Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2005

Economie in de media


Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim boven Duitsland bewaken als de paus daar zijn eerste officiële buitenlandse bezoek aflegt. Paus Benedictus XVI zal Keulen aandoen tijdens de Wereldjongerendagen, die van 16 tot 21 augustus in de Duitse stad worden gehouden. De organisatie van het katholieke festival verwacht dat circa 400.000 jongeren en 6600 journalisten de festiviteiten zullen bijwonen. De Duitse kardinaal Joachim Meisner zei dat politieagenten bescherming zouden bieden tegen een mogelijke terroristische aanval. Hij hoopte echter ook op 'hulp van boven'.

Akzo-dochter Organon komt met een Engelstalige site over anesthesie, die volgens de het farmaciebedrijf 'onafhankelijk' is.
Dit heeft Akzo Nobel bekendgemaakt. Het gaat om AnesthesiaNow.com, een website die objectieve informatie poogt te verstrekken over anesthesie aan werknemers in de gezondheidszorg. De site wordt gemaakt door twee externe redactiebureaus, te weten Current Medicine Group en Global News Media. Organon heeft een adviesraad van drie bekende professoren op het gebied van anesthesie gevormd om de onafhankelijkheid in de gaten te houden. Geregistreerden op de site, die wel in een databank van Organon terechtkomen, kunnen beschikken over veel gratis rapportages van onderzoek op het vakgebied. Ook moet er een flinke afdeling 'feedback' ontstaan, van bezoekers die in discussies hun mening geven over belangrijke onderwerpen. Er komen steeds meer gesponsorde, onafhankelijke sites van bedrijven die daarmee een kennisgebied claimen waarop ze zelf actief zijn.

Zweedse automobilisten kunnen zichzelf verzekeren tegen boetes voor te hard rijden en fout parkeren. Het bedrijf Bisso, dat de verzekeringen aanbiedt, zei woensdag de wereldprimeur te hebben. Voor 850 kronen (circa 91 euro) per jaar kunnen Zweden zich indekken tegen boetes voor te hard rijden, met een maximum van drie boetes per jaar. Ook mag de snelheidslimiet met niet meer dan dertig kilometer per uur overschreden zijn. Fout parkeren kan voor een meerprijs ook in het verzekeringspakket worden opgenomen. Zweden geldt als een van de veiligste landen ter wereld op het gebied van verkeer. Boetes voor te hard rijden variëren van 800 tot 2000 kronen (circa 86-214 euro). Fout parkeren kost 425 tot 700 kronen (circa 45-75 euro).

Een raad van Engelse rechters heeft een furieus rapport uitgebracht over de verruimde sluitingstijden van pubs, die in november van kracht worden. Volgens de Council of her Majesty’s Circuit Judges, een organisatie die 600 rechters vertegenwoordigt, veroorzaken de nieuwe sluitingstijden een toename in verkrachtingen, huiselijk geweld en gevechten op straat. Een van de rechters heeft er weinig vertrouwen in dat zijn landgenoten zich gaan gedragen als op het Europese vasteland. "Een manier van drinken zoals op het Europese vasteland vereist bijpassende mensen, mensen die rustig aan een cafétafeltje zitten te kletsen," aldus rechter C. Harris. Brits drinken staat volgens hem gelijk aan schreeuwen tegen elkaar in overvolle pubs en liters bier achterover slaan. Eind dit jaar mogen café’s in Engeland en Wales zelf bepalen hoe laat ze dichtgaan. Dat is een rigoureus verschil met het huidige beleid, waarbij alle bargasten om elf uur ’s avonds buiten worden gezet. In de praktijk blijkt dat ertoe te leiden dat de meeste gasten zich in no-time klem drinken en op straat hun feestje verder bouwen. Met alle chaotische gevolgen van dien. Regering en rechters blijken verschillende opvattingen opvattingen te hebben over de oplossing van het probleem. Minister van Cultuur Tessa Jowell, die verantwoordelijk is voor de nieuwe regeling, is van mening dat ruimere sluitingstijden de problemen juist verkleinen. In de nieuwe regeling zouden Engelsen volgens haar niet meer tegelijk, maar gefaseerd de bar verlaten, waardoor ze minder overlast op straat veroorzaken. De rechters menen echter dat Engelse steden nu zullen veranderen in plaatsen aan de Spaanse Costa, waar Engelsen zich te buiten gaan aan drankmisbruik. Behalve de latere sluitingstijd, krijgen pubs veel strengere regels opgelegd. Die behelsen onder meer fikse boetes voor het schenken aan dronken gasten en voor het alcohol schenken aan minderjarigen.

