Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2005

Open source kans voor derde wereld


Open source betekent voor ontwikkelingslanden een kans om westerse landen in te halen op de digitale snelweg. Dat stelt een ICT-adviseur van de Zuid-Amerikaanse hulporganisatie Simas. Het gebruik van de gratis software geeft die landen immers de kans hun ICT-achterstand op te halen.

"Open source software heeft het voordeel dat er niet betaald moet worden voor dure licentie-overeenkomsten," benadrukt Simas-adviseur Marcel van Oers in het magazine AutomatiseringsGids. "Op die manier kunnen de ontwikkelingslanden een betere concurrentiepositie uitbouwen."

Van Oers voegt er aan toe dat de opleiding om met die open source te leren omgaan, echter bijzonder arbeidsintensief is. Dat zou volgens hem een nadeel kunnen zijn, maar hij voegt er aan toe dat deze landen over een groot aanbod aan arbeidskrachten beschikken.

Hij verwijst daarbij naar India, dat al miljoen cd's heeft verdeeld met open sourcesoftware. Ook de Europese Unie maakt van deze optie gebruik in achtergestelde regio's. Zo wordt in het Spaanse Extramadura gewerkt met de Linus-variant LinEx.

In ontwikkelingslanden wordt vaak gewerkt met illegale software, maar Van Oers stelt dat men daar onvoldoende rekening houdt met de reactie van de Business Software Alliance (BSA), de organisatie van software-ontwikkelaars. Die probeert immers repressief op te treden tegen het gebruik van illegale software, wat de betrokken landen heel wat problemen zou kunnen opleveren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home