Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2005

Weer hommeles tussen Skopje en Athene


Het is weer hommeles tussen Griekenland en Macedonië. De Grieken zijn er immers niet over te spreken dat hun buurland op zijn exportproducten de naam Macedonië gebruikt. Volgens de Europese regels moet daarbij de benaming Fyrom gehanteerd worden.

Macedonië is een gebied uit het voormalige Joegoslavië, maar ook de naam van de aanpalende Griekse provincie. De Grieken hebben er bezwaar tegen dat de Balkan-republiek de naam Macodonië blijft dragen. Volgens internationale regels moet de republiek in de internationale handel de naam Formyer Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom) dragen.

Die naam wordt ook erkend door de Europe Unie, Nato en de Verenigde Naties. Europees commissaris Laszolo Kovacs werd over het gebruik van de naam Macedonië in het Europees parlement geïnterpelleerd door een Grieks oppositielid. Kovacs bevestigde dat goederen uit het Balkanland het Fyrom-stempel moeten dragen en niet mogen aangeduid worden met de benaming Macedonië.

Griekenland stelt dat het gebruik van de Macedonië voor verwarring kan zorgen en de handel van zijn eigen provincie kan benadelen. Griekenland heeft altijd geweigerd zijn noordelijke buur te erkennen onder de naam Republic of Macedonia, zoals het land bij zijn oprichting in 1991 door de nieuwe regering in Skopje werd gedoopt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home