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA vergadert donderdag over de resolutie over het nucleaire programma van Iran. De Raad van Gouverneurs bereikte woensdagavond overeenstemming over de resolutie, zo maakte een woordvoerder van het IAEA bekend. Eerder op woensdag raakte de Raad nog in een impasse over de resolutie en werd een gepland crisisoverleg uitgesteld. Landen van de Europese Unie, gesteund door Rusland en China, wilden een kritische resolutie opstellen waarin Iran wordt gemaand het opwerken van uranium volledig te staken. Maar vooral de zogenoemde niet-gebonden landen verzetten zich tegen een hardere aanpak van Teheran. Het is niet bekend welk compromis diplomaten op woensdagavond achter gesloten deuren over de resolutie hebben bereikt. Volgens anonieme bronnen dreigt de tekst niet met een negatief advies over Iran aan de VN-Veiligheidsraad. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft Teheran en de drie EU-landen die de afgelopen maanden met Iran hebben onderhandeld over het stopzetten van het nucleaire programma gevraagd de gesprekken voort te zetten. Annan verklaarde woensdag dat hij overleg heeft gevoerd met beide partijen en dat de kans groot is dat de onderhandelingen doorgaan.

De aandeelhouders van de Amerikaanse olie- en gasmaatschappij Unocal hebben woensdag ingestemd met een overname van hun bedrijf door concurrent Chevron. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de vorming van het op drie na grootste olieconcern ter wereld. Chevron betaalt voor de overname 17,8 miljard dollar, wat neerkomt op 65,43 dollar per aandeel. Het Amerikaanse bedrijf betaalt in aandelen en contanten. Naast Chevron was ook de Chinese oliemaatschappij Cnooc geïnteresseerd in Unocal. De Chinezen waren zelfs bereid meer geld op tafel te leggen. De Amerikaanse politiek zag dit echter niet zitten omdat Amerikaanse strategische bezittingen op die manier in Chinese handen zouden vallen. Vorige week besloot Cnooc, dat door de Chinese staat wordt gecontroleerd, zich terug te trekken uit de race om Unocal. Door de overname kan Chevron zijn olie- en gasproductie opvoeren. Verscheidene bedrijven uit de sector zijn op overnamepad omdat er tegenwoordig minder snel nieuwe olievelden worden gevonden en de al bestaande leeg beginnen te raken. Unocal heeft onder meer olie- en gasreserves in Azië. Chevron is daar al actief, net als in Afrika.

Terwijl het zuiden van Europa gebukt gaat onder droogte en branden, teistert aanhoudende hevige regen Litouwen en Letland. In Litouwen zaten tienduizenden mensen woensdag zonder water en elektriciteit en moesten tientallen mensen hun huis uit. In Letland heeft de regen vooral autowegen zwaar beschadigd en moesten er enkele worden gesloten. De Litouwers in het zuidwesten van het land en in de hoofdstad Vilnius hebben het meest te lijden van de wateroverlast. In de regio Salcininkai is de noodtoestand afgekondigd en zijn evacuaties begonnen wegens hoge waterstanden in twee rivieren. Ook in Letland is het waterpeil in rivieren flink gestegen, maar evacuaties zijn nog niet aan de orde. Meteorologen verwachten dat de hevige regen zeker tot zondag aanhoudt.

