Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 05, 2005

Slaperigheid wijst op diabetes of depressie


Zware slaapneigingen tijdens de dag hoeven niets te maken te hebben met slaapstoornissen. Amerikaanse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het fenomeen eerder zou kunnen wijzen op een depressie of diabetes.

"Gewoonlijk worden dergelijke slaapneigingen in de loop van de dag geweten als een belangrijk signaal voor een gestoorde of onvoldoende slaap," stelden de onderzoekers in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Maar bij een onderzoek in Pennsylvania bleek dat er eerder een verband moet gezocht worden met een depressie of diabetes.

Uit het onderzoek bleek dat 8,7 procent van de respondenten last heeft van overdreven slaapneigingen. Depressie bleek daarbij veruit de belangrijkste risicofactor te zijn. Bij depressieve patiƫnten bleek het fenomeen drie keer meer vastgesteld te worden dan bij gezonde mensen.

Tevens werd er ook een opvallend verband geconstateerd tussen slaapneigingen en diabetes. Bij suikerzieken bleek slaperigheid tijdens de dag twee keer zo hoog te liggen. Ook met zwaarlijvigheid zouden er verbanden kunnen gelegd worden.

Overdreven slaapneigingen werden vooral gevonden bij jongeren onder de 30 jaar en bij ouderen boven de 75 jaar. In het eerste geval zou de oorzaak volgens de onderzoekers moeten gezocht worden bij slaaptekort en depressies, bij ouderen vooral aan ziektes en problemen met de gezondheid.

De slaapneigingen zouden ook in verband gebracht kunnen worden met een rookverslaving. "Wellicht gebruiken rokers het stimulerend effect om hun slaperigheid te bestrijden," menen de Amerikaanse wetenschappers.

Apnea - periodes tijdens de slaap waarin de ademhaling voor korte tijd stopt - bleek volgens hen geen invloed te hebben op de slaperigheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home