Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2005

Bedrijven doen beroep op budgetvliegers


Steeds meer bedrijven doen voor hun zakenreizen beroep op budgetvliegers. Op die manier proberen ze immers hun budgetten binnen de perken te houden. Specialisten zeggen dat er echter ook mogelijkheden bestaan die geen inlevering van reiskwaliteit betekenen.

Op dit ogenblik wordt volgens het Verband Deutsches Reisemanagement (VDR) meer geld besteed aan zakenreizen dan aan toeristische vluchten. Het gaat daarbij om ongeveer 54 miljard euro, waardoor Duitsland in Europa de grootste markt voor zakelijke vliegreizen is geworden.

Ongeveer tien miljoen ondernemers en vertegenwoordigers van Duitse bedrijven zijn geregeld onderweg voor zakelijke opdrachten. In totaal komt het daarbij op 225 miljeon zakenreizen per jaar, waarvan één derde een bestemming in het buitenland heeft. "Dat aantal zal wellicht nog verhogen," vertelde VDR-voorzitter Michael Kirnberger aan de krant Die Welt. "Maar tegelijkertijd zijn de bedrijven bijzonder spaarzaam en worden de kosten nauwkeurig onder controle gehouden."

De reisbudgetten vormen het vierde grootste kostendepartement van de Duitse bedrijven. Het is dan ook te begrijpen dat ook hier steeds meer naar besparingen gezocht worden. In dat kader zijn de budgetvliegers een uitgelezen alternatief. Inmiddels hebben die maatschappijen in Duitsland al 67 procent van de markt ingenomen. Traditionele maatschappijen reageren daarop met lagere prijzen in de steeds meer geboekte economy-klasse.

Maar Hans Lehrburger van het gespecialiseerde consulting-bureau HLC benadrukte echter dat het verminderen van de kwaliteit niet de enige manier is om het bedrijfsbudget voor reizen binnen de perken te houden. "Bedrijven met een groot pakket zakenreizen kunnen ook door directe onderhandelingen rond prijs en voorwaarden de kosten naar beneden halen," stipte hij aan.

Ook kan er gespaard worden door online boekingen en door een professionalisering van het reismanagement. Volgens Lehrburger kan in de meeste bedrijven tot 20 procent bespaard worden op het reisbudget. De helft van de kosten voor een zakenreis wordt volgens experts opgeslorpt door het transport. Hotelkosten en maaltijden zijn elk verantwoordelijk voor een kwart van de kosten.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home