Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 13, 2005

Las Vegas wil beetje meer New York zijn


Ondanks al zijn glamour kan Las Vegas moeilijk verhullen dat ze een kunstmatige stad is. Een projectontwikkelaar wil aan Sin City echter een meer authentiek tintje geven. Hij wil er de sfeer van het levendige New York tenminste proberen te suggeren.

"Las Vegas heeft zijn gondola's, Las Vega heeft zijn Eiffeltoren," schrijft Andrew Romano in Newsweek. "Maar projectontwikkelaar Mark Advent stelt dat de stad echter een echt, organisch stadscentrum mist waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zijn antwoord daarop is zo'n centrum te bouwen en ervoor te zorgen dat het als twee druppels water lijkt op het centrum van New York."

"Advent is van plan om zijn project - 'East Village' - in de helft van 2007 te openen. Op ruim 20 hectaren wil hij daar voor een bedrag van 225 miljoen dollar een handelscomplex neerzetten dat de Vegas-versie van Lower Manhattan moet worden," merkt Romano op.

In dat nieuwe East Village komen een markt (Grand Central), een uitgaanskwartier (Meatpacking District) en een diamantwijk (Diamond District) waar shoppers op zoek kunnen gaan naar koopjes en op de prijs kunnen pingelen. Het straatbeeld zou verder worden opgesmukt met agenten te paard en knorrige hot-dog verkopers.

"Al die attracties zijn in het echte East Village in New York niet te vinden, want daar vindt men ze meestal in Midtown," merkt Romano op. "Maar Mark Vlassopoulos, de partner van Advent, ziet het eerder als een hommage aan de beroemde New Yorkse buurt."

Romano voegt daar aan toe dat Sin City vroeger al op New York heeft ingespeeld. In 1997 opende er immers ook al het district 'New York, New York', ook al een creatie van Advent, die er de glamour van de Big Apple aan bod liet komen. Daar was ook de Vegas-versie van de punkclub CBGB gevestigd. Eigenaar Hilly Kristal nam zelfs een foto van alle CBGB-muren met hun typische graffitti. Kristal zou echter naar het gebied trekken.

Bloglezer zit goed in de slappe was


In de Verenigde Staten hebben de bezoekers van weblogs een jongere leeftijd en een grotere financiële draagkracht dan de gemiddelde internaut. Dat blijkt uit een studie van ComScore Networks. Bovendien zijn ze ook online shoppers en gebruiker van een breedband-verbinding.

Het is volgens de studie 'Behaviors of the Blogosphere' dan ook geen onverwachte vaststelling dat weblog-bezoekers online actiever zijn en twee keer zoveel webpagina's bezoeken dan de gemiddelde internet-gebruiker.

ComScore stelt dat de meeste blogs nog altijd online dagboeken van amateurs zijn. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was FreeRepublic.com in de Verenigde Staten de weblog met de meeste unieke bezoekers, gevolgd door DrudgeReport.com, Fleshbot.com, Gawker.com en Fark.com. Op het gebied van aantal bezoeken leidt DrudgeReport, voor Fark.com, FreeRepublic.com, Gawker.com en Slashdot.org.

"ComScore komt tot het besluit dat blogbezoekers voor adverteerders een demogratisch interessante doelgroep vormen," merkt Juan Carlos Perez van IDG News Service, op. "De blogbezoekers hebben elf procent meer kans dan de gewone internaut om een jaarinkomen te hebben van minstens 75.000 dollar. Bovendien hebben ze dertig procent meer kans om in een huishouden te wonen waar het gezinshoofd tussen 18 en 34 jaar oud is."

Tijdens het eerste kwartaal van het jaar bezocht de gemiddelde blogbezoeker 77 procent meer webpagina's dan de gemiddelde internet-gebruiker. Ook spendeerde hij wekelijks gemiddeld 23 uur online, tegenover 13 uur voor de gemiddelde internaut. De blogbezoeker heeft ook 30 procent meer de neiging om online te shoppen dan de traditionele internet-gebruiker.

"Ongeveer 50 miljoen Amerikaanse internetgebruikers - ongeveer 30 procent van de hele Amerikaanse online bevolking - bezocht tijdens het eerste kwartaal van het jaar weblogs," voert Juan Carlos Perez aan. "Dat is 45 procent meer dan tijdens het eerste kwartaal van het jaar voordien. Die evolutie is meteen een bewijs voor de groeiende populariteit van de weblogs." Volgens ComScore is de politieke weblog de meest populaire.

De studie van ComScore werd uitgevoerd in opdracht door de blog-uitgever Gawker Media en Six Apart, een verkoper van blogging software en services.

Palestijnse vissers hopen op visrijke gebieden



Met de Israëlische terugtekking uit de Gaza-strook hopen locale Palestijnse vissers dat ook zij weer op een normale manier hun beroep kunnen uitoefenen op de Middellandse Zee. Dan zou de visserij volgens hen misschien weer een grotere bijdrage kunnen leveren tot de Palestijnse economie.

"De Palestijnse vissers in Gaza dat ze bij elke vaart hun leven riskeren," merkt het persbureau AFP op. "Zij beschuldigen de Israëlische kustwacht ervan het vuur te openen op elke boot die zich te ver van de kust verwijdert."

Iedereen die zich verder dan zes zeemijl uit de kust waagt, kan er volgens de vissers het leven bij inschieten. Ze merken op dat de Israëlische marine nagenoeg elke dag het vuur opent op de Palestijnse visservloot, de boten in beslag nemen of ze zonder enige reden tot zinken brengen.

De vissers voegen er aan toe dat ze soms 24 uur per dag op zee moeten zijn om in hun onderhoud te voorzien. Maar de 3.000 vissers van de Gaza-strook klagen erover dat niemand hen verteld heeft welke gevolgen de terugtrekking van de Israëlische nederzettingen voor hun sector zal hebben.

Volgens Mohammed Zaqut, hoofd van de vissersvereniging van Gaza, werden sinds het begin van de intifada in september 2000 twee Palestijnse vissers door de Israëlische troepen doodgeschoten, terwijl verscheidene andere werden gewond.

De Israëlische marine legt volgens het persbureau ook geregeld een blokkade rond het gebied, waarbij het aan Palestijnse vissers verboden wordt om uit te varen. Meestal krijgen ze de toelating om acht mijl buitengaats te gaan, hoewel de akkoorden tussen Israël en Palestina voorzien in een visgebied van twintig mijl.

De Israëlische nederzettingen nemen ongeveer 40 procent in beslag van de 45 kilometer lange kusttrook van het Gazagebied. "De Palestijnse vissersboten hebben dan ook alleen maar toegang tot enkele beperkte gebieden," voert AFP aan.

Wie te dicht in de buurt van de zogenaamde territoriale wateren van de nederzettingen komt, wordt volgens de vissers dan ook onmiddellijk opgejaagd door Israëlische patrouilles. De Palestijnse vissers hebben op dit ogenblik alleen maar de kleine haven van Deir al-Balah, in 1997 gebouwd door de Palestijnse authoriteiten.

In 1999 kwamen Israël en de Palestijnen tot een overeenkomst dat er een grotere haven zou gebouwd worden waar alleen Palestijnse vissers gebruik zouden mogen van maken. De constructie startte in juli 2000, maar werd drie maanden later wegens de intifada opgeschort. De Israëli's blokkeerden vanaf toen de aanvoer van bouwmateriaal voor de haven.

De Palestijnse Authoriteit beklaagt er zich over dat Israël niet voldoende informatie heeft gegeven over de toekomst van de zeehaven en de luchthaven van Gaza na het vertrek van de kolonisten. "Beide zijn van levensbelang voor de Palestijnse economie," stipt AFP aan.

Zaqut vertelde dat de visindustrie vandaag amper twee procent vertegenwoordigt van het Palestijnse bruto binnenlands product, terwijl dat voor de start van de intifada 17 procent was. De vissers hopen echter dat ze voortaan de gelegenheid zullen krijgen om visrijke waters op te zoeken. Die liggen volgens hen ongeveer twintig mijl uit de kust.

In Israël wordt er echter opgemerkt dat het vrijgeven van de Gaza Strook Palestijnse militante groepen zal toelaten om hun militaire capaciteit opnieuw op te bouwen.

Vastgoed kiest resoluut voor online


Het internet heeft zich tot het belangrijkste zoekinstrument ontwikkeld in de vastgoedsector. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Borrell Associates. Het medium is dan ook goed op weg om de leidinggevende positie van de kranten in de vastgoed-reclame naar de kroon te stoten.

"Immobiliën-websites zijn populaire bestemmingen geworden die blijkbaar meer een droom invullen dan een realiteit," aldus Borrell. "Eén procent van de Amerikaanse bevolking is actief op zoek naar een huis dat ze binnen het jaar ook willen kopen. Maar in april bezocht bijna 20 procent van de online Amerikanen een immobiliën-website."

De onderzoekers merken op dat de vastgoed-annonces nochtans een bijzonder matige periode doormaken. "Er wordt geraamd dat er in de sector dit jaar 11 miljard dollar geïnvesteerd zal worden," aldus Borrell. "Dat is amper 2,2 procent meer dan vorig jaar."

Daarbij blijkt dat vooral de traditionele annonces in kranten, woontijdschriften en direct mail klappen hebben gekregen, terwijl de online sector een opmerkelijke vooruitgang heeft gemaakt. "Dit jaar zullen de vastgoed-annonces online een omzet van 1,8 miljard dollar halen," merken de onderzoekers op. "Dat betekent een aandeel van 15,7 procent in de totale vastgoed-reclame."

Borrell verwacht dat die trend zich ook verder zal doorzetten. "Dat betekent dat de online media in 2009 de traditionele marktleider, de kranten, zal voorbij steken," voorspelt het bureau. "Nu al wordt per verkochte woning gemiddeld 210 dollar online reclame, meer dan één derde van de krantenadvertenties."

De zoekmachines spelen volgens Borrell handig in op deze evolutie. "Ze slagen erin om duidelijk te maken dat de sector best gesponsorde zoekresultaten kunnen gebruiken om trafiek en verkoop te stimuleren," zeggen de onderzoekers. "Dat heeft voor een ware explosie aan betaalde zoekresultaten en vastgoed-zoekpagina's opgeleverd."

Er wordt nu meer dan één dollar betaald per klik en in sommige Amerikaanse steden is dat al opgelopen tot zes dollar per klik. "Dit jaar zullen immo-adverteerders dan ook meer dan 500 miljoen dollar besteden aan betaalde zoekresultaten," merkt Borrell nog op. "Het opmerkelijke daaraan is dat deze vorm van reclame drie jaar geleden niet eens bestond."

Energiedrankjes geen tijdelijke hype?


In Groot-Brittannië zullen energiedranken tegen het einde van dit jaar twintig procent vertegenwoordigen van de frisdrankenmarkt. Analist Mintel voorspelt dat de verkoop van de dranken, zoals Red Bull, dit jaar in Engeland de grens van de één miljoen pond zal doorbreken.

"Sinds 2000 heeft de verkoop van de energiedranken, die suikers of stimulerende producten zoals caffeïne bevatten, een groei van 75 procent gekend," aldus de Britse zender BBC. "De huidige groei is opmerkelijk, want Mintel stelde dat een kwart van de ondervraagden van oordeel is dat de drankjes te duur zijn. Verder zei 16 procent de beweerde heilzame werking van de producten niet te geloven."

Britse ouders blijken het meest ontvankelijk voor de beweringen van de drankenproducenten. "Bij volwassenen met kinderen bleek 44 procent ervaren te hebben dat de drankjes een stimulerende werking hebben," aldus Mintel. "Bij kinderloze volwassenen daalt dat tot 31 procent."

Mintel stelt dat Groot-Brittannië de langste werkdag van de Europese Unie heeft. "Om uit die dag het meeste te halen, zoeken consumenten steeds meer naar producten die voor een extra kick zorgen," aldus de onderzoekers. "Dat is een van de redenen waarom zovele mensen naar dit soort producten grijpt."

De studie voegt er aan toe dat deze poducten hun niche-markt zijn ontgroeid en doorgestroomd zijn naar de massamarkt. "Slechts zeven procent van de ondervraagden is van mening dat de energie-drankjes een voorbijgaande gril zijn," merkt Mintel op.

Restauratie Bolshoi in gevaar?


Enkele weken geleden is het beroemde Bolshoi-theater in Moskou gesloten voor een periode van drie jaar. Tijdens die tijd zou er een gigantische renovatie plaats hebben met een prijsticket van 880 miljoen dollar. Maar de Russische minister van economie German Gref heeft de theaterdirectie nu van extravagantie beschuldigd en wil dat budget terugschroeven tot 317 miljoen dollar.

"De restauratie moest van het Bolshoi de evenknie make van Covent
Garden in Londen en La Scala in Milaan," merkt Times-correspondent Jeremy Page op. "Maar nu weigert de Russische regering de rekening van de werken goed te keuren. Daarop heeft Nikita Shangin, de hoofdarchitect van het Bolshoi, gedreigd met opstappen indien het originele budget niet wordt gehandhaafd."

