Web was bedoeld voor blogs
Weblogs zijn eigenlijk de oorspronkelijke bedoeling van het world wide web. Dat vertelde www-oprichter Tim Berners-Lee, die in augustus 1991 de eerste website creëerde, gisteren in een interview met Mark Lawson van het televisie-programma BBC Newsnight.
"Wie een blog onderhoudt, hoeft geen ingewikkelde teksten te schrijven," benadrukt Berners-Lee. "Hij kan gewone tekst schrijven. Ik ben bijzonder blij dat het internet op die manier een meer creatief medium wordt."
Berners-Lee stelt dat het internet een nieuw en universieel medium is. "Het zet mensen niet aan om goede of slechte dingen te doen, maar laat hen toe de dingen meer efficiënt te doen," merkt hij op. "Het laat mensen toe te evolueren in een informatieruimte die geen geografische grenzen kent. Ik hoop dat het er kan in bijdragen om mensen over de hele wereld samen te brengen, want het maakt de communicatie tussen verschillende landen veel gemakkelijker."
Maar anderzijds is het internet volgens Berners-Lee een basis waarop de mensheid doet wat de mensheid doet, zowel goede als slechte dingen. "Ik voel mezelf niet verantwoordelijk voor alles wat de mensheid doet," voegt hij daar aan toe. "Maar wel voel ik me verantwoordelijk wanneer de mensen iets van het web verwachten en iets anders krijgen. Dat is wellicht gedeeltelijk de reden waarom ik bij het World Wide Web Consortium betrokken ben. Ook andere mensen proberen het internet beter te maken."
Het blog-idee was volgens Berners-Lee van bij het begin in het web-gebeuren begrepen. "Het idee was dat iemand die het web gebruikte, een ruimte zou kunnen hebben waar hij zou kunnen schrijven," stelt hij. "De eerste browser was dan ook een uitgever, een schrijver en een lezer tegelijkertijd. Iedereen die het web gebruikte had de mogelijkheid iets te schrijven. Het was heel eenvoudig om een nieuwe webpagina te maken en commentaar te leveren op wat iemand anders had geschreven. Daar gaat het ook in het bloggen toch meestal om.
Tim Berners-Lee merkt daarbij op dat hij jaren geprobeerd heeft een oplossing te vinden voor het feit dat het web voor de meeste mensen geen creatieve ruimte was. "Het beheren van web-pagina's werd voor de meeste mensen moeilijk en gecompliceerd," stelt hij. "Maar weblogs en wiki's werden veel eenvoudiger."
De web-uitvinder gelooft ook niet dat het online gebeuren een faam van onbetrouwbaarheid en leugenachtigheid moet krijgen. "Wat zou er gebeuren als men op straat of tussen afval zomaar allerlei stukjes papier opraapt?" voert hij aan. "De kans dat daar iets waardevol tussen zit, is bijzonder klein. Hoopt iemand die op het internet losweg begint te surfen, iets waardevol te vinden?"
Maar wie het web gebruikt, volgt volgens Berners-Lee links. "Men zou moeten noteren op welke locaties het volgen van links goede resultaten opleveren," stipt hij aan. "Wanneer men een site met slechte links tegen komt, moet men die niet meer bezoeken. Een groot aantal bloggers is op dat vlak heel voorzichtig."
Maar men kan volgens Tim Berners-Lee onmogelijk vermijden dat het medium gebruikt wordt voor illegale dingen, zoals het maken van explosieven, mensen te doden en te vergiftigen of wat dan ook. "Er bestaat een zeker gevaar dat het medium gebruikt wordt voor slechte doeleinden," benadrukt hij. "Het is een heel krachtig medium. Maar men mag niet vergeten dat mensen er bijzonder veel goede dingen mee doen, zoals educatieve informatie voor mensen in ontwikkelingslanden.
Het is volgens Tim Berners-Lee niet onterecht dat het web vergeleken wordt met een opgroeiende mens. "Het medium heeft zeker zijn adolesentenjaren meegemaakt, waarbij gekeken werd hoever we konden gaan," zegt hij. "Spam, phishing en piraterij zijn daar wellicht voorbeelden van. Ik denk dat de meeste van die dingen uiteindelijk zullen opgelost worden."
Berners-Lee zegt te verwachten dat het web op zijn dertigste verjaardag stabieler zal zijn. Er is volgens hem een goede basis gelegd en het web zal volgens hem een universeel en heel flexibel medium zijn. "Het zal zelf geen enkel vooroordelen of verwachtingen hebben wat er bovenop zal gebouwd worden," benadrukt hij.
"Eén van de redenen waarom ik het web open wil houden, heeft gedeeltelijk te maken met het feit dat ik wil dat de mensheid erover zou kunnen beschikken als een onbeschreven vel papier," voert de web-oprichter aan. "Mijn doelstelling is dat het web over dertig jaar een platform is dat geleid heeft tot het opbouwen van iets nieuw en speciaal, iets wat we ons nu nog niet kunnen indenken."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home