Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 04, 2005

Autobouwers koesteren Russische plannen


Niet minder dan tien grote autobouwers willen de volgende jaren in Rusland nieuwe fabrieken opzetten. Dat maakte het Russische ministerie voor economie bekend. Het zou daarbij gaan om een productie van minstens 25.000 exemplaren per jaar.

In de periode 2006-2007 zouden een tiental Koreaanse, Duitse, Amerikaanse en Japanse automerken nieuwe fabrieken willen opzetten in Rusland. "Naast de productie van auto's, overwegen ze bovendien ook Russische assemblage-eenheden en fabrieken voor onderdelen te starten," vertelde een woordvoerder van het ministerie tegen het persbureau Novosti.

Een aantal van die bedrijven wil daarbij volgens de woordvoerder partnerships aangaan met Russische bedrijven, zoals blijkt uit een overeenkomst tussen het Koreaanse Kia en het Russische IZH-Avto. De Russische overheid verwacht binnen het jaar een aantal onderhandelingen definitief te kunnen afronden.

Bij de assemblage van auto's wordt er door Rusland op de onderdelen een lagere invoertaks - 5 in plaats van 15 procent - aangerekend. Op bepaalde onderdelen - zoals de motor, carrosserie en versnellingsbak - moet zelfs helemaal geen invoertaks worden betaald. Wel wordt er een taks gelegd op onderdelen die ook in Rusland vervaardigd worden, zoals de banden.

Verwacht wordt dat de autoproductie in Rusland door die buitenlandse investeringen zal stijgen met tenminste 25.000 exemplaren per jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home