Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 08, 2005

Economie in de media


De Deense politie heeft woensdag 128 mensen gearresteerd in de hippie-enclave Christiania in Kopenhagen. De bewoners van het vrijstaatje weigerden een aantal circuswagens te verwijderen die zij hadden neergezet als protest tegen regeringsplannen om in Christiania weer dezelfde wetten toe te passen als in de rest van het land. De meesten van de ongeveer duizend bewoners van het 34 hectare grote terrein zijn tegen de regeringsplannen om hen huur te laten betalen en de verkoop van softdrugs in Christiania te verbieden. Christiania werd opgericht in 1971 toen tientallen hippies hun toevlucht namen tot een vervallen 18de-eeuws fort dat aan een deel van de oude stadswallen van Kopenhagen grenst. De hippie-enclave groeide al snel uit een oase van alternatieve cultuur waar marihuana vrij verkrijgbaar is en auto's en de politie afwezig zijn.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat 3,8 miljoen pick-ups en sportieve terreinwagens (SUV's) in de Verenigde Staten naar de garage terugroepen. De reden voor de terugroepactie is een defect aan een knop van de cruisecontrol. Uit onderzoek is gebleken dat via de defecte knop remvloeistof in het elektronische circuit kan lopen, dat daardoor beschadigd raakt. Dit kan in sommige gevallen leiden tot oververhitting en zelfs brand, aldus Ford. Het gaat om onder meer de modellen F-150, Expedition en Bronco. De Ford F-150 is het meest populaire voertuig in de VS. In augustus werden ruim 90.000 wagens van dit type verkocht.

Los Angeles heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2016. Dat deelde voorzitter Barry Sanders van het Zuid-Californische Comité voor de Olympische Spelen woensdag mee. De miljoenenstad heeft ervaring met de Spelen. Los Angeles was al twee keer eerder gastheer, in 1932 en 1984. De grootste stad van de staat Californië is niet de enige in de Verenigde Staten die interesse heeft. Chicago, Washington en San Francisco (ook Californië) overwegen zich kandidaat te stellen.

De EU-landen hebben afgesproken een gezamenlijke Europese zwarte lijst voor dubieuze luchtvaartmaatschappijen op te stellen. De eigen nationale lijsten gaan daarin op. Maatschappijen die op de lijst komen te staan, mogen nergens in de Europese Unie meer landen. De luchtvaartexperts van de 25 EU-landen, Roemenië, Bulgarije, Noorwegen, Zwitserland en IJsland zijn dat woensdag in Brussel overeengekomen. Maatschappijen komen op de lijst als de Europese luchtvaartinspectie SAFA meermalen gebreken vaststelt. Ook weigeringen om toestellen te laten controleren kunnen een reden zijn. De zwarte lijst voorkomt dat krakkemikkige toestellen van een maatschappij in het ene EU-land wel mogen landen en in het aangrenzende land niet. De Europese Comissie en EU-landen hopen dat de politici in december een politiek akkoord over de precieze uitwerking bereiken. De lijst kan dan voorjaar 2006 van kracht worden.

Een Europese wet die voorschrijft dat een werknemer recht heeft op bescherming tegen zonneschijn, is woensdag gesneuveld in het Europees Parlement. Het begon allemaal met het idee om werknemers bepaalde bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld het licht van lasapparatuur. Dat zou Europees moeten, omdat de machines vrij mogen worden verhandeld in de hele Unie. In het uiteindelijke voorstel is ook sprake van natuurlijke straling door de zon. Dat was gesneden koek voor de populaire pers. Het parlement heeft uiteindelijk besloten dat de nationale overheden zelf moeten weten of werknemers recht hebben op bescherming tegen de koperen ploert. De betrokken eurocommissaris Spidla (Sociale Zaken) wil het plan echter nog niet definitief in de la schuiven. De eurocommissaris zei samen met de EU-landen en het Europees Parlement op zoek te gaan naar een compromis. Volgens Spidla heeft de Europese Commissie de verplichting om werknemers de hoogst mogelijke bescherming te bieden.

De Europese Unie en India hebben tijdens hun topontmoeting in New Delhi een actieplan ondertekend, ter uitvoering van een strategisch plan dat tijdens de top van vorig jaar werd ondertekend. Beide blokken zeggen heel veel belang te hechten aan de onderlinge relaties. Onder meer de politieke, economische en culturele relaties worden verder uitgebouwd. Concreet bestelde India alvast 43 Airbus-toestellen en werd de samenwerking in het satellietnavigatieprogramma Galileo bezegeld. Concrete afspraken zijn gemaakt over de uitdieping van relaties inzake energie, technologie, strijd tegen het terrorisme, milieu en handel. India is na China, Israel en Oekraïne de vierde externe partner. Met tien andere landen lopen onderhandelingen.

