Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 12, 2005

Economie in de media



Verbranden of ongelijk bruin worden is er niet meer bij met de nieuwe bikini van de Britse kledingfirma New Look, die komende week op de markt wordt gebracht. De 'Tan-Timer Bikini' geeft ieder kwartier met een belletje aan dat de draagster zich om moet draaien. Slaperige zonaabidsters kunnen op deze manier niet meer verbranden. Volgens New Look blijkt uit een onderzoek dat bijna 60 procent van de Britten wel eens in slaap valt op het strand. De bikini-bel moet de kwalijke gevolgen daarvan voorkomen. Een woordvoerster van New Look beloofde de mannelijke strandgangers dat ook zij binnenkort een zwembroek met waarschuwingstoon kunnen aanschaffen.

Het nieuwe grootste containerschip ter wereld, de ‘MSC Pamela’ (9.200 teu), is in Europa aangekomen. Het is het eerste containerschip waarop bovendeks in de breedte achttien rijen containers kunnen staan. MSC heeft zijn nieuwe vlaggenschip ingeschakeld in zijn Silk Express die het Verre Oosten met Valencia, Le Havre, Rotterdam, Felixstowe en Antwerpen verbindt.

Scott Sullivan, de voormalige financieel directeur van WorldCom, moet vijf jaar de cel in. Hij krijgt de straf voor zijn rol in de fraude die leidde tot de ondergang van het Amerikaanse telecomconcern. De 43-jarige Sullivan had bekend zich te hebben schuldig gemaakt aan samenzwering, fraude met effecten en het knoeien in de boekhouding. De voormalige financieel directeur speelde een sleutelrol in het proces tegen zijn voormalige baas, Bernard Ebbers. Die oud-bestuursvoorzitter van WorldCom werd vorige maand veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. In ruil voor zijn getuigenis rekende Sullivan op een mildere straf. Door de boekhoudmalversaties heeft telecomconcern WorldCom jarenlang zijn winst- en omzetcijfers kunnen opkloppen, zodat de beleggers niet werden teleurgesteld. Met het boekhoudschandaal bij WorldCom was een bedrag gemoeid van 11 miljard dollar. Het veroorzaakte een schokgolf op de financiële markten en leidde tot strengere regelgeving. De rechter die Sullivan donderdag veroordeelde, noemde hem de architect van de fraude, die in 2002 leidde tot het faillissement van WorldCom. Ze sprak van misdaden die hun weerga niet kennen, maar stak haar waardering voor de getuigenis tegen Ebbers niet onder stoelen of banken. Sullivan was een uitstekende getuige, aldus rechter Barbara Jones. Aangenomen wordt dat zonder zijn getuigenis het proces heel anders zou zijn gelopen.

Het bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft donderdag Iran opgeroepen de nucleaire activiteiten werk te stoppen dat het land eerder deze week hervatte. De zaak wordt nog niet doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad die Teheran sancties kan opleggen. Dat zei IAEA-woordvoerster Melissa Fleming. Volgens Fleming is de resolutie unaniem aangenomen door het bestuur van het IAEA. De resolutie was opgesteld door Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Deze landen onderhandelden het afgelopen jaar al met de Iraanse regering over haar nucleair programma. Het document stelt dat de IAEA ‘ernstig bezorgd’ is over de hervatting van het nucleaire werk dat materiaal voor een kernwapen zou kunnen opleveren. Diplomaten van de Europese Unie lieten weten dat de zaak volgende maand wel wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad voor sancties, als Iran de resolutie niet nakomt. Vooral de Verenigde Staten hebben zich eerder uitgesproken voor dooorverwijzing naar de VN. Washington vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Iran verwierp van tevoren al de ontwerpresolutie, omdat deze het Non-Proliferatieverdrag zou schenden. “De resolutie van de EU is onaanvaardbaar en we wijzen het af," zei Mohammad Saeedi, adjunct-directeur van de Iraanse Atoomenergie Organisatie. “Iran ziet de Overeenkomst van Parijs als gebroken als de EU-resolutie wordt aangenomen. Iran aanvaardt de resolutie niet omdat deze onwettig is en ook in strijd met het Non-Proliferatieverdrag is.”

