aan de hand van onze foto's kan er bekeken worden welke bruggen buiten gebruik zijn en welke wegen overstroomd zijn. Die gegevens heeft de FEMA nodig om bijvoorbeeld hulpvoorraden in het rampgebied te verspreiden."

Het NGA werd al ingeschakeld op het ogenblik dat de orkaan het Amerikaanse vasteland bereikte. "Het bureau verzamelde vrijdag al beelden met de locaties van ziekenhuizen, politiekantoren, autostrades en scholen," meldt Reuters. "Na de storm gaf het bureau de eerste wolkenvrije satellietbeelden van het centrum van New Orleans vrij."

Het NGA wordt sinds de terroristische aanslagen van 9/11 vaker dan voorheen ingeschakeld voor inlandse veiligheids- en hulpactiviteiten. Het werd echter ook ingeschakeld bij grote publieke evenementen - zoals de Super Bowl - en de presidentiƫle conventies. NGA-beelden werden ook gebrukt voor de hulpacties bij de tsunami van eind vorig jaar en bij het bestrijden van bosbranden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home