De geplande inslag van de Amerikaanse sonde Deep Impact op een komeet heeft voor verrassende gegevens gezorgd. Op 4 juli boorde een dochtersonde van Deep Impact zich in de kern van de komeet Tempel-1 om na te gaan wat er zou gebeuren en welke materialen er zouden vrijkomen. "De komeet is voor het grootste deel leeg en zeer poreus", zei Michael A'Hearn van de Universiteit van Maryland. "De ijsmassa bestaat in de vorm van kleine korrels, terwijl het materiaal ongelooflijk fragiel is." Zelfs meer fragiel dan een bank van fijne poedersneeuw. De stof- en ijsdeeltjes vormen een pluizige structuur van kleine deeltjes die door een zwakke gravitatie lichtjes bij elkaar worden gehouden. Die aantrekkingskracht is zo gering dat je, als je er af zou springen, jezelf lanceert in de onmetelijke ruimte. Analyse van het door de botsing uitgespuwd materiaal leerde dat het een grote hoeveelheid koolstof bevatte. Wat suggereert dat Tempel 1 mogelijk een grote hoeveelheid organisch materiaal in zich heeft. Dit kan extra-voedsel geven aan de theorie dat kometen bron van leven zijn geweest, door bijvoorbeeld water en organisch materiaal naar onze planeet te brengen.

De Duitse autoconstructeur BMW gaat een verbond afsluiten met het Amerikaanse General Motors en met het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler voor de ontwikkeling en de productie van hybride motoren (benzine en elektriciteit). Dat hebben de drie autobouwers woensdag bekend gemaakt in een gezamenlijk persbericht. BMW heeft een brief ondertekend waarin het verklaart te willen samenwerken aan een nieuw type motor met dubbele aandrijving in een gemeenschappelijk onderzoekscentrum in Troy in Michigan. DaimlerChrysler en General Motors hadden eind augustus al een eerste samenwerkingsakkoord afgesloten. Ook andere eventuele partners zijn welkom om mee te werken, stellen de drie bedrijven. Met de recente stijging van de olieprijzen, stellen nieuwe markten zich geleidelijk open voor alternatieve aandrijvingsmethoden. Het Japanse Toyota, voorloper op het vlak van hybride motoren, kent in de Verenigde Staten een groot succes met zijn Prius.

De Verenigde Naties, en in het bijzonder secretaris-generaal Kofi Annan, diens plaatsvervanger en de Veiligheidsraad, hebben er flink van langs gekregen in het 1.036 pagina's dikke rapport over corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma, dat woensdag verscheen. Het grootste punt van kritiek van de onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Paul Volcker luidt dat de VN lijdzaam hebben toegezien hoe Saddam Hussein illegaal 10,2 miljard dollar opstreek. Het olie-voor-voedselprogramma werd in december 1996 opgezet om de Iraakse bevolking te beschermen tegen de gevolgen van de sancties die de VN Irak hadden opgelegd na zijn invasie van Koeweit in 1990. In de humanitaire operatie ging 52 miljard euro om, maar het programma werd slecht geleid en ging gebukt onder zware corruptie van betrokkenen, zo blijkt uit het rapport. Saddam mocht kiezen aan wie de Iraakse olie werd verkocht en van wie hulpgoederen werden afgenomen en kon op die manier regeringsvertegenwoordigers, activisten, journalisten en ook VN-medewerkers naar zijn hand zetten.

Zoals verwacht hebben de 25 EU-lidstaten woensdagmorgen hun zegen gegeven aan het akkoord van maandag over de import van Chinees textiel de komende twee jaar en over de vrijgave van het textiel momenteel geblokkeerd in Europese havens. De Commissie moet nu een juridische tekst uitwerken en goedkeuren. De vrijgave zal ergens volgende week realiteit worden. Volgens de afspraak wordt de helft van de ongeveer 77 miljoen kledingstukken zonder meer tot de Europese markt toegelaten en wordt de rest op de toegestane quota voor dit jaar en volgend jaar in mindering gebracht.

De orkaan Katrina kost in het zuiden van de Verenigde Staten de komende maanden waarschijnlijk 400.000 banen. Dat heeft de Congressional Budget, de Rekenkamer van het Amerikaanse Congres, woensdag bekendgemaakt. Het kantoor stelt dat het moeilijk is om nu al specifieke uitspraken te doen, maar vermoedt dat de ramp die de staten Louisiana, Mississippi en Alabama heeft getroffen de Amerikaanse economie niet ver uit koers zal duwen. De economische gevolgen zullen belangrijk maar niet overweldigend zijn, aldus de CBO. De economische groei kan aan het einde van het jaar 0,5 tot 1 procent lager uitvallen.

Volksgezondheidsfunctionarissen maken zich zorgen dat giftige chemicaliën zijn terechtgekomen in het water in New Orleans. Die vormen een groter gevaar dan bacteriologische ziekten. Gezondheidsfunctionarissen nog steeds niet of het water giftige stoffen bevat, zei Dr. Julie Gerberding, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), tegen CNN. “We weten niet of chemische en petroleumfabrieken in de regio het hebben doorstaan.” Tot dusver zijn vijf mensen overleden als gevolg van de bacteriologische ziekte Vibrio vulnificus, dat ontstaat uit een bacterie die ook cholera veroorzaakt. Ze liepen de ziekte waarschijnlijk op door open wonden. De gezondheidsautoriteiten bereiden zich voor op mogelijk uitbraak van infectieziekten als E.coli en andere ziekten die diarree kunnen veroorzaken. Het water in New Orleans is al besmet met de E.coli-bacterie, zei een anonieme medewerker van de burgemeester tegen CNN. Van het drinken van met E.coli besmet water kan men ernstig ziek worden en zelfs sterven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home