Nederland mag geen taalcursus eisen van niet-Europeanen die overkomen naar hun familieleden in Nederland. Europees Commissaris Frattini (Justitie) heeft dat geantwoord op een schriftelijke vraag van minister Verdonk (Integratie).
Verdonk had de plicht opgenomen in een wetsvoorstel voor inburgering. Ze wil zo bevorderen dat allochtonen sneller in de samenleving kunnen meedoen. Wie zakt voor de taalcursus krijgt geen verblijfsvergunning. Ook kan een boete volgen, zo luidde het voorstel. Frattini vermoedt dat deze voorwaarden strijdig zijn met het EU-recht. "De regels voor vrij verkeer stellen duidelijk dat de enige eisen voor het vestigingsrecht van familieleden zijn de familierelatie en het ontbreken van een gevaar voor de publieke veiligheid," zo schrijft Frattini in een brief. De Europees Commissaris zet ook een kanttekening bij Verdonks extra eisen aan Turkse imams. Die zouden volgens het voorstel meer inburgeringseisen krijgen dan andere Turkse werknemers. "Het zou kunnen zijn dat er geen rechtsgrond is voor deze speciale behandeling," vermoedt Frattini. De imams zouden dezelfde behandeling moeten krijgen. Frattini houdt wel een slag om de arm bij zijn adviezen. Het is niet de Europese Commissie, maar het Hof van Justitie die het uiteindelijke oordeel moet vellen.

De zomers zijn de afgelopen decennia in Europese steden tot 2,2 graden Celsius warmer geworden. Dat blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie WWF. Daarin worden de zomertemperatuurgegevens van zestien steden in de EU geanalyseerd.
De stijging is hoger dan de schattingen van deskundigen van de Verenigde Naties voor de gemiddelde stijging van de temperaturen in de wereld. De stijging van de gemiddelde zomertemperatuur (gerekend over de hele dag) was het hoogst in Madrid: met 2,2 graden Celsius tot 23,7 graden, gevolgd door Luxemburg (2 graden), Stockholm (1,5) en Brussel, Rome en Wenen (1,2). In Amsterdam en Parijs bedroeg de stijging 1 graad Celsius. Alleen in Dublin (0,7), Helsinki (0,8) en Kopenhagen (0,2) bleef de stijging onder de 1 graad Celsius. Uit het rapport van het World Wide Fund for Nature (WWF) blijkt dat Londen de stad is waar de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer het meest gestegen is, 2 graden in de afgelopen dertig jaar, gevolgd door Athene en Lissabon (1,9 graad), Warschau (1,3) en Berlijn (1,2). WWF zegt dat die hogere temperatuurstijging in grote steden deels te verklaren is door de 'hitte-eilanden' die veroorzaakt worden door de groeiende bevolking van de steden. De opeenhoping van gassen die worden uitgestoten als gevolg van energie-opwekking en -verbruik kan volgens Imogen Zethoven, directeur van de Global PowerSwitch!-campagne van WWF, een belangrijke oorzaak zijn, maar de precieze reden van de sterkere opwarming van de steden is volgens haar niet duidelijk. Er is geen duidelijk verband tussen de warmte in de stad en de bevolkingsgroei. In de onderzochte periode is de bevolking van Londen met 1 procent gegroeid, terwijl die van Madrid verdubbeld is.

Een Ariane-5 raket heeft donderdag de zwaarste telecomsatelliet ooit in een baan om de aarde gebracht. De draagraket heeft de 6485 kg zware Thaise satelliet THAICOM 4 (IPSTAR) volgens Arianespace met succes in een geostationaire baan om de aarde gracht, de zwaarste ooit. De Canadese communicatiesatelliet Anik-2F, die in juli 2004 eveneens met een Ariane-5 werd gelanceerd, was met een gewicht van 5950 kg tot voor kort recordhouder. De lancering van de Thaise satelliet werd eerder vandaag nog op het laatste nippertje afgeblazen om telemetrie-data van Ariane’s mobiele lanceerplatform te controleren. Nadat die verificatie was afgerond, kon de draagraket vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana alsnog de lucht in. De Ariane 5 stootte de Thaise satelliet van de firma Shin Satellite Plc een half uur na de lancering af ter hoogte van Indonesië. Het 6,5 ton zware gevaarte is ontworpen om multimedia-verbindingen waaronder internet te verzorgen voor Australië, Nieuw-Zeeland en 12 landen in Azië voor een periode van ten minste 12 jaar. Het wachten is op nog zwaardere communicatiesatellieten die in de ruimte gebracht moeten worden. De Ariane 5 van Arianespace kan ladingen tot 10 ton in een baan om de aarde brengen.