Portugese brandweerlieden hebben na dagenlange strijd alle branden in het land gedoofd. In buurland Spanje vechten meer dan veertig blusvliegtuigen en vijfhonderd brandweerlieden nog steeds tegen een bosbrand in het natuurreservaat van de zuidoostelijke bergketen Serra da Estrela. De vlammenzee in Spanje verwoestte in het grootste natuurgebied van Spanje al 5100 hectare bos. In zowel Spanje als Portugal zakten de temperaturen woensdag met ongeveer tien graden, in sommige regio's viel regen. Tijdens de recente hittegolf op het Iberische schiereiland bereikte het kwik op sommige plekken 43 graden celcius. De bosbranden in Zuid-Europa hebben dit jaar minstens 140.000 hectare bos vernietigd. Het vuur doodde negentien mensen. De schade is echter minder dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar, aldus deskundigen van de Europese Commissie woensdag. Bosbranden legden de voorbije vijf jaar gemiddeld ongeveer 460.000 hectare per jaar in de as. Uitschieter was het rampjaar 2003. Toen verbrandde totaal 740.000 hectare: bijna driemaal de oppervlakte van Luxemburg. Het vuur kostte toen veertig mensen het leven. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit jaar een catastrofe is. Veel hangt af van de gebeurtenissen in augustus en september," aldus Paulo Barboso van het Bosbrand Informatiesysteem van de Europese Commissie.

Rockstar Games, de producent van de Grand Theft Auto serie, heeft een serie stoplappen uitgebracht. Daarmee kunnen bezorgde gamers (of hun ouders) de expliciete seksscenes in San Andreas weer wegwerken. Een maand geleden was er grote ophef over de ontdekking dat er zeer expliciete seksscenes verborgen zaten in het populaire spel Grand Theft Auto: San Andreas. Via de zogenaamde "Hot Coffee Mod" kregen gamers toegang tot mini-games die heel andere vaardigheden dan autorijden vergden. In de VS wonden diverse groeperingen zich enorm op over deze vondst, want seks in games die bestemd zijn voor minderjarigen, dat kan echt niet. Het spel San Andreas was geschikt bevonden voor 17+ in de VS en voerde maandenlang de bestsellerslijst aan. Onder andere senator Hillary Clinton eiste maatregelen tegen dit soort scrupuleloze geintjes van de game-industrie. Het gevolg van het oproer was dat de toezichthouder op de leeftijdsclassificatie van games, de ESRB, een onderzoek instelde en de game vervolgens alleen voor volwassenen geschikt achtte, 18+ dus. Een subtiel verschil, maar daarmee was verkoop in grote warenhuizen van de baan. Rockstar games komt nu met een aantal patches voor de verschillende versies van het spel, waarmee de hot coffee mod onbruikbaar wordt. "No more hot coffee", heet de website waar de pleisters op de wonde te vinden zijn.

Het bedrijf Space Adventures in Arlington zou op het punt staan een contract af te sluiten met een Russische ruimtevaartorganisatie om twee passagiers in tien tot eenentwintig dagen een rondje om de maan te laten maken. Hoe lang de reis precies duurt, hangt af van het weer, en of het International Space Station (ISS) onderweg wel of niet zal worden aangedaan. Een Russische piloot zal de 'rondleiding' verzorgen. Technisch gezien zal de missie niet moeilijk uit te voeren zijn, omdat het lastigste onderdeel van een reis naar de maan, het landen op het maanoppervlak, zal worden vermeden. De toeristen maken een rondje om het hemellichaam en keren daarna terug naar de aarde. Eric Anderson van Space Adventures verwacht dat zo'n reis al in 2008 kan worden uitgevoerd. Een aantal potentiële klanten zou al interesse hebben getoond. De Soyoez, het beoogde Russische ruimtevaartuig voor de reis, heeft niet genoeg stuwkracht om op eigen houtje de maan te bereiken. Een extra stuwraket zou soelaas moeten bieden. De kosten van de hele operatie zou volgens Anderson gedekt zijn met de kosten van de twee tickets, 100 miljoen dollar per stuk.

De Chinese politie heeft tien van de elf bedrijfsleiders van de ondergelopen mijn aangehouden. Dat berichtte het dagblad China Daily woensdag. Volgens de krant zitten nog zeker 123 mijnwerkers vast in de mijn, die het afgelopen weekeinde volliep met water. De algemeen directeur van de kolenmijn in Xingning, in de zuidelijke provincie Guangdong, is volgens China Daily nog steeds voortvluchtig. Waarschijnlijk was de mijnramp het gevolg van het negeren van veiligheidsvoorschriften. De leiding van de in 1999 geprivatiseerde mijn had niet de benodigde vergunning. Chinese staatsmedia meldden woensdag dat de burgemeesters van twee nabijgelegen plaatsen zijn geschorst. Zij zouden onvoldoende toezicht hebben gehouden op de mijnbouwindustrie in hun regio. Reddingsteams zijn woensdag begonnen water uit de ondergelopen mijn te pompen. De hoop dat er nog kompels levend zullen worden aangetroffen, is echter uiterst klein. Een lichaam is inmiddels geborgen.

