Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 04, 2005

Protectionisme is contraproductief


Het opwerpen van handelsbarrières tegen grote economische nieuwkomers zoals China is contraproductief. Dat staat in een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad). Daarbij wordt gesteld dat het geld van die export door die nieuwkomers immers weer kan worden gebruikt voor import.

Wanneer die economische nieuwkomers meer kunnen importeren, komt dat ten goede aan de economie van westerse landen. Door handelsbeperkende maatregelen snijden die zich volgens de Unctad uiteindelijk in
de eigen vingers. Supachai Panitchpakdi, de nieuwe directeur van Unctad, zegt in het rapport dan ook geen voorstander te zijn van protectionisme als middel om de eigen economie te beschermen tegen opkomende markten.

Volgens Unctad kunnen westerse landen profiteren van de vrije handel via de export van technologisch hoogwaardige goederen. In ontwikkelingslanden is immers veel vraag naar zulke producten. "Het geld dat deze landen met de export van bijvoorbeeld kleding verdienen, kunnen ze daar weer aan uitgeven," aldus de VN-organisatie.

De Unctad wijst er verder op dat de economische expansie in China en India weliswaar veel mensen uit de armoede
heeft geholpen, maar dat andere regio's in hun ontwikkeling nog ver achterop lopen. "In de landen ten zuiden van de Sahara leven miljoenen mensen nog in extreme armoede," voert de organisatie aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home