Shangin hield vol dat het project onmogelijk kan gerealiseerd worden
met een budget van 317 miljoen dollar. "Dat is voldoende om enkele kleine werken uit te voeren, maar een complete reconstructie zou uitgesloten zijn," voerde hij aan. "Aan een dergelijk werk neem ik geen deel."

Het Bolshoi theater werd in 1824 gebouwd en is het oudste theatergebouw van Rusland. Zowel het Bolshoi ballet als de Bolshoi opera zijn er gevestigd. "Maar door een decennium van verwaarlozing na afloop van het Sovjet-tijdperk, zakken de fundamenten van het gebouw weg en het verouderde machinepark backstage laat het geregeld afweten," stipt Page aan. Bolshoi-directeur Anatoly Iksanov verklaarde dat het gebouw een gevaar betekent voor de acteurs en het publiek.

Het origineel plan voorzag in een complete reconstructie van het gebouw, met nieuwe apparatuur, nieuwe garderobes en liften en het vergroten van de ondergrondse opslagruimte. "Shangin merkte op dat het meer dan zes jaar duurde om het dossier klaar te krijgen," zegt Page. "Dat was volgens hem vooral te wijten aan het gebikkeld tussen traditionalisten en modernisten."

De Russische president Poetin verleende in maart dit jaar zijn goedkeuring aan de plannen. Tevens werd een startdatum vastgelegd, met de opmerking dat de budgetten niet mochten overschreden worden. "Maar architect Shangin zegt geschokt geweest te zijn toen minister Gref in juli de budgetten in vraag stelde," voert Page aan.

Shangin wees erop dat de minister blijkbaar boos wat dat het Bolshoi zijn budget niet had afgestemd op de renovaties van andere grote theaters, zoals La Scala in Milaan. "Maar het is niet eerlijk om het Bolshoi-project te vergelijken met de relatief goekope restauratie van La Scale," voerde hij aan. "Wij moeten een monument bewaren, maar tegelijkertijd een functioneel, modern complex creëren."

Minister Gref was volgens Shangin op een ontmoeting met de architect door zijn omgeving voorbereid. "Ik had geen gesprek verwacht over statistieken, want ik had geen discussie verwacht," zei de architect. "Het lijkt er sterk op dat de minister zijn beslissing vooraf al had genomen."

Eén bedrijf zou voorgesteld hebben om het werk te klaren voor 317 miljoen dollar, maar Shangin stelde dat al snel duidelijk bleek dat dit geen realistische schatting was. "Nu de resultaten van zes jaar werk vernietigd dreigen te worden, moet ik iedereen duidelijk maken dat we geen geld stelen en dat elke cent goed wordt besteed," kloeg de architect.

De Times-journalist wijst erop dat de budget-perikelen niet de eerste rel zijn rond het theater. "Eerder dit jaar protesteerden jonge pro-Poetin activisten tegen de opvoeringen van 'Rosenthal's Children', de eerste originele Bolshoi-opera in een kwarteeuw.

"Het libretto was geschreven door de avant-gardist Vladimir Sorokin, die volgens de activisten in zijn roman 'Blue Lard' uit 1999 pornografie en homoseksualiteit promootte," merkt Page op. "De roman beschrijft een sado-masochistische ontmoeting tussen de clonen van Jozef Stalin en Nikika Chroetsjev.

Vorig jaar daagde Anastasia Volochkova, één van de prima ballerinas van het Bolshoi, het theater voor de rechter nadat ze was ontslagen omdat ze te zwaar was geworden om door de andere dansers opgetild te worden. "Volochkova verloor het geding," aldus Page.

Het Bolshoi Ballet begon in 1773 als een dansschool voor het weeshuis van Moskou. Het theater werd geopend in 1824 en bracht tot 1840 uitsluitend Russische werken. In 1877 ging hier ook het Zwanenmeer van Tchaikovsky in première.

Snoeit Pentagon in Lockheed-budget?


Het Pentagon heeft beslist om de uitbouw van zijn jet-vloot te herzien. Dat kan volgens analisten belangrijke consequenties hebben voor fabrikant Lockheed Martin, dat voor het programma gerekend had op investeringen ten belope van 256 miljard dollar.

Gordon England, onderminister van defensie, stelde in een nota aan het Pentagon en het Amerikaans leger dat hij een externe consulent heeft ingehuurd om te bestuderen hoe de Verenigde Staten de efficiëntie van de gevechtsvloot van de luchtmacht kan verbeteren, rekening houdend met de stijgende kosten, nieuwe bedreigingen en de integratie van de verschillende legermachten.

"In de nota wordt niet gesproken over een besparing in de bestaande budgetten, maar dat lijkt volgens analisten wel de bedoeling te zijn," meldt het magazine Bloomberg. Zo wijst Loren Thompson, onderdirecteur van het defensie-onderzoeksinstituut Lexington, erop dat England drie jaar geleden als Navy-staatssecretaris al 409 vliegtuigen schrapte uit
het Joint Fighter Program (JFP).

Thompson benadrukte dat het hier nog altijd om het duurste wapenprogramma uit de geschiedenis gaat en dat England van plan lijkt om opnieuw te snoeien. Die mening wordt gedeeld door Christopher Bolkcom, analist militaire vloot van de Congressional Research Service.

"Financiële druk, de integratie van actieve en reservekaders en de sluiting van vele overzeese basissen leiden naar mogelijk belangrijke veranderingen in de taktische luchtmacht," aldus Bolkcom. "Een aantal onderdelen van het JSF-budget zou
daarbij wel eens gevaar kunnen lopen."

De besparingen van 2002 volgden op de studie van het consultingbureau Whitney, Bradley & Brown. "Dat bedrijf is nu door England opnieuwe ingehuurd," aldus Bloomberg. Thompson benadrukte dat de nieuwe studie gedragen wordt door de stijgende wapenkosten en bezorgdheid om de onconventionele terroristische dreigingen, die nieuwe investeringen en wellicht nieuwe technologieën vereisen.

Thompson benadrukte dat England wellicht aanstuurt op een beperking van het aantal jachtvliegtuigen dat men van plan was te kopen. "Die beperking zou wel eens drastisch kunnen zijn," voerde hij aan. In eerste instantie zou het defensie-budget voor 2007 wordt herbekeken. In maart volgend jaar zou het budget voor 2008 onder de loep worden genomen, terwijl in de zomer van dat jaar de toekomst na 2009 zou worden bestudeerd.

Lockheed heeft op dit ogenblik twee programma's lopen (JFP en F/A-22) bij het Amerikaanse leger, dat daarnaast ook een order (F/A-18E/F) heeft voor Boeing. Dit laatste programma - goed voor 462 toestellen is het verst gevorderd. De productie is opgestart en een aantal toestellen zijn al geleverd. "Bovendien heeft het Amerikaanse Congres al 33 miljard van de voorziene 43 miljard dollar investeringen voor het Boeing-project al toegewezen," aldus Thompson. "Daar wordt dan ook wellicht niet in geschrapt."

Voor het JFP-project van Lockheed, dat tussen 2006 en 2011 zou ontwikkeld en gerealiseerd worden, heeft het Pentagon 45 miljard dollar voorzien. Daarnaast zou er ook 17 miljard dollar gepland zijn voor de F/A-22. "Deze 62 miljard vormt ongeveer 27 procent van de 231 miljard dollar die gebudgetteerd zijn voor de tien grootste wapenprogramma's tijdens die periode," stipt Bloomberg aan.

Het F/A-22-programma heeft trouwens al drastische inkrimpingen gekend. Van de geplande 750 toestellen is men gedaald tot 179 exemplaren. "De Amerikaanse luchtmacht houdt vol dat er minstens 381 toestellen nodig zijn," voert het magazine aan. "Er wordt overwogen om toch nog 202 exemplaren toe te voegen."

Thompson en Bolkcom wezen er op dat dan alleen nog de Joint Strike Fighter overblijft. De JSF is een gevechtsvliegtuig dat slechts een korte startbaan nodig heeft en vertikaal landt en is bedoeld voor het Amerikaanse Marinekorps en de Britse Royal Navy. Een zwaarder model is bestemd voor de Amerikaanse vliegdekschepen en een lichter model voor de Amerikaanse luchtmacht. Tachtig procent van de onderdelen zijn echter standaard in alle modellen.

Het kleine stealth-toestel moet de vervanger worden van de F-16, A-10, AV-8B en de F-18C/D. Het is bestemd voor luchtgevechten en grondaanvallen in steun van de landmacht. Gemiddeld kost een exemplaar 100 miljoen dollar.

Economie in de media


Spaanse wijnboeren vrezen dat de druivenoogst dit jaar door de aanhoudende droogte tot 40 procent lager uitvalt dan in 2004. Het ministerie van Landbouw is ietwat positiever en voorspelt een terugval van bijna 14 procent in vergelijking tot vorig jaar. Joan Aguado van het Catalaanse wijninstituut liet vrijdag weten dat als er snel veel regen valt, de situatie heel anders kan worden. Aguado stelde dat als dit niet gebeurt, de omvang van de oogst zal tegenvallen. Hij benadrukte dat de kwaliteit van de wijnen ondanks de droogte wel goed zal zijn.

In Rusland zijn vrijdag herdenkingsdiensten gehouden voor de 118 marinemensen van de Koersk. Die stierven vijf jaar geleden nadat de atoomonderzeeër was gezonken. In alle marinebases van het land werden de in de Barentszzee omgekomen collega's herdacht met een minuut stilte. Op marinevaartuigen en onderzeeboten in de havens ging de vlag halfstok. In Moskou en Sint-Petersburg waren er speciale kerkdiensten. In de plaats Koersk, in Midden-Rusland, werd een een monument onthuld voor de bemanning die op 12 augustus 2000 omkwam. Het voor Rusland traumatische incident met de Koersk, destijds het paradepaard van de Russische marine, legde pijnlijk het onvermogen en verval van het Russische leger bloot. Ondanks beloftes vanuit Moskou zijn de veiligheidsvoorzieningen op de Russische oorlogsschepen en onderzeeboten vaak nog steeds onvoldoende. De Koersk zonk in de ijzige Barentszzee na de explosie van een torpedo aan boord. Het duurde dagen voordat de Russische marine het nieuws naar buiten bracht en een reddingsoperatie op touw had gezet. Alle mensen aan boord waren toen al gestorven. In 2001 werd het wrak van de Koersk succesvol gelicht door het bergingsbedrijf Smit Internationale en hijs- en transportbedrijf Mammoet.

De Amerikaanse president George Bush weigert het gebruik van geweld tegen Iran wegens de hervatting van nucleaire activiteiten van dat land uit te sluiten. Hij zei dat in een interview met de Israëlische televisie, dat vrijdag is uitgezonden. Toen hem werd gevraagd of het gebruik van geweld een alternatief was voor haperende diplomatieke inspanningen, zei Bush dat alle opties op tafel liggen. "Het gebruik van geweld is de laatste optie voor elke president. U weet dat we in het recente verleden geweld hebben gebruikt om ons land veilig te stellen," zei hij in een duidelijke verwijzing naar Irak. Dat vielen de Verenigde Staten in maart 2003 binnen. "Ik was daartoe bereid als een laatste redmiddel om het land veilig te stellen en mensen de kans te geven in een vrije maatschappij te leven."

De belastingdienst in Venezuela heeft beslag laten leggen op bezittingen van Royal Dutch Shell ter waarde van 280 miljard bolivar (105 miljoen euro). Dat is het bedrag dat het concern schuldig zou zijn aan achterstallige belastingen over de jaren 2001-2004. Ook andere oliemaatschappijen die in Venezuela werken, hebben claims gekregen. De belastingdienst heeft donderdag het kantoor van Shell in de stad Maracaibo voor twee dagen laten sluiten. Het Nederlands-Britse concern is in beroep gegaan tegen de claim. Een woordvoerder van Shell liet vrijdag weten dat de affaire minimale gevolgen heeft voor de olieproductie van het bedrijf in Venezuela.

Pyromanen in Rome hebben sinds juli meer dan tweehonderd voertuigen in brand gestoken, waardoor de Italiaanse hoofdstad op sommige plekken veel weg heeft van een oorlogsgebied. Zo gingen deze maand tijdens een broeierige zomernacht 43 scooters en zeventien auto's in vlammen op. De brandstichtingen gebeuren altijd 's nachts. Meestal bereiken de vlammen de benzinetank van geparkeerde voertuigen, waardoor deze ontploffen. Vooralsnog zorgden deze ontploffingen slechts voor lichte schade aan omringende gebouwen. De politie vreest echter dat er binnenkort slachtoffers gaan vallen. Wie de daders zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk niet om georganiseerde criminelen, maar om zieke geesten, na-apers of kinderen die de brandstichting zien als een leuk zomerspelletje. Op grond van een tip werd deze week een 26-jarige man gearresteerd, die ten minste twee auto's in een buitenwijk van Rome in brand zou hebben gestoken.

