Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2005

Recyclage kan milieu beschadigen


Recycleren heeft een milieu-vriendelijk imago, maar dat moet toch gerelativeerd worden. Dat is althans de stelling van Greenpeace. De milieuvereniging stelt dat afgedankte apparatuur uit de geïndustrialiseerde westen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid in landen als China en India.

"In de Verenigde Staten afgedankte apparatuur - zoals computers en televisies - die voor hergebruik naar regio's in China en India wordt gestuurd, brengt daar ernstige schade toe aan het milieu en aan de gezondheid van de arbeiders die geld proberen te verdienen aan de onderdelen," stipte Greenpeace aan in een onlangs uitgegeven rapport. "In meer dan zeventig recente water- en bodemmonsters, verzameld rond de Zuid-Chinese stad Guiyu en twee voorsteden van New Delhi - zijn hoge waarden van giftige metalen aangetroffen.

Greenpeace stelt dat op die locaties veel afgeschreven Amerikaanse apparatuur wordt verwerkt. "De omvang van de besmetting is beangstigend en nog erger dan we vreesden," benadrukt Ted Smith, oprichter van de Silicon Valley Toxics Coalition. Naast chemicaliën werden in de stalen volgens Greenpeace ook hoge concentraties lood, cadmium, tin en koper aangetroffen. Die stoffen zorgen voor een groter risico op kanker en schade aan het zenuwstelsel.

Afgeschreven elektronica voor hergebruik wordt volgens Smith naar China, India en andere Aziatische landen gestuurd omdat de milieuwetgeving en de wettelijke bescherming van arbeiders er veel minder strikt is. Arbeiders proberen er uit de elektronica waardevolle metalen zoals goud, platina en zilver te recupereren. "Wij denken dat recyclage een juiste oplossing is, maar we schaden mensen in ontwikkelingslanden," voert Arnold Schecter, docent milieuwetenschap aan de universiteit van
Texas, aan.

In de Europese Unie en een aantal individuele Amerikaanse staten verbieden de export van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden en verplichten producenten om hun producten veilig te recyclen. "De Amerikaanse federale regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en de verontreiniging in andere delen van de wereld een halt toeroepen," stipt Ted smith nog aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home