Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 05, 2005

Laatste Avondmaal zonder Jezus


Er is niet genoeg overheidsgeld beschikbaar om het omvangrijke culturele erfgoed van Italië te bewaren en beschermen. Daarom is de Stichting CittaItalia vorig jaar gestart met een fondsenwerving bij het Italiaanse publiek. Daarmee moeten vooral minder bekende monumenten en kunstwerken behouden kunnen blijven.

"De 'David' van Michelangelo mist een been, het 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci mist de figuur van Jezus en de toren van Pisa is verdwenen," beschrijft het persbureau Associated Press de campagne. "Met dergelijke beelden wil de campagne de Italianen ertoe bewegen geld te schenken voor het behoud van belangrijke kunstwerken en architectuur."

"De campagne moet duidelijk maken dat Italië zijn cultureel erfgoed niet kan missen," stipt campagneleider Ledo Prato aan. De campagne is een initiatief van de Stichting CittaItalia, die fondsen verzameld en suggesties doet over cultureel erfgoed dat moet bewaard en gerestaureerd worden. De spots verschijnen op de Italiaanse staatzender RAI.

"Dergelijke fondsenwerving is in Italië een nieuw fenomeen, want de bescherming van het nationale cultureel erfgoed was lange tijd exclusief voorbehouden aan de regering," merkt Associated Press op. "Maar CittaItalia wil vermijden dat minder bekende kerken, musea en monumenten zouden vervallen wegens gebrek aan restauratie-gelden."

Vorige week nog bracht een krant aan het licht dat het Castel Sant'Angelo, het grote pauselijke fort in de omgeving van het Vatikaan en één van de grootste toeristische attracties van Rome, dringend aan restauratie toe is. Dat verplichtte de Italiaanse minister van cultuur Rocco Buttiglione om 125.000 dollar te vragen voor een noodrestauratie.

Italië besteedt jaarlijks ongeveer 1,7 miljard dollar aan zijn monumenten. Dat is 0,2 procent van het bruto nationaal product. Maar cultuurfunctionarissen en curatoren klagen al lang dat de regering niet voldoende geld vrij maakt voor het onderhoud van de collecties. Gewezen cultuurminister Giuliano Urbani stelde vorig jaar nog dat de Uffizi Gallerij uit Firenze en andere musea wellicht hun openingsuren zouden moeten beperken of zelfs zouden moeten sluiten.

Volgens CittaItalia hebben culturele schatten die niet tot de favorieten van de toeristen horen, het meest dringend aandacht nodig hebben. "Ons cultureel erfgoed is zo omvangrijk dat het onmogelijk is om de bewaring ervan alleen te financieren met publieke middelen," benadrukt Prato.

Hij merkt daarbij op dat het probleem vooral acuut is voor erfgoed in kleinere centra en steden of dat niet even grote faam geniet als de bekende meesterwerken. CittaItalia ging vorig jaar van start met een actie voor de restauratie van een 18de eeuws orgel in een Turijnse kerk. Toen werd meer dan 375.000 dollar ingezameld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home