Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2005

Oude woonkazernes toch energiezuinig?


Een groot aantal woonblokken dat tijdens de voorbije eeuw werd gebouwd - vooral in het voormalige Oostblok - zijn op gebied van energieverbruik een complete ramp. Afbreken is de logische keuze, maar een Duits experiment probeert van die woonkazernes alsnog energievoorbeeldige woonentiteiten te maken.

"Nagenoeg één op zeven Hongaren woont in een woonkazerne, meestal dan nog als eigenaar," schrijft Antonia Rötger in de Duitse krant Die Welt. "Maar met hun verouderde verwarmingstechnieken en ongeïsoleerde vensters zijn die kolossen echte energieverspillers. Een groot gedeelte van de warmte verdwijnt door ramen en muren naar buiten."

Onderzoekers van het Wissenschaftlichen Zentrum für Umweltsystemforschung (WZU) van de universiteit van het Duitse Kassel hebben nu echter een concept ontwikkeld - Solanova - om die flatgebouwen op een goedkope manier om te bouwen tot energiezuinige woongelegenheden.

"Solanova wil een milieuvriendelijke, geïntegreerde renovatie realiseren van grote woonblokken en energiesystemen, gesteund op zonne-energie," luidt het in Kassel. Daarvoor werden eerst met infrarode camera's en computersimulaties de zwakke plekken van de woonkazernes geanaliseerd.

"Daarbij was het belangrijk om alle maatregelen op elkaar af te stemmen, zodat we de meest efficiënte effecten konden bereiken," benadrukt projectleider Hartmut Hübner. "Dat is een tekort dat bij vele renovaties terug te vinden is en zelfs tot schade aan de gebouwen kan leiden."

De Duitse wetenschappers zochten met bouwspecialisten van de universiteit van Boedapest naar warmtebruggen en andere probleemzone's, die vervolgens een speciale behandeling kregen. Het voordeel van dergelijke woonkazernes is volgens de wetenschappers de beperkte isolatielaag die moet aangebracht worden. "Het gaat om een dikte van 16 centimeter, terwijl bij gezinswoningen moet gerekend worden met een ideale dikte van 30 centimeter," stipt Hübner aan.

De computersimulaties bleken nog een zwaktepunt aan te brengen dat bij renovaties van grote woonblokken meestal uit het oog verloren wordt. "Door de goede isolering worden de woningen tijdens de zomer teveel opgewarmd," aldus Hübner.

Om dat te vermijden worden tussen de glasplaten van de ruiten jaloezieën geplaatst. Tevens kan de zonnewarmte opgevangen worden door collectoren die ervoor zorgen dat er ook tijdens de zomermaanden warm water kan voorzien worden.

De toepassingen worden op dit ogenblik uitgetest in de Hongaarse stad Dunaujvaros, zeventig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Boedapest. De werken zouden in de herfst klaar zijn. Hübner verwacht dat het warmteverbruik daarna met meer dan 80 procent zal kunnen dalen.

Indien de doelstellingen bereikt worden, wil de Europese Commissie de renovering van oude, energieverslindende woonblokken verder laten uitvoeren, vooral in de nieuwe lidstaten uit Oost-Europa. "Als de resultaten daarentegen onder de verwachtingen blijven, dreigt een quasi ontelbaar aantal wijken afgebroken te moeten worden," merkt Die Welt op.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home