Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2005

Meer bier over de grens


Misschien mag Test Aankoop niet hoog oplopen met de Belgische bieren, in het buitenland worden ze steeds populairder. De Belgische bierexport zal dit jaar voor het eerst in de geschiedenis wellicht groter worden dan de binnenlandse consumptie. Dat is alvast de verwachting van de Confederatie van Belgische Brouwers.
Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn de grootste importeurs van Belgische bieren. Op de vierde plaats staat Groot-Brittannië, gevolgd door de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse markt kende de Belgische bierimport een groei van 52 procent. "De Amerikaanse consument ontdekte in de jaren tachtig de Franse wijn, in de jaren negentig de Columbiaanse koffie en nu het Belgische bier," aldus Matthias Niedhart, topman van de Amerikaanse bierimporteur B. United International. "De consument vindt dat bier niet flauw hoeft te zijn. Voor wie de juiste producten heeft, zal deze trend nog lang duren."

Volgens de Britse supermarkt Tesco zou de verkoop van Leffe (Inbev) het voorbije jaar met 66 procent gestegen zijn, terwijl de vraag naar Hoegaarden met 48 procent naar boven ging. "De smaak van de Britse bierdrinker is verfijnder geworden," aldus Tesco-woordvoerder Ian Targett in het magazine Bloomberg. "Ooit waren de pilsdrinkers niet erg selectief, maar nu willen ze brouwsels met een rijkere smaak."

Brouwer Philippe Lefebvre uit Quenast vertelde aan Bloomberg dat Belgisch bier nu eenmaal een goed imago heeft. "Bovendien zijn we in staat een brede waaier aan te bieden," benadrukte hij. "Russen geven de voorkeur aan het witbier, Japanners aan appel-bier, terwijl in Israël vooral honingbier wordt gedronken."

Op de Belgische markt zakte de bierverkoop vorig jaar met 2,3 procent tot 871 miljoen liter. De Belgische consument grijpt meer naar niet-alcoholische dranken. Bovendien ging ook het cafébezoek achteruit. De export steeg echter tot 870 miljoen liter. Daarmee is België de vierde grootste bierexporteur van de wereld. Maar bij het eigen verbruik komt het land pas op de vijfde plaats, na Tsjechië, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. De gemiddelde Belg dronk vorig jaar 99,9 liter.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home