Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 05, 2005

Winsten mijnindustrie onder druk


Na een bloeiperiode van twee jaar lijkt de Aziatische mijnindustrie voor een moeilijke periode te staan. De hoge prijzen, die de sector grote winsten opleverde, dreigen nu als een boomerang terug te komen en de rentabiliteit van de bedrijven uit te hollen.

"De mijnsector kampt met een personeelstekort, waardoor het moeilijker wordt om voor een uitbreiding van de productie te zorgen, nodig om aan de wereldwijd groeiende vraag naar grondstoffen te kunnen beantwoorden," voert de International Herald Tribune aan. "Hogere energiekosten en de duurdere prijzen van materialen om de mijnen te bouwen en te onderhouden, hebben eveneens een negatieve invloed op de winst."

Het is volgens analisten ironisch dat de hoge verkoopprijzen van de grondstoffen nu als een boomerang terugkomen naar de producenten. "Dit zou wel eens een belangrijk probleem kunnen worden voor de sector," wordt er aan toegevoegd.

Het Australische BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf van de wereld, zag tijdens de voorbije jaren zijn aandelen in waarde verdubbelen dankzij de recordprijzen van koper, ijzererts en cokes. Aandelen van het Indonesische International Nickel werden tijdens diezelfde periode vier keer meer waard.

Sinds september 2003 is de waarde van de Aziatische producenten van ruwe grondstoffen met 60 procent gestegen. Dat is meer dan de gemiddelde groei van de globale Aziatische economie, die tijdens diezelfde periode een groei van 41 procent liet noteren. Dit jaar ging de grondstoffensector van de regio met 13 procent vooruit, meer dan twee keer de groei van de globale industrie (5,8 procent).

De personeelskosten vormen ongeveer 15 procent van de uitgaven van de mijnbedrijven. Tijdens het tweede kwartaal van het jaar gingen de lonen met 1,4 procent vooruit, de op één na hoogste groei in acht jaar.

Het vinden van geschoold personeel is volgens analisten het grootste probleem van de Aziatische mijnindustrie. "Geologen vragen meer dan 150.000 dollar per jaar, vier keer het gemiddelde loon in de sector," voegen ze daar aan toe.

Daarnaast zijn er ook de hogere energiekosten, maar ook de gestegen prijzen voor materialen en onderdelen, zoals staal en banden. Het voorbije kwartaal gingen de prijzen daar 5,2 procent omhoog, de grootste prijsstijging uit de jongste vijf jaar.

"De winst, die op een bijzonder hoog peil staan, zullen dan ook onder druk komen te staan," stippen de analisten aan. "De ijzerproductie kost BHP nu 34 procent meer dan één jaar geleden, terwijl de cokes-winning 20 procent en de olie-extractie 28 procent duurder werden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home