De Israëlische premier Sharon is niet van plan de kolonisten uit de Gazastrook om excuus te vragen voor het feit dat zij hun huizen moeten verlaten. Hij zei dat in een interview met de krant Yedioth Ahronoth van vrijdag. "Er is geen sprake van dat ik hen om vergiffenis zal vragen, maar ik deel in hun verdriet," aldus de premier. Sharon deed zijn uitspraak nadat president Katsav had gezegd dat de staat de kolonisten verontschuldigingen moet aanbieden omdat die ooit naar de Gazastrook zijn verhuisd naar aanleiding van regeringsbesluiten. Sharon zei dat hij maandagavond, aan de vooravond van de ontruiming, een toespraak zal houden op de radio. De Israëlische radio meldde vrijdag dat de regering de ontruiming van de 21 nederzettingen in de Gazastrook op 4 september af wil hebben. De ontruiming begint woensdag. De radicale Palestijnse Hamasbeweging zal zijn wapens niet inleveren na de ontruiming van de Gazastrook. Dat heeft de leider van Hamas in de Gazastrook, Mahmoud al-Zahar, vrijdag gezegd. "Dit leger gaat door met het verdedigen van ons land zolang er nog maar een centimeter van Palestina bezet blijft.'' Eerder deze week had de Palestijnse president Abbas alle gewapende groeperingen opgeroepen een eind te maken aan de raketaanvallen op Israël.

Op Cape Canaveral in Florida is vrijdag een raket met daarop de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) met succes gelanceerd. De MRO is een onbemensde onderzoeksmissie naar de Rode Planeet. De vlucht was deze week twee keer uitgesteld. De 6,5 meter hoge MRO gaat vanuit een baan om Mars onder meer uitzoeken of er lang genoeg water op de planeet is geweest om leven mogelijk te maken. Het ruimteschip moet er in maart 2006 aankomen. De lancering was uitgesteld nadat ingenieurs op een technisch probleem waren gestuit met de Atlas V-draagraket. Volgens NASA zat er een fout in de navigatieapparatuur van een andere Atlas V-raket. Zij wilden zeker weten dat het probleem zich niet voordoet in het exemplaar dat de MRO buiten de dampkring brengt. Later waren er problemen met een brandstofsensor.

Een Maleisische zakenman heeft een drie maanden oud tijgertje gered uit de kookpot van een Chinees restaurant in de hoofdstad Kuala Lumpur. De kok van het restaurant stond op het punt het dier te slachten en te verwerken in gerechten. Dat vertelde S.H. Foo aan de krant The Star van vrijdag. Foo zei dat hij van vrienden had gehoord dat het dier in de staat Pahang was gevangen en dat het naar het restaurant was gestuurd. "Ik was geschokt te horen dat zo'n prachtig dier als een tijger zou kunnen eindigen als niets meer dan een maaltijd. Het dier moet ten minste de kans krijgen om te leven en op te groeien in een natuurpark of een dierentuin, zeker omdat de diersoort bedreigd wordt.'' Hij betaalde het restaurant een bedrag dat hij niet wilde noemen en kreeg het tijgertje mee. Hij droeg het dier over aan de dierenbescherming. Deskundigen daar zeiden dat het diertje was uitgedroogd en besmet met parasieten. Na herstel krijgt het tijgertje onderdak in een centrum voor wilde dieren.

De hoge olieprijs kost België dit jaar 3 miljard euro of 1% groei. Dat is geld dat volledig uit de economie verdwijnt en naar de olie exporterende landen vloeit. Dat zegt Ivan Van de Cloot, econoom bij ING. Van de Cloot berekende dat een olieprijs van 60 dollar per vat de consumenten 170 euro meer aan extra verwarmings- en energieprijzen kost en 100 euro aan benzinekosten voor het wagengebruik. "Dat is 270 euro die de Belg niet kan consumeren en die ook niet op een of andere manier terugvloeit naar onze economie," zegt Van de Cloot. In totaal maakt dat 3 miljard euro toegevoegde waarde of 1% groei die uit België verdwijnt.

Nederland beschikt vanaf zondag over een rijdende geldautomaat. Rabobank heeft samen met geldtransporteur Brinks een geldautomaat geplaatst in een waardentransportwagen, waardoor mensen geld kunnen pinnen bij grote evenementen zoals beurzen en popconcerten. Volgens de bank is het de eerste rijdende geldautomaat in Europa en misschien wel van de wereld. Dat heeft Rabobank, die ook in België actief is met de internetbank Rabobank.be, vrijdag bekendgemaakt. Mobiele geldautomaten bestaan al langer, maar deze zijn meestal geplaatst in een container en de installatie ervan kan lang duren. Het eerste evenement waar de rijdende automaat wordt ingezet, is het hockeytoernooi Rabo Trophy in Amstelveen komend weekend. De geldautomaat werkt net zoals elke andere automaat en er zijn geen extra kosten aan verbonden, aldus Rabobank. Volgens de zegsman voldoet de wagen aan de hoogste veiligheidseisen.

Na vijf dagen staking is vrijdag het werk hervat in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen. De zowat 100.000 mijnwerkers stemden uiteindelijk in met het voorstel tot hoger loon van de werkgevers. Het was de eerste staking in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen in achttien jaar en kostte de sector zowat 260 miljoen rand (33 miljoen euro) of 40.000 ons goud per dag. Een woordvoerder van de vakbonden verklaarde dat de meerderheid van de werknemers tevreden is en dat er de komende twee jaar geen grote problemen in de goudindustrie zullen zijn. De bonden en goudmaatschappijen - waaronder AngloGold Ashanti, de tweede grootste goudproducent ter wereld - kwamen een loonakkoord voor de komende twee jaar overeen. Er komt onder meer een loonsverhoging van zes tot zeven procent. Zuid-Afrika is 's werelds grootste goudproducent.

Als het huidige economische en landbouwbeleid aanhoudt, zal het aantal ondervoede kinderen (jonger dan vijf jaar) in Afrika stijgen tot 38,3 miljoen in 2025, tegenover 32,7 miljoen in 1997. Dit schrijft een groep experten in een pas gepubliceerd rapport. Zij pleiten voor meer investeringen, meer opleiding en echte liberalisering van de wereldhandel. Afrika onder de Sahara is het enige gebied in de wereld waar de voedselonveiligheid de laatste decennia is gestegen. Sinds 1970 schommelde het aantal ondervoede Afrikanen rond 33 tot 35 procent. Door de bevolkingsgroei betekende dit een stijging van 88 miljoen hongerigen in 1970 tot meer dan 200 miljoen rond de eeuwwisseling. Experten van het Ifpri (International Food Policy Research Institute) in Washington schreven het rapport "Long-Term prospects for Africa's Agricultural Development and Food Security". Het is terug te vinden op de gespecialiseerde VN-website ReliefWeb.

Er bestaat een sterke band tussen kanker in de kindertijd en het effect van uitlaatgassen op zwangere vrouwen en baby's. Dat blijkt donderdag uit een Britse studie. Koolstofmonoxide en 1,3 butadieen, gassen die voorkomen in de uitstoot van wagens (vooral dieselwagens), zijn volgens de studie de belangrijkste schuldigen. Zo staat te lezen in de Britse Journal of Epidemiology and Community Health. "Het meest opvallende resultaat is de uitzonderlijke concentratie van kankers in de zones in de directe omgeving (300 meter) van auto- of busstations," zo benadrukt het team van onderzoeker George Knox van de universiteit van Birmingham. Blootgesteld worden aan een van de twee gassen en wonen op minder dan vijfhonderd meter van een busstation, verhoogt de kans dat een kind overlijdt aan kanker met een factor 12. Knox voerde al verscheidene studies uit naar 22.500 Britse kinderen die tussen 1953 en 1980 zijn overleden aan kanker of leukemie, en slaagde erin de adressen van meer dan 12.000 van hen, geboren na 1954, terug te vinden. Zij vormden de basis voor het onderzoek.

Met vogelgriep besmette trekvogels uit Siberië vormen praktisch geen gevaar voor scharrelkippen. Dat hebben deskundigen van de Europese Commissie vrijdag gezegd. Ze voegden er aan toe dat een onmiddellijke ophokplicht overbodig is. Europese deskundigen noemen het risico van trekvogels zo goed als niet bestaand voor de Europese Unie. Er is volgens hen immers geen trek van en naar Siberië uit de Europese Unie. De Europese Commissie heeft EU-landen maandag wel gevraagd om de import van veren en levende vogels uit Rusland en Kazachstan te verbieden. Levende vogels zijn de grootste besmettingsbron van vogelpest.

Friday, August 12, 2005

Satelliet redding voor constructeur?



De lancering van de Aziatische communicatie-satelliet Thiacom 4 is voor het Amerikaanse bedrijf Loral Space & Communications levensbelangrijk gebleken. Thiacom, die donderdag gelanceerd werd, helpt het bedrijf immers om een faillissement te ontlopen.

Thiacom 4 is de grootste commerciële satelliet (7,15 ton) die ooit in een geostationaire baan om de aarde is gebracht. Dat gewicht heeft veel te maken met de elektronische apparatuur die aan boord moet zorgen voor breedband-verbindingen in meer dan tien Aziatische landen.

"Het is een belangrijke verbetering van het aanbod naar onze klanten," vertelde Pat DeWitt, directeur van Loral Space Systems (LSS) in Palo Alto, aan de krant Mercury News. "De satelliet heeft een vermogen dat tien tot twintig keer groter is dan de traditionele communicatiesatellieten. Dat toont aan dat we de mogelijkheid hebben om heel gesofistikeerde satellieten te ontwikkelen en te produceren."

Nog belangrijker is het volgens DeWitt dat de satelliet internet-verbindingen aanbiedt. "De lancering zou dan ook meer contracten voor Loral kunnen opleveren van klanten die nu geen toegang hebben tot het internet," stelde hij.

"In de Verenigde Staten zijn er nog heel wat mensen die niet via adsl- of kabelmodems met het internet kunnen worden verbonden," aldus nog DeWitt. "Er is nog een grote onbeantwoorde vraag naar internet-diensten."

De satelliet werd gekocht door het Thaise Shin Satellite, dat daarvoor een bedrag van ongeveer 200 miljoen dollar. "De meeste contracten van Loral liggen iets boven de 100 miljoen dollar," merkte DeWitt op. "Loral heeft daarbij een winstmarge van vijftien procent."

Loral vroeg in juli 2003 een gerechterlijk akkoord aan en kreeg de voorbije maand van de rechter toestemming om zijn financiële situatie te herschikken. "Daardoor zou het bedrijf een faillissement kunnen vermijden," benadrukt The Mercury News. "Loral rekent op LSS om terug naar een gezonde situatie te evolueren."

Satelliet-activiteiten brachten Loral vorig jaar 300 miljoen dollar op. "Dat was één derde van de inkomsten van het jaar voordien," merkt de krant nog op. "Dochter LSS heeft een orderboek van vijftien satellieten, maar dat zijn er tien minder dan drie jaar geleden."

DeWitt beweerde echter te verwachten dat er weer meer bestellingen zullen binnenkomen. LSS is van plan om de volgende achttien maanden trouwens 600 nieuwe personeelsleden aan te werven. De meesten daarvan zullen ingeschakeld worden in het ontwerp en de bouw van satellieten.

Shuttlevlucht ten vroegste in november


De Amerikaanse space shuttles blijven op zijn minst tot november aan de grond. Dat hebben zegslui van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd. Het lanceervenster in september komt te vroeg om al een antwoord gevonden te hebben op de veiligheidsproblemen van de ruimteschepen.

Alles heeft te maken met het schuimrubber van de externe brandstoftank van de shuttles. Stukken van het beveiligingsmateriaal kwamen zowel bij de lancering van de ruimteveren Columbia als Discovery los. Bij Columbia leidde dat tot de dood van zeven astronauten.

Na de ramp met Columbia bleef de shuttle-vloot twee en een half jaar aan de grond. Daarbij werd één miljard dollar geïnvesteerd aan de speurtocht naar een oplossing van het probleem. Ondanks die zware investeringen, dook het probleem bij de lancering van Discovery opnieuw op.

Onderzoeksleider Bill Gerstenmaier gaf toe dat er geen voor de hand liggende oplossingen zijn, maar voegde er aan toe dat er aan de shuttles veranderingen zouden moeten doorgevoerd worden. "Ook bij de volgende vlucht zouden we het loskomen van een stuk schuim moeten verwachten," merkte hij op. "Het is een bijzonder moeilijk probleem."

Het grootste stuk dat bij de lancering van Discovery los kwam, woog 450 gram. Dat is iets minder dan het brokstuk dat Columbia raakte, maar het was cruciaal dat Discovery niet werd geraakt. Maar het zorgt er wel voor dat de shuttles opnieuw aan de grond gehouden worden.