De olievoorraden in de VS zijn hoger dan verwacht. De bekendmaking van de voorraden bracht de stijgende olieprijs woensdagmiddag voor het eerst (even) tot stilstand. De olieprijs ging de jongste dagen gestaag in stijgende lijn, als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten en problemen met de raffinage in de VS. Maar woensdag kwam er dan positief nieuws. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie beschikken de VS over een voorraad van 320,8 miljoen vaten ruwe olie, een stijging met 2,8 miljoen wat meer is dan verwacht. Onmiddellijk na deze aankondiging zakte de olieprijs op de beurs in New York onder de 63-dollar-grens, maar is sindsdien weer wat gestegen. Ook de Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, stabiliseerde.

Europa krijgt binnen tien jaar af te rekenen met een serieus tekort aan dieselbrandstof indien er geen bijkomende investeringen gebeuren in raffinaderijen. Dat blijkt uit een rapport van energieconsultants Wood Mackenzie. Wood Mackenzie stelt dat met de huidige investeringsplannen Europa tegen 2015 tekorten zal kennen van 50 miljoen ton diesel per jaar, zowat een vijfde van de voorspelde vraag. Vandaag consumeert Europa jaarlijks 200 miljoen ton diesel. Verwacht wordt dat dit fors zal stijgen. De overheden stimuleren immers rijden op diesel, wat zuiniger is. De verwachting dat Rusland of het Midden-Oosten de tekorten zouden kunnen opvangen, klopt volgens het rapport niet. "Er zal zo'n tekort zijn, dat er vandaag geen antwoord op is. Er zijn immers onvoldoende investeringen gepland", aldus Aileen Jamieson, verantwoordelijk voor de studie.

Door files lijdt de Nederlandse economie dit jaar 492 miljoen euro schade. Dat is gebleken uit berekeningen van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN). De schade valt daarmee 4 procent hoger uit dan in 2004. EVO en TLN willen dat de Nederlandse regering voorkomt dat de aanleg van zogenaamde spitsstroken verdere vertraging oploopt. Die dreigt vanwege de normen voor luchtverontreiniging. Als de eerdere spitsstroken niet waren geopend, was de economische schade nog 58 miljoen euro hoger uitgevallen, aldus EVO en TLN.

De Nationale Bank van België heeft in juli en augustus 30 ton goud verkocht, zo heeft de NBB woensdag meegedeeld. De verkoop kaderde in een akkoord dat op 8 maart 2004 tussen de centrale banken van 15 Europese landen werd gesloten. Het 'Central Bank Gold Agreement' regelt de goudverkoop van de centrale banken die het akkoord ondertekenden. Het bepaalt onder meer dat deze banken in de periode 2004-2009 maximum 500 ton goud per jaar mogen verkopen en dat de totale verkoop in deze periode onder de 2.500 ton moet blijven.

De Belgische gezinnen steken zich forser dan tevoren in de schulden. De uitstaande leningen van alle Belgische particulieren namen in het eerste kwartaal van 2005 toe met bijna 5 miljard euro. Dat is de sterkste kwartaalstijging ooit, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De stijging is vooral toe te schrijven aan de hypothecaire kredieten (+ 1,89 miljard euro) en de consumentenkredieten zoals autoleningen (+ 1,22 miljard euro). Ook de leningen voor ten hoogste één jaar winnen aan populariteit. Die zwollen aan met 372 miljoen euro, de grootste kwartaalstijging sinds midden 2003. De dienst Statistiek bij de Nationale Bank verwijst naar leningen die grote winkelketens toekennen bij grote aankopen. De Belgische particulieren hebben met zijn allen -de nieuwe en oude kredieten opgeteld- voor zo'n 128,5 miljard euro schulden uitstaan bij de banken. Dat komt grosso modo neer op 12.500 euro per Belg, wat ook al een record is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home