Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2005

Economie in de media


De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft vrijdag zijn voornaamste politieke bondgenoot verloren. Joelia Timosjenko, de charismatische premier die een dag eerder door Joesjtsjenko de laan uit was gestuurd, liet weten al haar banden met het staatshoofd te verbreken. In een verklaring op de televisie zei Timosjenko dat zij en Joesjtsjenko ieder hun eigen weg zullen gaan. Dat is een flinke tegenvaller voor de president, die samen met Timosjenko het gezicht was van de 'oranje revolutie' van eind vorig jaar, die Oekraïne definitief op een pro-westerse koers leek te zetten. Joesjtsjenko ontsloeg donderdag zijn voltallige regering, die onder vuur was komen te liggen door een corruptieschandaal. Timosjenko legde vrijdag echter de schuld bij andere naaste medewerkers van de president. Die zouden zelf corrupt zijn en haar altijd hebben tegengewerkt.

Computerconcern Hewlett-Packard gaat 6000 banen schrappen in Europa. Ruim de helft van de ontslagen valt in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat verklaarde Marc-Antoine Marcantoni van de Europese vakbond voor metaalarbeiders vrijdag. Het bedrijf gaat zijn medewerkers volgende week over de plannen informeren, maar heeft de vakbond al ingelicht, zo stelde Marcantoni. Een woordvoerder van Hewlett-Packard wilde echter niet op het nieuws ingaan.

De Duitse brouwmeester Harald Schneider heeft het naar eigen zeggen sterkste bier ter wereld bereid na een gistingsperiode van twaalf weken. De drank bevat 25,4 procent alcohol en laat zich serveren in een borrelglas. "Iedereen die het heeft geproefd is enthousiast. Het smaakt als een mengsel van bier en sherry," aldus de in Beieren woonachtige Schneider. De 36-jarige brouwer adviseert hooguit drie glazen van zijn product te consumeren. "Wie meer drinkt, valt om.'' Schneider onttroont met zijn brouwsel de Amerikaanse Boston Beer Company, die tot nu toe het sterkste bier ter wereld had met het merk Samuel Adams Utopias (25 procent). De Duitser denkt zijn koppositie niet lang te behouden. "Ik ben er vrij zeker van dat de Amerikanen nog iets achter de hand hebben."

Mil Lenssens, de geestelijke vader van het al meer dan twintig jaar op de televisie uitgezonden kleuterprogramma Tik Tak, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Belgische zender VRT. Na zijn kunststudie in Brussel werkte Lenssens een tijd als graficus. In 1957 ging hij aan de slag als maker van kinderprogramma's bij de toenmalige BRT. De absolute topper onder de door hem bedachte programma's is Tik Tak. Het idee achter de korte programma's was eenvoudig. De programmamaker ontdekte bij toeval dat kleuters mateloos gefascineerd waren door de lottotrekking. Hij besloot dat een combinatie van kleur, beweging, ritme en klanken de ideale ingrediënten vormen voor een kinderprogramma. Op 1 november 1981 kwam de eerste aflevering op het scherm. Nu is Tik Tak dagelijks te zien op zenders in tientallen landen. Tik Tak is tot op heden nog steeds het belangrijkste Vlaamse exportproduct op televisiegebied.

Voor Trinity Church in downtown Manhattan is een bronzen boomwortel herrezen, als herinnering aan de aanslagen op het naburige World Trade Center, bijna 4 jaar geleden. Tot 11 september 2001 stond voor de St. Pauls’ Chapel een plataan. Toen de WTC-torens instortten, bleef de kerk dankzij de 70 jaar oude boom overeind en vrijwel onbeschadigd. De boom viel. Kunstenaar Steve Tobin bedacht een beeld waarin de wortels van de plataan werden gebruikt als metafoor voor hoe alle mensen zijn verbonden en hoe een onzichtbare kracht door de aanslagen werd blootgelegd. Tobin mocht de restanten van de plataan en puin weghalen. Vervolgens maakte hij een mal van de stronk en de wortels. Het kunstwerk kreeg de naam Trinity Root en is geschonken aan de Parish of Trinity Church.

De orkaan Katrina heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een schadepost van zeker 1,1 miljard dollar opgeleverd. Verder vreest de NASA dat vertraging optreedt bij de volgende lancering van een ruimteveer. Die lancering staat voor maart volgend jaar op de agenda. Manager Wayne Hale van het shuttleprogramma van de NASA houdt er rekening mee dat die lancering wordt uitgesteld tot september volgend jaar, of mogelijk tot nog later. De NASA liet donderdag weten dat de Michoud vestiging in New Orleans door Katrina is getroffen. Bij Michoud worden brandstoftanks voor spaceshuttles gemonteerd. In Bay St. Louis in Mississippi is aan het testcentrum Stennis voor raketmotoren schade ontstaan. NASA weet waar de meeste medewerkers van Stennis zich bevinden. Van de helft van de 2000 medewerkers van Michoud heeft NASA sinds Katrina nog niets gehoord. Er zijn geen meldingen van omgekomen medewerkewrs van Michoud binnengekomen bij de NASA. Wel zijn van veel personeelsleden de huizen verwoest.

Na 23 jaar verbreekt Vint Cerf zijn dienstverband bij het Amerikaanse telecombedrijf MCI, voorheen ook Worldcom, waar hij verantwoordelijk was voor de technologische strategie. Met ingang van 3 oktober krijgt Cerf een van de hoogste posities bij technologiebedrijf Google. Hij wordt internetevangelist, wat zoveel inhoudt dat hij zijn technologische visie op toekomstige ontwikkelingen gaat vertellen aan iedereen die dat horen wil, om de neuzen één kant op te krijgen. Cerf licht in algemene bewoordingen zijn overstap toe op Googles bedrijfsweblog. De zestiger houdt enkele bijbanen aan. Hij blijft voorzitter van de Icann, wereldwijd verantwoordelijk voor het beheer van internetdomeinnamen. Bovendien blijft hij bij Nasa werken aan de technische basis van een interplanetair communicatienetwerk, een buitenaardse variant op internet. Cerf speelde in de jaren '70 van de vorige eeuw een leidende rol bij de ontwikkeling van TCP/IP, de techniek waar alle internetcommunicatie op is gebaseerd.

Merck & Co is niet van plan om wereldwijd een schikking te treffen in de Vioxx-zaak, de pijnstiller die het in september 2004 van de markt haalde omdat langdurig gebruik hartaanvallen zou kunnen veroorzaken. Dat stelde topman Kenneth Frazier van Merck vrijdag. In totaal zijn nu ongeveer 5000 rechtszaken aangespannen. In augustus werd Merck nog door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan de dood van een gebruiker van Vioxx. De weduwe kreeg een schadevergoeding toegekend van $253 miljoen. Volgens Frazier zal Merck zich in een zaak die volgende week dient in New Jersey op dezelfde wijze verdedigen. Het advocatenteam zal dan trachten de medische details aan de jury uit te leggen "op een manier dat zij het kunnen begrijpen", vervolgde hij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home