Oorspronkelijk was een nieuwe lancering voorzien in september, maar dat wordt nu verschoven tot tenminste november. Indien ook die datum niet gehaald wordt, blijft het wachten tot volgend jaar. De NASA heeft immers voldoende licht nodig om de lancering te kunnen filmen en fotograferen. Dat is uit veiligheidsredenen nodig.

Die eerstvolgende vlucht is voor de shuttle Atlantis en moet beschouwd worden als een tweede testvlucht voor het shuttle-programma na de Columbia-ramp. Ook zal het werk aan het internationaal ruimtestation worden verder gezet.

Japan herdenkt zwaarste vliegtuigcrash


In Japan is vandaag de twintigste verjaardag herdacht van het zwaarste ongeval met één enkel vliegtuig in de geschiedenis van de luchtvaartindustrie. Bij de crash op 12 augustus 1985 met een Boeing 747 vielen immers 520 doden.

De herdenking had plaats op de plek waar het vliegtuig destijds neerstortte, in een afgelegen berggebied in de omgeving van Gunma. Tot de aanwezigen behoorde ook Toshiyuki Shimmachi, de topman van Japan Airlines, maar ook door Shingo Tabuchi, die bij de crash drie jonge dochtertjes verloor.

Op de herdenking werd voor elk slachtoffer een kaars gebrand. Shimmachi zei aan de overledenen te willen smeken dat een dergelijke ramp nooit meer zou gebeuren.

Vlucht 123 van Japan Airlines was op 12 augustus 1985 op weg van Osaka naar Tokyo toen de Boeing-Jumbo neerstortte in een bebost berggebied. Er waren slechts vier overlevenden. Bij onderzoek werd uitgewezen dat de crash werd veroorzaakt door slechte herstellingen bij Boeing en die door technici van Japan Airlines over het hoofd waren gezien.

"Wij doen er alles aan om een optimale veiligheid te bewaren," benadrukte Shimmachi. "Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid." De Britse televisiezender BBC merkt echter op dat Japan Airlines de jongste tijd nochtans enkele keren in het nieuws is gekomen omwille van veiligheidsproblemen.

BBC stipt aan dat op een binnenlandse vlucht in juni twee voorwielen van een vliegtuig bij de landing los. "In januari probeerde een piloot op te stijgen zonder de vereiste toestemming van de vluchtleiding," aldus nog de zender.

Alrosa wil meer dan diamant


De belangrijkste Russische diamantproducent Alrose wil zijn mijnoperaties uitbreiden naar andere sectoren. Dat heeft Alexei Kurdrin, topman van het bedrijf, bekend gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden binnen de minerale sector, maar ook naar olie- en gasactiviteiten.

"Volgens Kudrin, zal Alrosa ook activiteiten ontplooien buiten de Sakha-regio, maar wil het ook investeren in olie- en gasbelangen die in handen zijn van de Russische staat," meldt diamant-specialist Rapaport News. Ook Alrosa zelf is een bedrijf dat door de staat beheerd wordt.

Langs de Investment Group Alrosa (IGA) heeft het bedrijf al goudexploraties en andere mijnactiviteiten in zijn portefeuille. IGA controleert onder meer Celtic Resources, een goudproducent die op de Londense beurs is genoteerd. Op dit ogenblik is IGA in onderhandeling rond een samenwerking met het Canadese Barrick Gold en de Russische goudproducent Polyus.

DHL maakt Leipzig aantrekkelijker


In Europa hebben Dublin, Helsinki, Luxemburg en Madrid het grootste economisch groeipotentieel en dus ook het beste vooruitzicht voor vastgoed-investeerders. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse bureau Feri Research. Opvallend is de vooruitgang van het Oost-Duitse Leipzig, onder meer dankzij de komst van DHL.

Tijdens het onderzoek werd de economische ontwikkeling van 108 steden bekeken. Daarbij haalden Dublin, Helsinke, Luxemburg en Madrid de hoogste quotering. Vervolgens komt een reeks steden met onder meer de Oost-Europese metropolen Boedapest, Praag en Warschau.

"Vooral de Spaanse steden Madrid en Barcelona hebben hun positie sterk verbeterd," stippen de onderzoekers aan. "Het voorbije jaar hebben zij veel nieuwe IT- en software-bedrijven aangetrokken. Door de in gebruik name van een nieuwe terminal, is bovendien ook de luchthaveninfrastructuur in Madrid grondig verbeterd. Daarnaast is ook het uitgebreide aanbod aan opleidingen - Madrid telt zeven universiteiten - en dat alles zorgt ervoor dat de regio bijzonder aantrekkelijk is voor internationale ondernemingen."

Barcelona is daarentegen vooral een belangrijk industriegebied. "Maar ook hier heeft de dienstensector aan belangrijkheid gewonnen," stippen de onderzoekers aan. "Bovendien profileert Barcelona zich toenemend als beurs- en congresstad." Opvallend is dat Kassel en Rijsel erop achteruit gegaan zijn. In Frankrijk is volgens Feri de economische achteruitgang trouwens een trend in alle regio's. "Dat heeft te maken met de hoge arbeidslasten, de trage groei en de stijgende belastingslasten," voeren de onderzoekers aan.

Helemaal onderaan in de lijst zijn dan weer opvallend veel Oost-Duitse steden te vinden. Rostock, Maagdenburg, Chemnitz, Halle en Schwerin blijven onaantrekkelijke gebieden. Leipzig daarentegen is aan een opmars begonnen. Dat heeft volgens de onderzoekers niet alleen te maken met de vestigingen van Porsche en BMW, maar ook met de komst van collivervoerder DHL, die in 2008 van Brussel naar Leipzig trekt.

Is Italie een zinkend schip?


De economische toekomst ziet er alles behalve rooskleurig uit. Dat blijkt uit een rapport van het kredietwaardigheidsbureau Standard & Poor's. Daarbij wordt vooral met een beschuldigde vinger gewezen naar het beleid van de regering van Silvio Berlusconi.

Het rapport is koren op de molen van de Italiaanse oppositie. "Italie is een zinkend schip, maar de regering doet absoluut niets," reageerde de belangrijkste oppositiepartij Margherita op het rapport. Het Amerikaanse bureau voorspelt dat het Italiaanse begrotingstekort volgend jaar zal uitkomen op vijf procent van het bruto binnenlands product. Dat is twee procent meer dan de regels van het Europese Stabiliteitspact toestaan.

Het bureau verwacht overigens niet dat de verkiezingen Italie voor enige verbetering zullen zorgen. De oppositiepartijen zouden volgens de onderzoekers net zo min als de regering-Berlusconi een antwoord hebben op de financiële malaise waarin het land verkeerd.

Beierse paddestoelen nog altijd radioactief


Bijna twintig jaar na de kernramp in Tsjernobil zijn bospaddestoelen in Duitsland nog altijd radioactief. Dat meldt het Bundesamt für Strahlenschutz. Wilde paddestoelen vertonen vooral verhoogde concentraties van cesium-137. De hoogte van de stralingswaarde hangt echter af van de regio en de soort paddenstoelen.

Zo werden in Zuid-Beieren en het Beierse Woud in sommige soorten tot enkele duizenden becquerel per kilogram gemeten. Andere soorten gaven stralingswaarden van enkele honderden becquerel, maar er waren ook paddestoelen die onder de honder becquerel bleven.

Zuid-Beieren werd na het atoomongeval tien keer sterker besmet als het noorden van Duitsland, waar de concentraties becquerel in de paddestoelen duidelijk lager liggen. Toch benadrukt de Duitse overheid dat er geen gevaar bestaat voor de menselijke gezondheid bestaat, op voorwaarde dat de paddestoelen normaal worden bereid en in normale hoeveelheden worden genuttigd.

Friesland populair bij Belgische toerist


De Noord-Nederlandse provincie Friesland wordt steeds populairder bij Belgische vakantiegangers. Recreatieondernemers constateren volgens de Leeuwarder Courant een toename van het aantal Belgen dat de vakantie in die regio doorbrengt. Ze zouden vooral geïnteresseerd zijn in cultuurhistorische uitstapjes, lange fietstochten, Friese streekgerechten en uiteraard het Waddengebied.

Volgens directeur Paul van Gessel van het promotiebureau Fryslân Marketing kiezen de Belgische bezoekers vooral een overnachting in een hotel. "Onze zuiderburen zoeken comfort en houden van lekker eten," vertelde een hotelmanager aan de krant. "Als ze niet fietsen, wandelen of een autorit maken, dan laten ze zich lekker verwennen in het beautycentrum bij het hotel. Belgen komen over het algemeen puur voor de ontspanning.''

"Het is duidelijk een groeimarkt," voegde directeur Jan Thies van het Oranjehotel in Leeuwarden daar aan toe. Het hotel voert gerichte acties naar busorganisaties in België. "De Belgische toeristen reizen meestal in groepen en verkennen vanuit ons hotel met een bus de hele provincie. Vaak hebben ze een bomvol programma. Wie zonder groep reist, komt met de auto, blijft meestal drie dagen en heeft vaak een bootkaart naar Ameland of Schiermonnikoog."

Ineke Hogenhuis van de VVV in Leeuwarden stipte aan dat ze zelfs het gevoel heeft dat ze meer Belgen dan Duitsers aan de balie krijgt. Volgens haar is de Belg heel breed geïnteresseerd. "Waar de Duitsers vooral komen voor 'Seen' en 'Inseln', zoeken de Belgen vaak de Friese cultuur op," merkte ze op. "Ze bezoeken musea, staten en stinzen en de elf steden. Ook de Leeuwarder stadswandeling is populair."

"De Belgen vinden Friezen aardig, vriendelijk en rustig," benadrukte Cecilia Klemkerk van Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwaarden. Fryslân Marketing, het Toeristisch Platform Noardwest Fryslân en de VVV's Lauwersland en Friese Meren hebben dit jaar in België trouwens uitgebreide reclame gemaakt voor de regio.

In 2009 één miljard gsm-toestellen


In 2009 zullen er meer dan 1 miljard mobiele telefoons zijn. Het onderzoeksbureau Garnter merkt in een rapport op dat de mobiele telefoon daarmee hard op weg is het meest populaire consumentenproduct ooit te worden. De gebruiker blijkt volgens de onderzoekers een duidelijke voorkeur te hebben voor de smartphone.

De verkoop kan volgens Gartner niet worden toegeschreven aan een regio, want overal in de wereld worden veel mobiele toestellen verkocht. "Een kwart daarvan wordt in Azie en Australie verkocht," stippen de onderzoekers aan. "In 2009 zal één op de drie telefoons uit deze regio komen."

Het meest populaire type telefoon is de smartphone. De verwachting is dat over drie jaar 200 miljoen smartphones worden verkocht. Voor de 3G-telefoons voorziet Gartner in 2006 een verkoop van 100 miljoen stuks. Verder verwacht het onderzoeksbureau dat grote namen zowel op kwaliteit als volume zullen inleveren.

De gemiddelde inkoopprijs van een gsm-toestel zal volgens de onderzoekers dalen van 175 dollar in 2004 naar 161 dollar in 2009. Gartner merkt tenslotte ook nog op dat de telefoons ook steeds complexer zullen worden.

Westvleteren is uitverkocht


Het zou de volgende tijd wel eens moeilijk kunnen worden om nog een Westvleteren op te kop te kunnen tikken. Het beroemde trappistenbier is immers uitverkocht nadat het brouwsel juist voor de zomer tot beste bier van de wereld werd verkozen. Dat deed de vraag naar het bier exploderen, zodat de voorraad binnen de korste keren was uitverkocht.

Uit een enquête van de website RateBeer in 65 verschillende landen bleek dat de Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij in de gelijknamige gemeente door de liefhebber als beste bier van de wereld beschouwd wordt. De belangstelling van het trappistenbier kende meteen een enorme injectie.

De abdij heeft echter een beperkte voorraad, zodat het bier binnen de kortste keren was uitverkocht. "Op het antwoordapparaat krijgt men te horen dat de winkel is gesloten omdat er geen bier meer is," merkt het persbureau Reuters op. "Maar de abdij is niet van plan om de productie op te drijven."

"Wij zijn geen brouwers, wij zijn kloosterlingen," merkte de abt van Sint-Sixtus op. "Het brouwen van bier laat ons toe een leven als monnik te leiden. "Buitenstaanders begrijpen misschien niet waarom we onze productie niet opdrijven, maar ons leven in de abdij komt op de eerste plaats, niet de brouwerij."

In de abdij leven ongeveer dertig monniken.

Kermit wordt vijftig



Opper-Muppet Kermit wordt volgende maand vijftig. Voor die gelegenheid wordt 'The Muppet Show: Season One', een box met vier dvd's, uitgebracht. Ook de nieuwe Muppet-film komt op dvd uit, maar vanaf september begint een heel jaar met Kermit-feestelijkheden.

Kermit de Kikker maakte met zijn schepper Jim Henson in het midden van de jaren vijftig zijn televisiedebuut in 'Sam and Friends', een show van een locale zender in Washington. De echte doorbraak kwam echter op het einde van de jaren zestig in de televisiefilm 'Hey Cinderella' en de reeks Sesamstraat.

