Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2005

Schoen is 400 eeuwen oud


De moderne schoen is tussen de 26.000 en 40.000 jaar oud. Dit blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers. Daarbij baseerden ze zich op een onderzoek naar de verzwakking van menselijke tenen. Daaruit zou men volgens de onderzoekers kunnen afleiden wanneer men met het dragen van schoeisel is begonnen.

Dierlijke en plantaardige producten die werden gebruikt om schoenen te vervaardigen, zijn niet bestand tegen de tijd en zijn dan ook al lang verloren gegaan. Daarom moest men een andere basis nemen voor het onderzoek. Uiteindelijk zou de evolutie van de menselijke teen het antwoord hebben geboden.

Onderzoeksleider Erik Trinkaus kwam tot de vaststelling dat de kleine tenen in de periode tussen 26.000 jaar en 40.000 jaar geleden zwakker zijn geworden. Daaruit kan men volgens hem afleiden dat men rond die tijd is begonnen met het dragen en vervaardigen van schoenen. Het was niet langer nodig om sterke, flexibele tenen te hebben die moesten zorgen voor een goede grip.

De wetenschappers benadrukken dat het hier gaat om de echte voorlopers van onze hedendaagse schoenen. Vooral in de noordelijke gebieden maakten mensen al 500.000 jaar geleden gebruik van voetbedekking, maar daar werden gewoon dierenvellen rond de voeten gebonden. Dat is volgens de onderzoekers dus eerder een voorloper van de sok.

De oudste schoen die ooit is gevonden, zou 9000 jaar oud zijn. Maar door studie van de botten van nog oudere mensen
- zoals als de Homo Sapiens en de Neanderthaler - kan volgens de onderzoekers worden aangetoond dat deze vroege mens al gebruik maakten van schoeisel. Anders zouden de vier kleinere tenen sterker zijn. "Het is natuurlijke reflex om bij het lopen de tenen te krommen, maar bij schoenen met harde zolen is dat niet nodig," benadrukte Trinkaus.

Om de theorie te testen, gebruikten de onderzoekers de botten van een indiaan, die gewend was om blootvoets door het leven te gaan. Deze botten werden vergeleken met de voet van een eskimo, die zijn hele leven op schoenen van stug zeehondenleer had gelopen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home