Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 05, 2005

Economie in de media


Eurocommissaris Kroes heeft zondag kritiek geuit op de plannen van Frankrijk om bepaalde sectoren van de economie te beschermen tegen overnames door buitenlandse bedrijven. Kroes zei dat de bescherming van bedrijven niet het juiste antwoord is op de veranderende economie. De Franse regering presenteerde afgelopen week een hele waslijst van sectoren die beschermd zouden moeten worden tegen overnames uit het buitenland. Naast de farmaceutische industrie en de biotechnologie staan daar ook casino's op en bedrijven die systemen bouwen voor computerbeveiliging. De regering zal overnames bij deze ondernemingen niet direct blokkeren, maar verschaft zichzelf en de directies van bedrijven wel de mogelijkheid om bepaalde biedingen van de hand te wijzen. Kroes (Concurrentiezaken) hekelde de voorstellen en herinnerde Frankrijk eraan dat bedrijven uit het land in de eerste zeven maanden van dit jaar samen het meeste geld op tafel hebben gelegd voor overnames.

Biodiesel en andere milieuvriendelijke brandstoffen zijn vanaf volgend jaar in Nederland accijnsvrij verkrijgbaar bij de tankstations. Het kabinet zal in 2006 geen belasting heffen op de biobrandstoffen. De maatregel wordt op prinsjesdag bij de presentatie van het Belastingplan 2006 officieel bekendgemaakt. Op voorstel van staatssecretaris Van Geel (Milieu) zal het kabinet 70 miljoen euro uittrekken om het gebruik van biobrandstoffen op deze manier te stimuleren. Biobrandstoffen zijn zonder accijnsverlaging wat duurder dan gewone diesel en benzine. Biodiesel bijvoorbeeld is diesel vermengd met een deel koolzaadolie. Door die toevoeging is de brandstof duurder. De (deels) natuurlijke brandstoffen zijn aantrekkelijk omdat een auto op biodiesel minder CO2 en roet uitstoot. Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italie, Polen, België en Zweden stimuleren de natuurlijke diesels en benzines al via een lagere accijns.

Drie kwart van de Vlaamse leerlingen gebruikt wekelijks of meer internet. Eén op zes voelt zich daarbij soms onveilig of bedreigd. Vier op tien ondervraagden werden al gechoqueerd door wat op het scherm verscheen en volgens twee op drie kan internet gevaarlijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en Action Innocence bij 1.700 negen- tot veertienjarigen uit 79 Vlaamse scholen. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het onderwijsblad Klasse en zijn vandaag te lezen op de website www.klasse.be. In totaal gebruikt 40 procent van de Vlaamse leerlingen tussen 9 en 14 jaar elke dag het internet, slechts 4 procent nooit. Ruim de helft van de leerlingen surft voor schoolwerk, om informatie op te zoeken en te downloaden en om te e-mailen. Ongeveer 60 procent speelt online spelletjes of gaat chatten.

Een vliegtuig met 109 passagiers is maandagmorgen neergestort bij de hoofdstad Medan van de Indonesische provincie Noord-Sumatra. Het toestel stortte 500 meter van de startbaan van het vliegveld van Medan neer, kort nadat het was opgestegen. Een regeringswoordvoerder zei dat zeker dertig lichamen bij het toestel zijn weggehaald. Indonesische media lieten weten dat de Boeing 737 van Mandala Airlines in bewoond gebied neerstortte. Daarna vloog het vliegtuig in brand. Brandweerlieden proberen het vuur te blussen. De Boeing 737 was op weg naar de Indonesische hoofdstad Jakarta. Volgens de radio zaten er enkele hoge functionarissen in het vliegtuig, onder wie de gouverneur van Noord-Sumatra en de gouverneur van Atjeh.

De Portugese brandweer moest zondag aan de slag om negen branden te blussen. Dat heeft het Portugese persbureau Lusa zondagnacht gemeld op gezag van de dienst brandweer en burgerbescherming. Anderhalve week geleden waren alle branden geblust. Met het stijgen van de temperatuur tot boven de 30 graden Celsius, zijn weer nieuwe branden uitgebroken in het midden en noorden van Portugal. Alleen in het district Santarem ten noorden van hoofdstad Lissabon zijn al 191 brandweerlieden actief. Maandagmorgen vroeg waren in totaal bijna 1200 brandweerlieden met ruim driehonderd voertuigen ingezet. Dit jaar zijn al zeventien mensen in Portugal door bosbranden om het leven gekomen. Onder hen zijn elf brandweermannen. Bijna 250.000 hectare bos (bijna zo groot als de provincie Drenthe) is inmiddels in vlammen opgegaan.

Door zware regenval zijn maandag in de Japanse hoofdstad Tokio en omgeving bijna 3000 huizen ondergelopen. Ongeveer 7000 huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten, aldus de autoriteiten tegen het Japanse persbureau Kyodo. In de stad Saitama verdronk een 61-jarige man in een ondergelopen straat. De zware regenval was veroorzaakt door de tyfoon Nabi die zich maandag in de richting van het zuidelijke hoofdeiland Kyushu bewoog. Meteorologen verwachten dat Nabi Kyushu dinsdagmorgen bereikt. Japan is dit jaar al door een recordaantal van tien tyfoons getroffen. Daarvan was Tokage de zwaarste in een kwart eeuw tijd. Door Tokage kwamen negentig mensen om het leven.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de bevelhebber van de marine, admiraal Vladimir Koerojedov, ontslagen. Dat heeft het Kremlin zondag bekendgemaakt. De officiële reden van het ontslag is niet bekendgemaakt, maar uit een verklaring van Poetin kon worden opgemaakt dat zijn besluit te maken heeft met het incident een mini-onderzeeër vorige maand. De onderzeeboot met zeven man aan boord liep vast op de zeebodem voor de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka. Alleen met buitenlandse hulp kon de bemanning worden gered. Het was de zoveelste blamage voor de Russische marine. Koerojedov was ook al bevelhebber toen in 2000 door de ramp met de kernonderzeeër Koersk alle 118 bemanningsleden om het leven kwamen. Admiraal Vladimir Massorin volgt hem op.