Wereldberoemd werd de kikkerpop echter als hoofdpersonage van 'The Muppet Show', die oorspronkelijk werd uitgezonden tussen 1976 en 1981. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Kermit brengt Buena Vista Home Entertainment een box uit met vier dvd's waarop de 24 afleveringen van het eerste seizoen van 'The Muppet Show' zijn samengebracht.

Muppet-fanaten vinden in de box ook de pilot van het programma en een demo waarmee Henson zijn programma aan televisiezenders probeerde te verkopen. Die werd volgens Buena Vista nog nooit eerder vertoond. Eerder dit jaar werd ook al de televisiefilm 'The Muppets Wizard of Oz' uitgebracht. Die is nu eveneens op dvd verkrijgbaar.

Engeland markleider Europese thuiswinkels



De omzet van de Europese thuiswinkelmarkt is vorig jaar met 5,1 procent toegenomen tot 67,7 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Europese koepelorganisatie EMOTA. Voor het eerst is Engeland marktleider geworden, maar Europa blijft nog ver achter op de Verenigde Staten.

De hoogste omzet wordt behaald in Engeland, met een omzet van 22,7 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 20,3 miljard, Frankrijk 11,9 miljard en Nederland 2,8 miljard euro omzet. "De Engelse omzet is voor het eerst een stuk hoger dan de omzet van de Duitse thuiswinkelmarkt," merkt Thuiswinkel.org. "Dit komt omdat in Engeland voor het eerst online diensten deel uitmaken van de cijfers.

Van de 67,6 miljard euro wordt gemiddeld 28 procent via internet besteed. Nederland is met 59 procent koploper op in de Euorpese markt. "Als gekeken wordt naar de Verenigde Staten, blijven de bestedingen via internet nog laag in Europa," aldus Thuiswinkel.org. "De Amerikaanse online retailomzet is in 2004 met 23,8 procent gegroeid ten opzichte van 2003 tot 141,4 miljard dollar. Voor dit jaar wordt opnieuw een forse groei van de online markt verwacht.

Economie in de media



Verbranden of ongelijk bruin worden is er niet meer bij met de nieuwe bikini van de Britse kledingfirma New Look, die komende week op de markt wordt gebracht. De 'Tan-Timer Bikini' geeft ieder kwartier met een belletje aan dat de draagster zich om moet draaien. Slaperige zonaabidsters kunnen op deze manier niet meer verbranden. Volgens New Look blijkt uit een onderzoek dat bijna 60 procent van de Britten wel eens in slaap valt op het strand. De bikini-bel moet de kwalijke gevolgen daarvan voorkomen. Een woordvoerster van New Look beloofde de mannelijke strandgangers dat ook zij binnenkort een zwembroek met waarschuwingstoon kunnen aanschaffen.

Het nieuwe grootste containerschip ter wereld, de ‘MSC Pamela’ (9.200 teu), is in Europa aangekomen. Het is het eerste containerschip waarop bovendeks in de breedte achttien rijen containers kunnen staan. MSC heeft zijn nieuwe vlaggenschip ingeschakeld in zijn Silk Express die het Verre Oosten met Valencia, Le Havre, Rotterdam, Felixstowe en Antwerpen verbindt.

Scott Sullivan, de voormalige financieel directeur van WorldCom, moet vijf jaar de cel in. Hij krijgt de straf voor zijn rol in de fraude die leidde tot de ondergang van het Amerikaanse telecomconcern. De 43-jarige Sullivan had bekend zich te hebben schuldig gemaakt aan samenzwering, fraude met effecten en het knoeien in de boekhouding. De voormalige financieel directeur speelde een sleutelrol in het proces tegen zijn voormalige baas, Bernard Ebbers. Die oud-bestuursvoorzitter van WorldCom werd vorige maand veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. In ruil voor zijn getuigenis rekende Sullivan op een mildere straf. Door de boekhoudmalversaties heeft telecomconcern WorldCom jarenlang zijn winst- en omzetcijfers kunnen opkloppen, zodat de beleggers niet werden teleurgesteld. Met het boekhoudschandaal bij WorldCom was een bedrag gemoeid van 11 miljard dollar. Het veroorzaakte een schokgolf op de financiële markten en leidde tot strengere regelgeving. De rechter die Sullivan donderdag veroordeelde, noemde hem de architect van de fraude, die in 2002 leidde tot het faillissement van WorldCom. Ze sprak van misdaden die hun weerga niet kennen, maar stak haar waardering voor de getuigenis tegen Ebbers niet onder stoelen of banken. Sullivan was een uitstekende getuige, aldus rechter Barbara Jones. Aangenomen wordt dat zonder zijn getuigenis het proces heel anders zou zijn gelopen.

Het bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft donderdag Iran opgeroepen de nucleaire activiteiten werk te stoppen dat het land eerder deze week hervatte. De zaak wordt nog niet doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad die Teheran sancties kan opleggen. Dat zei IAEA-woordvoerster Melissa Fleming. Volgens Fleming is de resolutie unaniem aangenomen door het bestuur van het IAEA. De resolutie was opgesteld door Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Deze landen onderhandelden het afgelopen jaar al met de Iraanse regering over haar nucleair programma. Het document stelt dat de IAEA ‘ernstig bezorgd’ is over de hervatting van het nucleaire werk dat materiaal voor een kernwapen zou kunnen opleveren. Diplomaten van de Europese Unie lieten weten dat de zaak volgende maand wel wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad voor sancties, als Iran de resolutie niet nakomt. Vooral de Verenigde Staten hebben zich eerder uitgesproken voor dooorverwijzing naar de VN. Washington vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Iran verwierp van tevoren al de ontwerpresolutie, omdat deze het Non-Proliferatieverdrag zou schenden. “De resolutie van de EU is onaanvaardbaar en we wijzen het af," zei Mohammad Saeedi, adjunct-directeur van de Iraanse Atoomenergie Organisatie. “Iran ziet de Overeenkomst van Parijs als gebroken als de EU-resolutie wordt aangenomen. Iran aanvaardt de resolutie niet omdat deze onwettig is en ook in strijd met het Non-Proliferatieverdrag is.”

Nederland mag geen taalcursus eisen van niet-Europeanen die overkomen naar hun familieleden in Nederland. Europees Commissaris Frattini (Justitie) heeft dat geantwoord op een schriftelijke vraag van minister Verdonk (Integratie).
Verdonk had de plicht opgenomen in een wetsvoorstel voor inburgering. Ze wil zo bevorderen dat allochtonen sneller in de samenleving kunnen meedoen. Wie zakt voor de taalcursus krijgt geen verblijfsvergunning. Ook kan een boete volgen, zo luidde het voorstel. Frattini vermoedt dat deze voorwaarden strijdig zijn met het EU-recht. "De regels voor vrij verkeer stellen duidelijk dat de enige eisen voor het vestigingsrecht van familieleden zijn de familierelatie en het ontbreken van een gevaar voor de publieke veiligheid," zo schrijft Frattini in een brief. De Europees Commissaris zet ook een kanttekening bij Verdonks extra eisen aan Turkse imams. Die zouden volgens het voorstel meer inburgeringseisen krijgen dan andere Turkse werknemers. "Het zou kunnen zijn dat er geen rechtsgrond is voor deze speciale behandeling," vermoedt Frattini. De imams zouden dezelfde behandeling moeten krijgen. Frattini houdt wel een slag om de arm bij zijn adviezen. Het is niet de Europese Commissie, maar het Hof van Justitie die het uiteindelijke oordeel moet vellen.

De zomers zijn de afgelopen decennia in Europese steden tot 2,2 graden Celsius warmer geworden. Dat blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie WWF. Daarin worden de zomertemperatuurgegevens van zestien steden in de EU geanalyseerd.
De stijging is hoger dan de schattingen van deskundigen van de Verenigde Naties voor de gemiddelde stijging van de temperaturen in de wereld. De stijging van de gemiddelde zomertemperatuur (gerekend over de hele dag) was het hoogst in Madrid: met 2,2 graden Celsius tot 23,7 graden, gevolgd door Luxemburg (2 graden), Stockholm (1,5) en Brussel, Rome en Wenen (1,2). In Amsterdam en Parijs bedroeg de stijging 1 graad Celsius. Alleen in Dublin (0,7), Helsinki (0,8) en Kopenhagen (0,2) bleef de stijging onder de 1 graad Celsius. Uit het rapport van het World Wide Fund for Nature (WWF) blijkt dat Londen de stad is waar de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer het meest gestegen is, 2 graden in de afgelopen dertig jaar, gevolgd door Athene en Lissabon (1,9 graad), Warschau (1,3) en Berlijn (1,2). WWF zegt dat die hogere temperatuurstijging in grote steden deels te verklaren is door de 'hitte-eilanden' die veroorzaakt worden door de groeiende bevolking van de steden. De opeenhoping van gassen die worden uitgestoten als gevolg van energie-opwekking en -verbruik kan volgens Imogen Zethoven, directeur van de Global PowerSwitch!-campagne van WWF, een belangrijke oorzaak zijn, maar de precieze reden van de sterkere opwarming van de steden is volgens haar niet duidelijk. Er is geen duidelijk verband tussen de warmte in de stad en de bevolkingsgroei. In de onderzochte periode is de bevolking van Londen met 1 procent gegroeid, terwijl die van Madrid verdubbeld is.

Een Ariane-5 raket heeft donderdag de zwaarste telecomsatelliet ooit in een baan om de aarde gebracht. De draagraket heeft de 6485 kg zware Thaise satelliet THAICOM 4 (IPSTAR) volgens Arianespace met succes in een geostationaire baan om de aarde gracht, de zwaarste ooit. De Canadese communicatiesatelliet Anik-2F, die in juli 2004 eveneens met een Ariane-5 werd gelanceerd, was met een gewicht van 5950 kg tot voor kort recordhouder. De lancering van de Thaise satelliet werd eerder vandaag nog op het laatste nippertje afgeblazen om telemetrie-data van Ariane’s mobiele lanceerplatform te controleren. Nadat die verificatie was afgerond, kon de draagraket vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana alsnog de lucht in. De Ariane 5 stootte de Thaise satelliet van de firma Shin Satellite Plc een half uur na de lancering af ter hoogte van Indonesië. Het 6,5 ton zware gevaarte is ontworpen om multimedia-verbindingen waaronder internet te verzorgen voor Australië, Nieuw-Zeeland en 12 landen in Azië voor een periode van ten minste 12 jaar. Het wachten is op nog zwaardere communicatiesatellieten die in de ruimte gebracht moeten worden. De Ariane 5 van Arianespace kan ladingen tot 10 ton in een baan om de aarde brengen.

Tijdens de zomermaanden stort iets meer dan de helft van alle Vlaamse studenten zich op de arbeidsmarkt en oefent er een vakantiejob uit. Opmerkelijk: zowat de helft van dat bijklussen speelt zich af in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ. Van de zowat 303.000 Vlaamse studenten die een vakantiejob mogen uitoefenen, klussen er 171.341 gemiddeld 16 vakantiedagen bij. Een op de twee Vlaamse werkende studenten doet dat in de provincie Antwerpen, en 86% van die studenten doet dat in een bedrijf dat als hoofdzetel stad Antwerpen heeft. Een en ander blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid verzamelde. VLD-kamerlid Annemie Turtelboom vroeg de gegevens op naar aanleiding van haar wetsvoorstel, waardoor studenten sinds 1 juli gedurende 23 vakantiedagen, maar ook gedurende 23 dagen buiten de vakantieperiode mogen werken aan een verlaagde RSZ-bijdrage. De privé-sector blijft de grootste werkgever, zo blijkt. Opvallend is ook dat de studenten het meest aan de slag gaan binnen de sector immobiliën en verhuur en diensten aan bedrijven (45%). Tegen de verwachting in komt de horeca pas op de vierde plaats, na groot- en kleinhandel en gemeenschapsvoorzieningen en sociaal-culturele en persoonlijke diensten.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevolgen voor de conjunctuur van de dure olie. "Een record-olieprijs van 65 dollar per vat heeft de economie nog niet verlamd, maar de zwaarste impact moet nog komen", luidt het in het jongste bericht van het IEA, dat donderdag werd gepubliceerd. De vraag naar ruwe olie zou dit én volgend jaar blijven stijgen, waarschuwt het IEA nog. Het agentschap vindt het positief dat de dure olie de conjunctuurtendens -in stijgende lijn- nog niet heeft omgekeerd. Maar de wereldeconomie is nog bezig de prijsstijgingen van 2004 te compenseren, het effect van 2005 komt nog, waarschuwt het IEA. Bovendien zal de vraag naar ruwe olie blijven stijgen, dit én volgend jaar. Het IEA verwacht een toename met 2 procent tot 83,7 miljoen vaten per dag in 2005, en nog eens een groei van 2,1 procent volgend jaar. In China, één van de grootste afnemers van ruwe olie wegens de snelle economische groei van het land, zal de vraag wat vertragen. De laatste maanden werd de verwachte toename in China al verschillende keren naar beneden bijgesteld. Door het stijgen van de vraag, stijgt ook de prijs. Het IEA ziet verschillende knelpunten maar wijst vooral de gebrekkige investeringen voor nieuwe productiecapaciteit in de Opec-landen met de vinger. Enkel Saoedi-Arabië kan zijn productiviteit nog opdrijven, de meeste andere oliestaten produceren al aan hun maximum. Het zullen de ontwikkelingslanden zijn die het meeste lijden onder de hoge prijs, aldus de IEA, want hun al zwakke economieën verbruiken relatief meer energie.

