Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2005

Wandelaars hebben geen batterijen nodig


De deining van een rugzak geeft voldoende energie om een gsm-toestel, navigatie-apparatuur en zelfs draagbare cd-spelers op te laden. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die een speciale rugzak hebben ontworpen en tot de vaststelling kwamen dat een wandelaar daardoor extra energie kan opwekken en dus geen reserve-batterijen meer aan zijn uitrusting moet toevoegen.

Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben zijn er tijdens experimenten in geslaagd om de op- en neergaande beweging van de rugzak tijdens het wandelen om te zetten in elektriciteit. Een rugzak met een gewicht van ruim veertig kilo zou volgens onderzoeksleider Lawrende Rome tot zeven wat elektriciteit kunnen opleveren.

Rome wijst erop dat die energie voldoende is om tegelijkertijd een MP3-speler, een pda-apparaat, een draagbare gps-systeem en een gsm-toestel op te laden. "Tijdens het stappen gaat de heup van de wandelaar vijf tot zeven centimeter naar boven," benadrukt Rome. "Daarbij gaat ook de rugzak op en neer. Het is die verticale beweging die de energie opwekt."

Daarbij verbruikt de mens uiteraard zelf ook extra energie, maar dat verlies zou door één chocoladereep alweer opgevuld kunnen worden. "Dat is veel minder dan het gewicht van extra batterijen," aldus Rome. "Voeding bevat per gewichtseenheid nu eenmaal honderd keer meer energie dan batterijen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home