Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 10, 2005

Bureaucratie moeilijk te bestrijden


Bureaucratische vereenvoudiging is blijkbaar ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt. Ook in Duitsland hebben de inspanningen van de regering nog niet echt gebracht wat men ervan verwacht had. De bureaucratie zou bedrijven er nog altijd 4.300 euro per werknemer kosten.

"De Stichting Markteconomie noemt de maatregelen van de regering op het gebied van bureaucratische vereenvoudiging als ontoereikend," schrijft de krant Die Welt. "Slechts een gedeelte van de voorziene maatregelen is inderdaad gerealiseerd."

Er wordt in dat verband in de studie 'Bürokratieabbau Deutschland' gesproken over een druppel op een hete plaat. De Duitse regering heeft de voorbije twee jaar 288 wetten en maatregelen afgeschaft, maar in diezelfde periode zijn er wel 1.183 andere bijgekomen. "Bovendien ontstonden er nieuwe overheidsinstanties, zoals het Bundesanstalt für Immobilienaufbau, met in totaal 14.000 medewerkers," merkt de Stichting Markteconomie op.

Bedrijven betalen volgens de Stichting naar schatting jaarlijks 4.300 euro per werknemer aan administratieve verplichtingen. "Daarbij is nog niet eens ingecalculeerd welke verliezen veroorzaakt worden door het missen van kansen," wordt er aan toegevoegd. "Een aantal werknemers moet immers ingezet worden voor het vervullen van die verplichtingen, waardoor ze geen activiteiten kunnen uitvoeren die een meerwaarde hebben voor het bedrijf."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home