Vanaf zaterdag moeten de consumenten overal in Europa gratis elektronisch of elektrisch afval - oude toestellen dus - kunnen afleveren bij de handelaar die hen een nieuw toestel verkoopt. Dit meldt de EU-Commissie. In België is dergelijk systeem al vier jaar geleden ingevoerd. België is met 'Recupel' een voorloper. Vier landen hebben nog helemaal niets, zelfs geen wetgeving: Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Malta. De Commissie zet die landen daarom onder grotere druk. 'E-afval' is de snelst groeiende afvalstroom en bevat tal van gevaarlijke stoffen. Daarom moeten de consumenten in staat zijn hun oude toestellen af te leveren bij handelaren of containerparken. Op de toestellen moet ook een sticker komen dat ze niet zomaar mogen worden weggegooid.

De Amerikaanse internetreus Yahoo! telt één miljard dollar neer voor een belang van 40 procent in het Chinese e-commercebedrijf Alibaba.com. Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend. Door de participatie verwerft Yahoo! ook 35 procent van de stemrechten bij Alibaba. Deze strategische alliantie maakt dat Alibaba, met thuisbasis in Hangzhou, de Chinese activiteiten van Yahoo in handen krijgt. Alibaba stelt ongeveer 2.000 mensen tewerk en richt zich vooral op de handel tussen Chinese en buitenlandse bedrijven. Geld wordt verdiend door bezoekers te laten betalen bij registratie. Inmiddels telt de internationale site een miljoen geregistreerde gebruikers. Via de alliantie kruist Yahoo vooral de degens met eBay, 's werelds grootste internetveilinghuis. eBay kocht in 2003 voor 180 miljoen dollar zijn Chinese branchegenoot Eachnet. Het kreeg echter onmiddellijk stevige concurrentie van Alibaba's veilingsite Taobao.com.

Maleisië heeft donderdag wegens ernstige luchtvervuiling de noodtoestand uitgeroepen. In Port Kelang en de kuststad Kuala Selangor op het Maleisische schiereiland heeft de luchtvervuiling gevaarlijke waarden bereikt. Dat deelde de minister van Gezondheid Chua Soi Lek donderdag mee. In acht andere streken van het land in de omgeving van de hoofdstad Kuala Lumpur is de luchtkwaliteit evneens sterk verminderd. De oorzaak zijn de sinds dagen durende bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra en smeulende veenbranden in Maleisië, meldden de lokale media. In de afgelopen drie dagen zijn de gevallen van mensen met ademhalingmoeilijkheden in de getroffen gebieden meer dan verdubbeld, zei minister Chua aan het Maleisische persagentschap Bernama. Honderden scholen blijven tot maandag gesloten, terwijl de bedrijvigheid op de luchthaven van Kuala Lumpur woensdag bijna volledig werd stilgelegd.

Cambodja heeft Angelina Jolie de Cambodjaanse nationaliteit gegeven omdat de Amerikaanse actrice zich voortdurend inzet voor het milieu en omdat ze een Cambodjaans kind heeft geadopteerd. Volgens de directeur van het Cambodjaanse departement van internationale relaties komt Jolie zelf naar het Aziatische land om een Cambodjaanse paspoort te ontvangen. De actrice heeft 2 miljoen dollar geschonken voor natuurreservaten in twee noord-westelijke provincies. Daar liggen nog de meeste mijnen, overblijfsels van 30 jaar oorlog. In 2002 adopteerde de actrice Maddox, een Cambodjaanse jongen die nu 4 jaar oud is. Die adoptie heeft een grote rol gespeeld in de beslissing van de regering van Phnom-Penh om haar de Cambodjaanse nationaliteit te geven. Angelina Jolie raakte verliefd op het Aziatische land nadat ze in 2001 in het tempelcomplex van Angkor was voor de opnames van Lara Croft: Tomb Raider. In dezelfde regio bezit ze ook een huis.

Thursday, August 11, 2005

Weinig valsmunterij in Rusland?



Er is in Rusland veel minder vervalst geld in omloop dan in West-Europa. Dat heeft Georgi Luntovsky, voorzitter van de Russische Centrale Bank, benadrukt. Het meest riskante Russische bankbiljet is het briefje van honderd roebel (3,5 dollar).

Rusland wordt door de westerse economieën nog altijd met wantrouwen bekeken als het om vervalsingen en namaak gaat. Vooral op het gebied van video en muziek sleept het land een beladen reputatie mee. Maar als men de voorzitter van de Russische Centrale Bank mogen geloven, gaat dat niet op voor valsmunterij.

Georgi Luntovsky stelt dat er in Rusland minder vals geld in omloop is dan in West-Europa. De bankvoorzitter geeft wel toe dat zijn stelling niet gebaseerd is op gegevens van het ministerie van binnenlandse zaken, maar op ervaringen van de Russische Centrale Bank zelf. Basis van zijn berekeningen zijn de valse biljetten die tijdens het tellen werden ontdekt.

Vorig jaar zou de Russische Centrale Bank 14.500 valse biljetten hebben ontdekt, waarvan een groot deel briefjes van 100 roebel. In Rusland waren vorig jaar 4,5 miljard legale bankbiljetten in omloop. In de Europese Unie werden volgens Luntovsky een half miljoen valse biljetten in beslag genomen.

Open source kans voor derde wereld


Open source betekent voor ontwikkelingslanden een kans om westerse landen in te halen op de digitale snelweg. Dat stelt een ICT-adviseur van de Zuid-Amerikaanse hulporganisatie Simas. Het gebruik van de gratis software geeft die landen immers de kans hun ICT-achterstand op te halen.

"Open source software heeft het voordeel dat er niet betaald moet worden voor dure licentie-overeenkomsten," benadrukt Simas-adviseur Marcel van Oers in het magazine AutomatiseringsGids. "Op die manier kunnen de ontwikkelingslanden een betere concurrentiepositie uitbouwen."

Van Oers voegt er aan toe dat de opleiding om met die open source te leren omgaan, echter bijzonder arbeidsintensief is. Dat zou volgens hem een nadeel kunnen zijn, maar hij voegt er aan toe dat deze landen over een groot aanbod aan arbeidskrachten beschikken.

Hij verwijst daarbij naar India, dat al miljoen cd's heeft verdeeld met open sourcesoftware. Ook de Europese Unie maakt van deze optie gebruik in achtergestelde regio's. Zo wordt in het Spaanse Extramadura gewerkt met de Linus-variant LinEx.

In ontwikkelingslanden wordt vaak gewerkt met illegale software, maar Van Oers stelt dat men daar onvoldoende rekening houdt met de reactie van de Business Software Alliance (BSA), de organisatie van software-ontwikkelaars. Die probeert immers repressief op te treden tegen het gebruik van illegale software, wat de betrokken landen heel wat problemen zou kunnen opleveren.

Amerika vreest verlies ingenieurs-sector


Amerikaanse ingenieurs zijn wereldwijd niet langer leidinggevend. Het land is op dit ogenblik voorbij gestoken door Zuid-Oost Azië en dat is volgens experts een groot gevaar voor de toekomst van de Amerikaanse economie.

"De Verenigde Staten wordt geconfronteerd met een echte ingenieurs-crisis," schrijft Kevin G. Hall in Knight Ridder. "Die sector vormt echter de kern van vele vitale industrieën en die crisis bedreigt dan ook de economische toekomst van het land."

Zuid-Oost Azië levert volgens Hall op dit ogenblik meer ingenieurs af dan de Verenigde Staten en dreigt dan ook de dominantie in industriële innovatie - die de Amerikaanse economie leidinggevend maakte - over te nemen. "Vorig jaar ging bijna zestig procent van alle Amerikaanse ingenieurs-doctaraten naar buitenlanders," benadrukt Kevin Hall.

"Experts beweren dan ook dat de Amerikaanse hegemonie aan het wegglijden is," zegt Hall nog. "Gevreesd moet worden dat de kloof met de jaren steeds groter zal worden," meent Richard Heckel, oprichter van onderzoeksconsulent Engineering Trends. "Op ingenieur-gebied komen de toekomstige leiders van de wereld uit Zuid-Oost Azië."

Taiwan en Zuid-Korea leveren op dit ogenblik relatief - rekening houdend met het bevolkingsaantal - meer ingenieurs af dan de Verenigde Staten. "Op dat vlak staan de Verenigde Staten nu nog amper op de 16de plaats," berekende Engineering Trends. "Dat is niet louter een academisch personeel, maar heeft gevolgen voor wegen- en bruggenbouw, de chemische en petrochemische industrie, elektriciteit en elektronica en computers."

Hall zegt dat Amerikaanse in deze bedrijven de meest uiteenlopende dingen ontworpen hebben, van de spuitbus tot de space shuttle. "Amerikanen zijn steeds prat gegaan op innovatie en vernuft," benadrukt hij. "Maar indien Amerika afglijdt, zal het land een concurrentieel economisch voordeel verliezen, samen met een gedeelte van zijn nationale identiteit."

Don Giddens, dean van het College of Engineering van het Georgia Institute of Technology, merkt op dat Amerika zijn mogelijkheden tot innovatie aan het verliezen is. "Dat verschuift naar andere plaatsen," benadrukt hij. "We kunnen het risico niet lopen om innovaties aan andere landen over te laten en onszelf te beperken tot een diensten-economie."

Lawrence Goldberg, woordvoerder van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF), wijst erop dat nieuwe ideeën en nieuwe technologieën bedrijven toelaten om als eerste met nieuwe producten op de markt te komen. De NSF heeft dit jaar een budget van 4,2 miljard dollar voor de ondersteuning van commerciëel en wetenschappelijk baanbrekende technologieën, maar klaagt erover dat dit onvoldoende is, rekening houdend met het gebruik van high-tech equipment, waarbij dikwijls investering van miljoenen dollars zijn gemoeid.

"Wanneer het personeelsprobleem gekoppeld wordt aan een gebrek aan investeringen, verliest men op de lange termijn terrein," aldus Giddens. Amerikaanse universiteiten blijven leidinggevend op het gebied van ingenieurs-doctoraten, amar 58 procent daarvan ging het voorbije jaar naar buitenlanders. "Van de 6.504 doctoraten gingen er 3.766 naar een buitenlander," benadrukt Hall. "Tien jaar geleden was dat minder dan de helft."

De groeiende groep van internationaal talent maakt de sector volgens experten rijp om naar het buitenland te verhuizen. Ook hier loert de outsourcing om de hoek. "We moeten dan ook strategisch beginnen te denken over het talent waarvan we dachten dat het zomaar aanwezig was," benadrukt Kent Hughes, onderzoeker van het Woodrow
Wilson International Center for Scholars in Washington en auteur van 'Building the Next American Century: The Past and Future of
Economic Competitiveness'. "Ongeveer alles wat digitaal kan gedaan worden, kan verhuizen naar eender welke plek in de wereld."

Het McKinsey Global Institute berekende dat China een reserve heeft van bijna 1,6 miljoen jonge ingenieurs met minder dan zeven jaar ervaring. In India zijn dat er nog eens 528.000, terwijl de Verenigde Staten op 667.000 blijft steken. "Slechts 159.000 Chinese en 132.000 Indische ingenieurs komen in aanmerking voor multinationale bedrijven, maar dat is nog altijd heel veel concurrentie," aldus McKinsey.

Het gaat volgens Hall trouwens niet alleen over het verhuizen van tewerkstelling. "Ook nieuwe topfuncties, ooit gecreëerd in de Verenigde Staten, worden nu in het buitenland gevormd. General Electric heeft de voorbije vijf jaar onderzoekscentra opgericht in Shanghai, China en India," merkt hij op.

Hall meent dat deze trends een bedreiging kunnen betekenen voor de Amerikaanse militaire en ruimtevaart-industrie. "De baby-boomers die hun carrière in deze sectoren hebben gemaakt, zullen weldra met pensioen gaan en er staan niet voldoende vervangingen klaar," benadrukt hij.

Met het programma 'Innovative America' willen de Verenigde Staten een basis opbouwen met een groep wetenschappers en ingenieurs die de basis moeten vormen van het innovatief kapitaal van het land. "In 2025 zal 56 procent van de wereldbevolking in Azië leven en slechts 4 procent in de Verenigde Staten," voert G. Wayne Clough, voorzitter van Georgia Tech, aan. "Dat is nu eenmaal het leven. Er zullen grote markten ontstaan buiten dit land."

