Franse bosbranden financiële ramp
De branden van de voorbije dagen hebben in Frankrijk weer voor een kaalslag in enorme gebieden gezorgd. Dat betekent voor de eigenaars enorme verliezen, maar het grootste gedeelte van de bossen blijkt niet verzekerd te zijn en dat betekent ook een rem op de herbebossing.
"De privébossen, de belangrijkste slachtoffers van de zomerbranden, zijn in Frankrijk zelden verzekerd," merkt het magazine L'Internaute op. "De premies liggen veel te hoog in vergelijking met de inkomsten en er zijn weinig gespecialiseerde verzekeraars op de markt."
Sinds het begin van dit jaar zijn in Zuid-Frankrijk en Corsica 14.800 hectaren door branden vernield, waarvan 4.200 tijdens de eerste week van augustus. "Op dit ogenblik zijn hoofdzakelijke productiebossen verzekerd," stipt L'Internaute aan. "Maar de regio's die getroffen zijn, hebben eerder een toeristisch dan productief doel."
De financiële lasten op de bosbouw zorgen er volgens een woordvoerder van de bosbouw-industrie voor dat de bosgebieden kunnen onderhouden en opgekuist worden, waardoor het risico op branden verminderd worden.
De bosgebieden nemen 15 miljoen hectaren van het Franse grondgebied in en 74 procent daarvan is in handen van 3,5 miljoen privé-eigenaars. Daarvan bezit 1,1 miljoen eigenaars meer dan één hectare grondgebied. Maar slechts 5 procent van de eigenaars verzekeren hun bossen tegen brand en stormschade.
Een verzekeringspremie varieert in Frankrijk tussen één en negen duizendste van de waarde van het bosgebied. De gespecialiseerde maatschappij Misso heeft met 400.000 hectaren nagenoeg 50 procent van de markt, die ongeveer 700.000 verzekerde hectaren zou tellen.
"De verzekeringskosten lijken hoog te zijn, vergeleken met de rentabiliteit van een bos, die vooral op lange termijn moet gezien worden," aldus een woordvoerder van de verzekeraar. "Voor een bosgebied voor georganiseerde productie is dat wel te dragen, maar voor een bos dat niet geëxploiteerd wordt ligt dat veel moeilijker."
Daar bovenop komt volgens L'Internaute ook nog eens dat de tarieven na de stormen van 1999 gevoelig zijn opgedreven. "De private boseigenaars werden geconfronteerd met premieverhogingen tot 300 procent," aldus L'Internaute.
In 2003, voor bosbranden het ergste jaar sinds 1973, was slechts een miniem gedeelte van de 61.500 verwoeste bosgebieden verzekerd. "Dat maakt het heraanplanten van de getroffen gebieden niet gemakkelijker," aldus een analist. "Er zou een systeem van solidariteit moeten komen waardoor de verzekeringspremies voor de eigenaars draagbaar kunnen blijven."
In juni kondigde de Fédération Professionnelle Forestiers Privés de
France aan dat er gesprekken werden gestart met het ministerie van landbouw om een spaarsysteem uit te werken dat het klassieke verzekeringssysteem zou kunnen aanvullen.
Op dit ogenblik krijgt de eigenaar bovendien pas een vergoeding wanneer minstens 25 tot 30 procent van het verzekerde goed is vernield. De prijs van een hectare bos lag in Frankrijk gemiddeld op 4.210 euro. In het Ile-de-France, het duurste bosgebied, ligt die prijs 48 procent hoger; in de Mediterrane regio 25 procent.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home