Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2005

General Electric denkt aan groene energie


General Electric wil zich meer gaan richten op groene energie. Dat kan een belangrijk signaal zijn, want het is één van de allerbelangrijkste bedrijven van de Verenigde Staten. Andere industriële spelers zullen volgens sommigen dan ook nog moeilijk kunnen achter blijven.

Met zijn nadruk op resultaten is General Electric altijd één van de meest bewonderde Amerikaanse bedrijven geweest. De geschiedenis van het bedrijf gaat 127 jaar terug in de tijd naar Thomas Edison, de uitvinder van de elektrische lamp, de eerste echte toepassing van massa-elektriciteit.

Het bedrijf is lange tijd het doelwit geweest van milieu-activisten omwille van de decennia-lange PCB-vervuiling van de Hudson-rivier in New York. General Electric is de rivier nu trouwens volop aan het saneren. "Bovendien maakt het bedrijf grote machines die milieuschade veroorzaken, zoals turbines en jet-motoren," merkt BBC-presentator Peter Day op.

In 2001 kwam Jeffrey Immelt aan de top van General Electric als opvolger van de legendarische Jack Welch. Hij wil zijn bedrijf nu in de richting van groene energie sturen en heeft daarvoor de term ecomagination uitgedacht. Immelt wil investeren in duurzame technologieën zoals windenergie en waterzuivering.

"General Electric heeft zijn ecomagination-project niet gelanceerd uit goedheid, maar omdat het denkt dat er geld te verdienen valt," benadrukt Peter Day.

"Er is een grote kloof tussen mensen die over klimaatverandering praten en anderen die er echt iets aan doen," aldus Immelt. "Het is de technologie die hen samen brengt. Wij denken dat er geld kan verdiend worden met milieutechnologie."

General Electric wil met deze stap volgens Immelt helemaal niet aan een modetrend meedoen. "Het bedrijf heeft 125 jaar lang finnancieel baat gehad bij het oplossen van enkele van de zwaarste problemen waar de wereld mee te kampen had," benadrukt hij. "Er is geen enkele reden om zich daarvoor te moeten verontschuldigen."

Immelt stelt dat hij zijn bedrijf en zijn klanten wil voorbereiden op de dag dat er misschien een beperking zal komen op de uitstoot van koolstofdioxides. "De trend is aan het veranderen," benadrukt hij. "Men kan zich een kap over het hoofd trekken en doen alsof de dingen niet veranderen of men kan er proberen klaar voor te zijn."

Het is volgens Immelt op deze manier dat nieuwe industrieën groeien. "Uit de ruimtevaartindustrie groeide de IT-sector en ook de gezondheidssector steunt op uitvindingen," voert hij aan. "Er is geen enkele reden waarom energie-opwekking een Neanderthaler zou blijven."

Indien General Electric geld wil verdienen aan het verbeteren van het milieu, zal er volgens Peter Day iets heel invloedrijk gebeuren. "Wat president Bush ook denkt, indien General Electric zich richt op de groene industrie, zullen andere Amerikaanse bedrijven bevreesd worden om achter te blijven."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home