Drie luxe cruiseschepen gaan tijdelijk slachtoffers van de orkaan Katrina huisvesten. De Amerikaanse overheid huurde de drie schepen voor zes maanden van Carnival Cruise Lines in Miami. De grootste cruisemaatschappij ter wereld weigerde bekend te maken hoeveel de regering gaat betalen, meldden Amerikaanse media zondag. De Ecstasy en de Sensation hebben ieder een maximum capaciteit van ruim 2600 personen. Zij komen aan het begin van de week in Galveston (Texas) te liggen. Het derde schip, de Holiday met een capaciteit van 1800 personen, meert later deze week waarschijnlijk in Mobile (Alabama) af. De Sensation had het zwaar getroffen New Orleans als thuishaven. Vakantiegangers die al een trip met een van de schepen hadden geboekt, krijgen hun geld terug. Ze mogen ook een cruise op een ander schip van Carnival maken.

De Verenigde Staten hebben een aanbod van de Verenigde Naties voor hulp aan de slachtoffers van de orkaan Katrina geaccepteerd. Het is nog onbekend waaruit de hulp zal bestaan. Op dit moment overlegt een team van de VN in Washington over welke vorm de VN-hulp zal moeten aannemen. De VN zeggen dat verscheidene agentschappen, onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef en de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, bereid zijn hun bijdrage aan de lediging van de nood na Katrina te leveren. De VS hebben de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Unie, Groot-Brittannië, gevraagd om humanitaire hulp in het gebied dat is getroffen door de orkaan Katrina. De NAVO kreeg het verzoek om voedselvoorraden te sturen. Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft gezegd dat de EU eerder hulp had kunnen bieden, als de VS daarom hadden gevraagd. Het verzoek van de VS komt nu na enkele dagen van informele contacten en voorbereidende activiteiten, aldus een verklaring van de EU. Verscheidene lidstaten van de EU hebben al eerder bilaterale hulp aan de VS geboden.

Koeweit heeft de Verenigde Staten hulp geboden ter waarde van 500 miljoen dollar, het grootste gedeelte daarvan in de vorm van olie en olieprodukten. Dat heeft de minister van energie Ahmad Fahd al-Sabah zondag laten weten. De hulp komt ten goede aan de staten die getroffen zijn door de orkaan Katrina. "Wij Koeweiti's voelen dat het onze plicht is om onze vrienden te helpen om deze humanitaire tragedie te verplichten en onze dankbaarheid te uiten voor de steun die Washington ons altijd in onze betrekkingen als bevriende naties heeft geboden," aldus de minister. Marktvorsers waarschuwen onbdertussen dat de prijs voor een vat ruwe olie kan doorstoten tot boven de 100 dollar. De verwoestende gevolgen van de orkaan Katrina voor de olieproductie vormt de belangrijkste aanjager van de hoge olieprijzen. Daarnaast blijft de vraag vanuit Azië groot, waardoor de oliemarkt niet tot rust komt.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff wil dat alle mensen die zich nog in New Orleans bevinden, de stad verlaten. Dat zei hij zondag tijdens een bezoek aan het rampgebied. Volgens hem is het niet niet mogelijk om achterblijvers te voorzien van voedsel en water gedurende de tijd, mogelijk enkele maanden, dat het water uit de stad wordt gepompt. "Wij moeten de mensen onderdak bieden, hen voeden, hun kinderen onderwijs geven, hen voorzien van huizen voor de middellange termijn en hen hoop geven." Chertoff zei dat het land zich moet voorbereiden op wat gaat komen, nu de hulpverleners begonnen zijn met bergen van lijken van mensen die zijn omgekomen door de orkaan Katrina. Hij waarschuwde dat de operatie vreselijke en nare beelden zal opleveren.

Leden van het Iraakse parlement hebben zondag bittere woorden gesproken over het gebrek aan medeleven en hulp van Arabische landen na de dood van meer dan duizend sjiitische pelgrims in Bagdad, afgelopen week. De parlementariërs waren verbolgen over het feit dat verscheidene Arabische landen hulp boden aan de VS na de orkaan Katrina, maar niets van zich hadden laten horen na ramp in Bagdad. "Qatar toonde medeleven met de slachtoffers van Katrina en stuurde hen 100 miljoen dollar. Andere landen deden hetzelfde. Maar waarom zeggen deze landen geen woord als er iedere dag Irakezen worden gedood," aldus de sjiitische afgevaardigde Jala al-Deen al-Sagheer. "Waarom stuurde Spanje en andere landen ons condoleances, en zeiden deze zogenaamd Arabische landen geen woord?" De Iraakse premier Jafaari benadrukte zondag overigens ook dat Iraakse soennieten hun sympathie voor de slachtoffers en hun nabestaanden hebben getoond. Jafaari sprak van een voorbeeld voor andere Arabische landen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home