Bahnhof Zoo verliest zijn glorie


Bahnhof Zoo is in Berlijn het centrum van het toerisme. Toeristen uit alle streken van Duitsland en uit het buitenland komen daar met de trein aan, in de onmiddellijke omgeving van de Berlijnse Zoo en de beroemde wandelboulevard Kufürstendam. Maar daar komt - onder groot protest - nu een einde aan.

Bahnhof Zoo is één van de grootste iconen van Berlijn. Lang was het station zelfs de enige verbinding tussen Oost- en West-Berlijn. In de jaren tachtig werd het complex zelfs beroemd voor de drugverslaafde tieners die er rondhingen.

Maar de Bahnhof Zoo bracht vooral 111 jaar lang toeristen en bezoekers uit andere Duitse regio's naar Berlijn. Maar daar komt binnenkort een definitief einde aan. Deutsche Bahn, het private bedrijf dat het Duitse spoorwegnet beheert, heeft vorige maand immers bekend gemaakt dat Bahnhof Zoo volgend jaar uit de reisschema's voor lange verbindingen zal gehaald worden.

Met de realisatie van het nieuwe Hauptbahnhof in de buurt van de Reichstag, de Duitse Kanselarij en het Berlijnse Stadspark, wordt Bahnhof Zoo in het westelijk gedeelte van de stad overbodig. Daardoor wordt het beroemde station gedegradeerd tot een locaal en regionaal knooppunt.

"Voor stadsplanologen en historici is de degradatie van Bahnhof Zoo slechts een volgende stap naar de realisatie van een echte herenigde stad," schrijft de Amerikaanse krant Christian Science Monitor. "Dat beleid is in de Duitse hoofdstad echter nog altijd controversieel. In de gedachten van velen is de Berlijnse Muur er nog steeds en Bahnhof Zoo is daarop geen uitzondering."

Ook winkels en hotels vrezen echter de dag dat het station zijn internationale en nationale allure moet prijsgeven. "Velen zien het station als een rechtstreekse bron van hun levensonderhoud," stipt The Christian Science Monitor aan.

"Onze jobs zijn in gevaar, dat heeft onze werkgever duidelijk gezegd," vertelde Heidi Eberling, werkzaam in een tabakswinkel in het station, aan de krant.

De CSM stelt dat Eberling in Oost-Duitsland opgroeide, maar na de val van de Berlijnse Muur, net zoals zovele andere gewezen Oost-Duitsers, naar het westelijk gedeelte van de stad verhuisde. "Het eerste wat ik wou zien, waren Bahnhof Zoo en de winkelboulevard Kufürstendamm, waar designers zoals Gucci, Bulgari en Prada hun winkels hebben," merkte ze op. "Alle toeristen gaan er naar toe. Dat is het eerste van Berlijn dat ze willen zien."

Inmiddels loopt er een petitie om Deutsche Bahn ertoe te bewegen de beslissing te herroepen en Bahnhof Zoo zijn glorie te laten behouden. Initiatiefneemster Helga Frisch hoopt tegen september een half miljoen handtekeningen verzameld te kunnen hebben.

"West-Berlijn zal worden geïsoleerd," waarschuwde ze. "Sinds de opdeling van de stad is Bahnhof Zoo het enige treinstation in West-Berlijn geweest." DB-woordvoerder Burkhard Ahlert benadrukt echter dat het station niet gesloten wordt. "Bahnhof Zoo ontvangt dagelijks 150.000 reizigers en slechts 20.000 daarvan komen met een lange afstandstrein."

Velen merken echter op dat Berlijn en Bahnhof Zoo in één adem genoemd worden. Het station heeft ook zijn historisch belang. "De bezoekers van de Olympische Spelen in 1936 vingen een eerste glimp op van de stad door de grote ramen van het station," merkt de krant op. "Reizigers uit Parijs en Berlijn passeerden via Bahnhof Zoo op weg naar Stockholm, Warschau of Moskou."

In het begin van de jaren tachtig werd het station synoniem met drugverslaafde tieners, die in de buurt van Bahnhof Zoo rondhingen. Dat leidde tot het beroemde boek 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo', later verfilmd. De Ierse rockgroep U2 bezingt het station zelfs op zijn album 'Achtung Baby' (1991).

In de jaren negentig werd besloten tot een renovatie van het station en stadsplanologen beloofden dat Bahnhof Zoo zijn nationale en internationale rol zou blijven spelen. "De bouw van een nieuw station in de buurt van het hart van de herenigde stad tekende echter het begin van het einde," aldus The Christian Science Monitor.

"Iedere generatie creëert iets nieuws en dat verplicht iets van de oude generatie tot verdwijnen," zegt echter Laurenz Demps, een gewezen professor stadsgeschiedenis aan de Berlijnse Humboldt-universiteit.

Oude woonkazernes toch energiezuinig?


Een groot aantal woonblokken dat tijdens de voorbije eeuw werd gebouwd - vooral in het voormalige Oostblok - zijn op gebied van energieverbruik een complete ramp. Afbreken is de logische keuze, maar een Duits experiment probeert van die woonkazernes alsnog energievoorbeeldige woonentiteiten te maken.

"Nagenoeg één op zeven Hongaren woont in een woonkazerne, meestal dan nog als eigenaar," schrijft Antonia Rötger in de Duitse krant Die Welt. "Maar met hun verouderde verwarmingstechnieken en ongeïsoleerde vensters zijn die kolossen echte energieverspillers. Een groot gedeelte van de warmte verdwijnt door ramen en muren naar buiten."

Onderzoekers van het Wissenschaftlichen Zentrum für Umweltsystemforschung (WZU) van de universiteit van het Duitse Kassel hebben nu echter een concept ontwikkeld - Solanova - om die flatgebouwen op een goedkope manier om te bouwen tot energiezuinige woongelegenheden.

"Solanova wil een milieuvriendelijke, geïntegreerde renovatie realiseren van grote woonblokken en energiesystemen, gesteund op zonne-energie," luidt het in Kassel. Daarvoor werden eerst met infrarode camera's en computersimulaties de zwakke plekken van de woonkazernes geanaliseerd.

"Daarbij was het belangrijk om alle maatregelen op elkaar af te stemmen, zodat we de meest efficiënte effecten konden bereiken," benadrukt projectleider Hartmut Hübner. "Dat is een tekort dat bij vele renovaties terug te vinden is en zelfs tot schade aan de gebouwen kan leiden."

De Duitse wetenschappers zochten met bouwspecialisten van de universiteit van Boedapest naar warmtebruggen en andere probleemzone's, die vervolgens een speciale behandeling kregen. Het voordeel van dergelijke woonkazernes is volgens de wetenschappers de beperkte isolatielaag die moet aangebracht worden. "Het gaat om een dikte van 16 centimeter, terwijl bij gezinswoningen moet gerekend worden met een ideale dikte van 30 centimeter," stipt Hübner aan.

De computersimulaties bleken nog een zwaktepunt aan te brengen dat bij renovaties van grote woonblokken meestal uit het oog verloren wordt. "Door de goede isolering worden de woningen tijdens de zomer teveel opgewarmd," aldus Hübner.

Om dat te vermijden worden tussen de glasplaten van de ruiten jaloezieën geplaatst. Tevens kan de zonnewarmte opgevangen worden door collectoren die ervoor zorgen dat er ook tijdens de zomermaanden warm water kan voorzien worden.

De toepassingen worden op dit ogenblik uitgetest in de Hongaarse stad Dunaujvaros, zeventig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Boedapest. De werken zouden in de herfst klaar zijn. Hübner verwacht dat het warmteverbruik daarna met meer dan 80 procent zal kunnen dalen.

Indien de doelstellingen bereikt worden, wil de Europese Commissie de renovering van oude, energieverslindende woonblokken verder laten uitvoeren, vooral in de nieuwe lidstaten uit Oost-Europa. "Als de resultaten daarentegen onder de verwachtingen blijven, dreigt een quasi ontelbaar aantal wijken afgebroken te moeten worden," merkt Die Welt op.

Tsjechen bouwen mee aan Airbus


De Tsjechische vliegtuigbouwer Aero Vodochody heeft een overeenkomst getekend met European Aeronautic Defence & Space (EADS) voor de levering van onderdelen voor EADS-dochter Airbus. Vodochody hoopt in de toekomst de samenwerking nog te kunnen uitbreiden.

"Vodochody-woordvoerder Vitezslav Kulich had het daarbij over een contract van verscheidene honderdduizenden euros, maar weigerde precieze details te geven over de financiële kant van de overeenkomst," meldt het persbureau Associated Press.

Kulich weigerde ook meer gegevens vrij te geven over de onderdelen die Vodochody zou assembleren voor de Airbus A320 en A340. Hij zei wel te hopen dat zijn bedrijf met Airbus een groter contract zou kunnen afsluiten wanneer de huidige overeenkomst eind dit jaar afloopt.

Kulich voegde er aan toe dat de huidige samenwerking als een test moet worden beschouwd, maar er alle vertrouwen in te hebben dat Vodochody daarin met vlag en wimpel zou slagen.

Eerder dit jaar sloot het Tsjechische bedrijf ook een overeenkomst met Boeing voor het leveren van onderdelen voor jachtvliegtuigen tussen 2006 en 2010. Een gelijkaardig contract was eerder tussen beide ook al afgesloten in 2001.

Economie in de media


Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim boven Duitsland bewaken als de paus daar zijn eerste officiële buitenlandse bezoek aflegt. Paus Benedictus XVI zal Keulen aandoen tijdens de Wereldjongerendagen, die van 16 tot 21 augustus in de Duitse stad worden gehouden. De organisatie van het katholieke festival verwacht dat circa 400.000 jongeren en 6600 journalisten de festiviteiten zullen bijwonen. De Duitse kardinaal Joachim Meisner zei dat politieagenten bescherming zouden bieden tegen een mogelijke terroristische aanval. Hij hoopte echter ook op 'hulp van boven'.

Akzo-dochter Organon komt met een Engelstalige site over anesthesie, die volgens de het farmaciebedrijf 'onafhankelijk' is.
Dit heeft Akzo Nobel bekendgemaakt. Het gaat om AnesthesiaNow.com, een website die objectieve informatie poogt te verstrekken over anesthesie aan werknemers in de gezondheidszorg. De site wordt gemaakt door twee externe redactiebureaus, te weten Current Medicine Group en Global News Media. Organon heeft een adviesraad van drie bekende professoren op het gebied van anesthesie gevormd om de onafhankelijkheid in de gaten te houden. Geregistreerden op de site, die wel in een databank van Organon terechtkomen, kunnen beschikken over veel gratis rapportages van onderzoek op het vakgebied. Ook moet er een flinke afdeling 'feedback' ontstaan, van bezoekers die in discussies hun mening geven over belangrijke onderwerpen. Er komen steeds meer gesponsorde, onafhankelijke sites van bedrijven die daarmee een kennisgebied claimen waarop ze zelf actief zijn.

Zweedse automobilisten kunnen zichzelf verzekeren tegen boetes voor te hard rijden en fout parkeren. Het bedrijf Bisso, dat de verzekeringen aanbiedt, zei woensdag de wereldprimeur te hebben. Voor 850 kronen (circa 91 euro) per jaar kunnen Zweden zich indekken tegen boetes voor te hard rijden, met een maximum van drie boetes per jaar. Ook mag de snelheidslimiet met niet meer dan dertig kilometer per uur overschreden zijn. Fout parkeren kan voor een meerprijs ook in het verzekeringspakket worden opgenomen. Zweden geldt als een van de veiligste landen ter wereld op het gebied van verkeer. Boetes voor te hard rijden variëren van 800 tot 2000 kronen (circa 86-214 euro). Fout parkeren kost 425 tot 700 kronen (circa 45-75 euro).

Een raad van Engelse rechters heeft een furieus rapport uitgebracht over de verruimde sluitingstijden van pubs, die in november van kracht worden. Volgens de Council of her Majesty’s Circuit Judges, een organisatie die 600 rechters vertegenwoordigt, veroorzaken de nieuwe sluitingstijden een toename in verkrachtingen, huiselijk geweld en gevechten op straat. Een van de rechters heeft er weinig vertrouwen in dat zijn landgenoten zich gaan gedragen als op het Europese vasteland. "Een manier van drinken zoals op het Europese vasteland vereist bijpassende mensen, mensen die rustig aan een cafétafeltje zitten te kletsen," aldus rechter C. Harris. Brits drinken staat volgens hem gelijk aan schreeuwen tegen elkaar in overvolle pubs en liters bier achterover slaan. Eind dit jaar mogen café’s in Engeland en Wales zelf bepalen hoe laat ze dichtgaan. Dat is een rigoureus verschil met het huidige beleid, waarbij alle bargasten om elf uur ’s avonds buiten worden gezet. In de praktijk blijkt dat ertoe te leiden dat de meeste gasten zich in no-time klem drinken en op straat hun feestje verder bouwen. Met alle chaotische gevolgen van dien. Regering en rechters blijken verschillende opvattingen opvattingen te hebben over de oplossing van het probleem. Minister van Cultuur Tessa Jowell, die verantwoordelijk is voor de nieuwe regeling, is van mening dat ruimere sluitingstijden de problemen juist verkleinen. In de nieuwe regeling zouden Engelsen volgens haar niet meer tegelijk, maar gefaseerd de bar verlaten, waardoor ze minder overlast op straat veroorzaken. De rechters menen echter dat Engelse steden nu zullen veranderen in plaatsen aan de Spaanse Costa, waar Engelsen zich te buiten gaan aan drankmisbruik. Behalve de latere sluitingstijd, krijgen pubs veel strengere regels opgelegd. Die behelsen onder meer fikse boetes voor het schenken aan dronken gasten en voor het alcohol schenken aan minderjarigen.

