Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 06, 2005

Galileo legt gelukte test af

Een experimenteel exemplaar van het Galileo-navigatiesysteem heeft met succes een test uitgevoerd. Dat maakten de verantwoordelijken van het Galileo-project bekend. Eind dit jaar moet dan eindelijk een eerste lancering volgen. Galileo zal in totaal een dertigtal satellieten omvatten.

De test was een aanloop naar de lancering van de testsatelliet eind 2005. Dat moet uiteindelijk uitmonden in een onafhankelijk civiel Europees navigatiesysteem. De test met de satelliet GSTB-V2/A werd uitgevoerd in het Nederlandse testcentrum ESTEC. Daar werd de satelliet gedurende elf dagen blootgesteld aan extrema temperaturen en vacuĆ¼m-situaties.

Ulrike Ragnit, testleider van het Galileo-project, stelt dat dit de meest intensieve test was die een satelliet kan ondergaan. Alle apparatuur die later in de ruimte zal gebruikt worden, werd in het ESTEC ook uitgeprobeerd in gelijkaardige extreem koude temperaturen, gaande van min vijftig tot min honderdvijftig graden celcius.

Later zullen onder meer ook nog akoestische tests en trilsimulaties uitgevoerd worden, waarbij uitgezocht wordt hoe de apparatuur reageert op het geweld van de lancering. Ook elektro-magnetische tests staan nog op het programma.

De lancering van deze eerste testsatelliet is voorzien voor eind dit jaar. In het voorjaar wordt een tweede exemplaar in een baan rond de aarde gebracht. In totaal moeten een dertigtal navigatie-satellieten het nieuwe Europese navigatie-netwerk vormen. Ze trekken op een hoogte van 23.616 kilometer banen rond de aarde. Galileo moet de tegenhanger worden van de Amerikaanse (GPS) en Russische (Glonass) navigatie-systemen. Galileo zou echter nog nauwkeuriger werken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home