Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2005

Amerika minder populair bij Europeanen


Hoewel Nederland en Frankrijk eerder dit jaar een Europese grondwet hebben afgeschoten, blijkt de Europese Unie nog steeds volop de steun te genieten van het merendeel van de Europeanen. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoekbureau's GMFUS en Compagnia di San Paolo. De Amerikaanse president George W. Bush lijkt daarentegen ook in Europa niet erg populair te zijn.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de Europeanen er voorstander van zijn dat de Europese Unie een onafhankelijker koers zou gaan varen ten opzichte van de Verenigde Staten. Tevens vindt men dat Europa een permanente zetel moet krijgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In Frankrijk bleek 64 procent van de ondervraagden voorstander te zijn van een Europese zetel in de Veiligheidsraad, zelfs als dat ten koste zou gaan van de Franse zetel. De Britten kijken daar echter helemaal anders tegenaan.

De Amerikaanse president George W. Bush blijkt ook bij de Europeanen bijzonder weinig populair te zijn. Bijna driekwart van de Europeanen (72 procent) zegt het buitenlandse beleid van Bush af te keuren. Daarnaast vindt bijna 60 procent het een slechte zaak dat het leiderschap van de Verenigde Staten in de handen ligt van Bush.

Het rapport stelt dat 54 procent van de Amerikanen graag de betrekkingen met Europa zou willen verbeteren, maar 55 procent van de Europeanen blijkt liever minder met de Amerikanen samen te werken. Een onafhankelijke Europese koers heeft de steun van maar liefst 69 procent van de Fransen, 66 procent van de Italianen en 62 procent van de Nederlanders. In Polen blijkt 48 procent van de ondervraagden juist liever de transatlantische banden aan te halen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home