Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 12, 2005

DHL maakt Leipzig aantrekkelijker


In Europa hebben Dublin, Helsinki, Luxemburg en Madrid het grootste economisch groeipotentieel en dus ook het beste vooruitzicht voor vastgoed-investeerders. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse bureau Feri Research. Opvallend is de vooruitgang van het Oost-Duitse Leipzig, onder meer dankzij de komst van DHL.

Tijdens het onderzoek werd de economische ontwikkeling van 108 steden bekeken. Daarbij haalden Dublin, Helsinke, Luxemburg en Madrid de hoogste quotering. Vervolgens komt een reeks steden met onder meer de Oost-Europese metropolen Boedapest, Praag en Warschau.

"Vooral de Spaanse steden Madrid en Barcelona hebben hun positie sterk verbeterd," stippen de onderzoekers aan. "Het voorbije jaar hebben zij veel nieuwe IT- en software-bedrijven aangetrokken. Door de in gebruik name van een nieuwe terminal, is bovendien ook de luchthaveninfrastructuur in Madrid grondig verbeterd. Daarnaast is ook het uitgebreide aanbod aan opleidingen - Madrid telt zeven universiteiten - en dat alles zorgt ervoor dat de regio bijzonder aantrekkelijk is voor internationale ondernemingen."

Barcelona is daarentegen vooral een belangrijk industriegebied. "Maar ook hier heeft de dienstensector aan belangrijkheid gewonnen," stippen de onderzoekers aan. "Bovendien profileert Barcelona zich toenemend als beurs- en congresstad." Opvallend is dat Kassel en Rijsel erop achteruit gegaan zijn. In Frankrijk is volgens Feri de economische achteruitgang trouwens een trend in alle regio's. "Dat heeft te maken met de hoge arbeidslasten, de trage groei en de stijgende belastingslasten," voeren de onderzoekers aan.

Helemaal onderaan in de lijst zijn dan weer opvallend veel Oost-Duitse steden te vinden. Rostock, Maagdenburg, Chemnitz, Halle en Schwerin blijven onaantrekkelijke gebieden. Leipzig daarentegen is aan een opmars begonnen. Dat heeft volgens de onderzoekers niet alleen te maken met de vestigingen van Porsche en BMW, maar ook met de komst van collivervoerder DHL, die in 2008 van Brussel naar Leipzig trekt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home