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA vergadert donderdag over de resolutie over het nucleaire programma van Iran. De Raad van Gouverneurs bereikte woensdagavond overeenstemming over de resolutie, zo maakte een woordvoerder van het IAEA bekend. Eerder op woensdag raakte de Raad nog in een impasse over de resolutie en werd een gepland crisisoverleg uitgesteld. Landen van de Europese Unie, gesteund door Rusland en China, wilden een kritische resolutie opstellen waarin Iran wordt gemaand het opwerken van uranium volledig te staken. Maar vooral de zogenoemde niet-gebonden landen verzetten zich tegen een hardere aanpak van Teheran. Het is niet bekend welk compromis diplomaten op woensdagavond achter gesloten deuren over de resolutie hebben bereikt. Volgens anonieme bronnen dreigt de tekst niet met een negatief advies over Iran aan de VN-Veiligheidsraad. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft Teheran en de drie EU-landen die de afgelopen maanden met Iran hebben onderhandeld over het stopzetten van het nucleaire programma gevraagd de gesprekken voort te zetten. Annan verklaarde woensdag dat hij overleg heeft gevoerd met beide partijen en dat de kans groot is dat de onderhandelingen doorgaan.

De aandeelhouders van de Amerikaanse olie- en gasmaatschappij Unocal hebben woensdag ingestemd met een overname van hun bedrijf door concurrent Chevron. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de vorming van het op drie na grootste olieconcern ter wereld. Chevron betaalt voor de overname 17,8 miljard dollar, wat neerkomt op 65,43 dollar per aandeel. Het Amerikaanse bedrijf betaalt in aandelen en contanten. Naast Chevron was ook de Chinese oliemaatschappij Cnooc geïnteresseerd in Unocal. De Chinezen waren zelfs bereid meer geld op tafel te leggen. De Amerikaanse politiek zag dit echter niet zitten omdat Amerikaanse strategische bezittingen op die manier in Chinese handen zouden vallen. Vorige week besloot Cnooc, dat door de Chinese staat wordt gecontroleerd, zich terug te trekken uit de race om Unocal. Door de overname kan Chevron zijn olie- en gasproductie opvoeren. Verscheidene bedrijven uit de sector zijn op overnamepad omdat er tegenwoordig minder snel nieuwe olievelden worden gevonden en de al bestaande leeg beginnen te raken. Unocal heeft onder meer olie- en gasreserves in Azië. Chevron is daar al actief, net als in Afrika.

Terwijl het zuiden van Europa gebukt gaat onder droogte en branden, teistert aanhoudende hevige regen Litouwen en Letland. In Litouwen zaten tienduizenden mensen woensdag zonder water en elektriciteit en moesten tientallen mensen hun huis uit. In Letland heeft de regen vooral autowegen zwaar beschadigd en moesten er enkele worden gesloten. De Litouwers in het zuidwesten van het land en in de hoofdstad Vilnius hebben het meest te lijden van de wateroverlast. In de regio Salcininkai is de noodtoestand afgekondigd en zijn evacuaties begonnen wegens hoge waterstanden in twee rivieren. Ook in Letland is het waterpeil in rivieren flink gestegen, maar evacuaties zijn nog niet aan de orde. Meteorologen verwachten dat de hevige regen zeker tot zondag aanhoudt.

Portugese brandweerlieden hebben na dagenlange strijd alle branden in het land gedoofd. In buurland Spanje vechten meer dan veertig blusvliegtuigen en vijfhonderd brandweerlieden nog steeds tegen een bosbrand in het natuurreservaat van de zuidoostelijke bergketen Serra da Estrela. De vlammenzee in Spanje verwoestte in het grootste natuurgebied van Spanje al 5100 hectare bos. In zowel Spanje als Portugal zakten de temperaturen woensdag met ongeveer tien graden, in sommige regio's viel regen. Tijdens de recente hittegolf op het Iberische schiereiland bereikte het kwik op sommige plekken 43 graden celcius. De bosbranden in Zuid-Europa hebben dit jaar minstens 140.000 hectare bos vernietigd. Het vuur doodde negentien mensen. De schade is echter minder dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar, aldus deskundigen van de Europese Commissie woensdag. Bosbranden legden de voorbije vijf jaar gemiddeld ongeveer 460.000 hectare per jaar in de as. Uitschieter was het rampjaar 2003. Toen verbrandde totaal 740.000 hectare: bijna driemaal de oppervlakte van Luxemburg. Het vuur kostte toen veertig mensen het leven. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit jaar een catastrofe is. Veel hangt af van de gebeurtenissen in augustus en september," aldus Paulo Barboso van het Bosbrand Informatiesysteem van de Europese Commissie.

Rockstar Games, de producent van de Grand Theft Auto serie, heeft een serie stoplappen uitgebracht. Daarmee kunnen bezorgde gamers (of hun ouders) de expliciete seksscenes in San Andreas weer wegwerken. Een maand geleden was er grote ophef over de ontdekking dat er zeer expliciete seksscenes verborgen zaten in het populaire spel Grand Theft Auto: San Andreas. Via de zogenaamde "Hot Coffee Mod" kregen gamers toegang tot mini-games die heel andere vaardigheden dan autorijden vergden. In de VS wonden diverse groeperingen zich enorm op over deze vondst, want seks in games die bestemd zijn voor minderjarigen, dat kan echt niet. Het spel San Andreas was geschikt bevonden voor 17+ in de VS en voerde maandenlang de bestsellerslijst aan. Onder andere senator Hillary Clinton eiste maatregelen tegen dit soort scrupuleloze geintjes van de game-industrie. Het gevolg van het oproer was dat de toezichthouder op de leeftijdsclassificatie van games, de ESRB, een onderzoek instelde en de game vervolgens alleen voor volwassenen geschikt achtte, 18+ dus. Een subtiel verschil, maar daarmee was verkoop in grote warenhuizen van de baan. Rockstar games komt nu met een aantal patches voor de verschillende versies van het spel, waarmee de hot coffee mod onbruikbaar wordt. "No more hot coffee", heet de website waar de pleisters op de wonde te vinden zijn.

Het bedrijf Space Adventures in Arlington zou op het punt staan een contract af te sluiten met een Russische ruimtevaartorganisatie om twee passagiers in tien tot eenentwintig dagen een rondje om de maan te laten maken. Hoe lang de reis precies duurt, hangt af van het weer, en of het International Space Station (ISS) onderweg wel of niet zal worden aangedaan. Een Russische piloot zal de 'rondleiding' verzorgen. Technisch gezien zal de missie niet moeilijk uit te voeren zijn, omdat het lastigste onderdeel van een reis naar de maan, het landen op het maanoppervlak, zal worden vermeden. De toeristen maken een rondje om het hemellichaam en keren daarna terug naar de aarde. Eric Anderson van Space Adventures verwacht dat zo'n reis al in 2008 kan worden uitgevoerd. Een aantal potentiële klanten zou al interesse hebben getoond. De Soyoez, het beoogde Russische ruimtevaartuig voor de reis, heeft niet genoeg stuwkracht om op eigen houtje de maan te bereiken. Een extra stuwraket zou soelaas moeten bieden. De kosten van de hele operatie zou volgens Anderson gedekt zijn met de kosten van de twee tickets, 100 miljoen dollar per stuk.

De Chinese politie heeft tien van de elf bedrijfsleiders van de ondergelopen mijn aangehouden. Dat berichtte het dagblad China Daily woensdag. Volgens de krant zitten nog zeker 123 mijnwerkers vast in de mijn, die het afgelopen weekeinde volliep met water. De algemeen directeur van de kolenmijn in Xingning, in de zuidelijke provincie Guangdong, is volgens China Daily nog steeds voortvluchtig. Waarschijnlijk was de mijnramp het gevolg van het negeren van veiligheidsvoorschriften. De leiding van de in 1999 geprivatiseerde mijn had niet de benodigde vergunning. Chinese staatsmedia meldden woensdag dat de burgemeesters van twee nabijgelegen plaatsen zijn geschorst. Zij zouden onvoldoende toezicht hebben gehouden op de mijnbouwindustrie in hun regio. Reddingsteams zijn woensdag begonnen water uit de ondergelopen mijn te pompen. De hoop dat er nog kompels levend zullen worden aangetroffen, is echter uiterst klein. Een lichaam is inmiddels geborgen.

De olievoorraden in de VS zijn hoger dan verwacht. De bekendmaking van de voorraden bracht de stijgende olieprijs woensdagmiddag voor het eerst (even) tot stilstand. De olieprijs ging de jongste dagen gestaag in stijgende lijn, als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten en problemen met de raffinage in de VS. Maar woensdag kwam er dan positief nieuws. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie beschikken de VS over een voorraad van 320,8 miljoen vaten ruwe olie, een stijging met 2,8 miljoen wat meer is dan verwacht. Onmiddellijk na deze aankondiging zakte de olieprijs op de beurs in New York onder de 63-dollar-grens, maar is sindsdien weer wat gestegen. Ook de Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, stabiliseerde.

Europa krijgt binnen tien jaar af te rekenen met een serieus tekort aan dieselbrandstof indien er geen bijkomende investeringen gebeuren in raffinaderijen. Dat blijkt uit een rapport van energieconsultants Wood Mackenzie. Wood Mackenzie stelt dat met de huidige investeringsplannen Europa tegen 2015 tekorten zal kennen van 50 miljoen ton diesel per jaar, zowat een vijfde van de voorspelde vraag. Vandaag consumeert Europa jaarlijks 200 miljoen ton diesel. Verwacht wordt dat dit fors zal stijgen. De overheden stimuleren immers rijden op diesel, wat zuiniger is. De verwachting dat Rusland of het Midden-Oosten de tekorten zouden kunnen opvangen, klopt volgens het rapport niet. "Er zal zo'n tekort zijn, dat er vandaag geen antwoord op is. Er zijn immers onvoldoende investeringen gepland", aldus Aileen Jamieson, verantwoordelijk voor de studie.

Door files lijdt de Nederlandse economie dit jaar 492 miljoen euro schade. Dat is gebleken uit berekeningen van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN). De schade valt daarmee 4 procent hoger uit dan in 2004. EVO en TLN willen dat de Nederlandse regering voorkomt dat de aanleg van zogenaamde spitsstroken verdere vertraging oploopt. Die dreigt vanwege de normen voor luchtverontreiniging. Als de eerdere spitsstroken niet waren geopend, was de economische schade nog 58 miljoen euro hoger uitgevallen, aldus EVO en TLN.

De Nationale Bank van België heeft in juli en augustus 30 ton goud verkocht, zo heeft de NBB woensdag meegedeeld. De verkoop kaderde in een akkoord dat op 8 maart 2004 tussen de centrale banken van 15 Europese landen werd gesloten. Het 'Central Bank Gold Agreement' regelt de goudverkoop van de centrale banken die het akkoord ondertekenden. Het bepaalt onder meer dat deze banken in de periode 2004-2009 maximum 500 ton goud per jaar mogen verkopen en dat de totale verkoop in deze periode onder de 2.500 ton moet blijven.

De Belgische gezinnen steken zich forser dan tevoren in de schulden. De uitstaande leningen van alle Belgische particulieren namen in het eerste kwartaal van 2005 toe met bijna 5 miljard euro. Dat is de sterkste kwartaalstijging ooit, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De stijging is vooral toe te schrijven aan de hypothecaire kredieten (+ 1,89 miljard euro) en de consumentenkredieten zoals autoleningen (+ 1,22 miljard euro). Ook de leningen voor ten hoogste één jaar winnen aan populariteit. Die zwollen aan met 372 miljoen euro, de grootste kwartaalstijging sinds midden 2003. De dienst Statistiek bij de Nationale Bank verwijst naar leningen die grote winkelketens toekennen bij grote aankopen. De Belgische particulieren hebben met zijn allen -de nieuwe en oude kredieten opgeteld- voor zo'n 128,5 miljard euro schulden uitstaan bij de banken. Dat komt grosso modo neer op 12.500 euro per Belg, wat ook al een record is.