Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 11, 2005

Weinig valsmunterij in Rusland?



Er is in Rusland veel minder vervalst geld in omloop dan in West-Europa. Dat heeft Georgi Luntovsky, voorzitter van de Russische Centrale Bank, benadrukt. Het meest riskante Russische bankbiljet is het briefje van honderd roebel (3,5 dollar).

Rusland wordt door de westerse economieën nog altijd met wantrouwen bekeken als het om vervalsingen en namaak gaat. Vooral op het gebied van video en muziek sleept het land een beladen reputatie mee. Maar als men de voorzitter van de Russische Centrale Bank mogen geloven, gaat dat niet op voor valsmunterij.

Georgi Luntovsky stelt dat er in Rusland minder vals geld in omloop is dan in West-Europa. De bankvoorzitter geeft wel toe dat zijn stelling niet gebaseerd is op gegevens van het ministerie van binnenlandse zaken, maar op ervaringen van de Russische Centrale Bank zelf. Basis van zijn berekeningen zijn de valse biljetten die tijdens het tellen werden ontdekt.

Vorig jaar zou de Russische Centrale Bank 14.500 valse biljetten hebben ontdekt, waarvan een groot deel briefjes van 100 roebel. In Rusland waren vorig jaar 4,5 miljard legale bankbiljetten in omloop. In de Europese Unie werden volgens Luntovsky een half miljoen valse biljetten in beslag genomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home