Tijdens de zomermaanden stort iets meer dan de helft van alle Vlaamse studenten zich op de arbeidsmarkt en oefent er een vakantiejob uit. Opmerkelijk: zowat de helft van dat bijklussen speelt zich af in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ. Van de zowat 303.000 Vlaamse studenten die een vakantiejob mogen uitoefenen, klussen er 171.341 gemiddeld 16 vakantiedagen bij. Een op de twee Vlaamse werkende studenten doet dat in de provincie Antwerpen, en 86% van die studenten doet dat in een bedrijf dat als hoofdzetel stad Antwerpen heeft. Een en ander blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid verzamelde. VLD-kamerlid Annemie Turtelboom vroeg de gegevens op naar aanleiding van haar wetsvoorstel, waardoor studenten sinds 1 juli gedurende 23 vakantiedagen, maar ook gedurende 23 dagen buiten de vakantieperiode mogen werken aan een verlaagde RSZ-bijdrage. De privé-sector blijft de grootste werkgever, zo blijkt. Opvallend is ook dat de studenten het meest aan de slag gaan binnen de sector immobiliën en verhuur en diensten aan bedrijven (45%). Tegen de verwachting in komt de horeca pas op de vierde plaats, na groot- en kleinhandel en gemeenschapsvoorzieningen en sociaal-culturele en persoonlijke diensten.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevolgen voor de conjunctuur van de dure olie. "Een record-olieprijs van 65 dollar per vat heeft de economie nog niet verlamd, maar de zwaarste impact moet nog komen", luidt het in het jongste bericht van het IEA, dat donderdag werd gepubliceerd. De vraag naar ruwe olie zou dit én volgend jaar blijven stijgen, waarschuwt het IEA nog. Het agentschap vindt het positief dat de dure olie de conjunctuurtendens -in stijgende lijn- nog niet heeft omgekeerd. Maar de wereldeconomie is nog bezig de prijsstijgingen van 2004 te compenseren, het effect van 2005 komt nog, waarschuwt het IEA. Bovendien zal de vraag naar ruwe olie blijven stijgen, dit én volgend jaar. Het IEA verwacht een toename met 2 procent tot 83,7 miljoen vaten per dag in 2005, en nog eens een groei van 2,1 procent volgend jaar. In China, één van de grootste afnemers van ruwe olie wegens de snelle economische groei van het land, zal de vraag wat vertragen. De laatste maanden werd de verwachte toename in China al verschillende keren naar beneden bijgesteld. Door het stijgen van de vraag, stijgt ook de prijs. Het IEA ziet verschillende knelpunten maar wijst vooral de gebrekkige investeringen voor nieuwe productiecapaciteit in de Opec-landen met de vinger. Enkel Saoedi-Arabië kan zijn productiviteit nog opdrijven, de meeste andere oliestaten produceren al aan hun maximum. Het zullen de ontwikkelingslanden zijn die het meeste lijden onder de hoge prijs, aldus de IEA, want hun al zwakke economieën verbruiken relatief meer energie.

Vanaf zaterdag moeten de consumenten overal in Europa gratis elektronisch of elektrisch afval - oude toestellen dus - kunnen afleveren bij de handelaar die hen een nieuw toestel verkoopt. Dit meldt de EU-Commissie. In België is dergelijk systeem al vier jaar geleden ingevoerd. België is met 'Recupel' een voorloper. Vier landen hebben nog helemaal niets, zelfs geen wetgeving: Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Malta. De Commissie zet die landen daarom onder grotere druk. 'E-afval' is de snelst groeiende afvalstroom en bevat tal van gevaarlijke stoffen. Daarom moeten de consumenten in staat zijn hun oude toestellen af te leveren bij handelaren of containerparken. Op de toestellen moet ook een sticker komen dat ze niet zomaar mogen worden weggegooid.

De Amerikaanse internetreus Yahoo! telt één miljard dollar neer voor een belang van 40 procent in het Chinese e-commercebedrijf Alibaba.com. Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend. Door de participatie verwerft Yahoo! ook 35 procent van de stemrechten bij Alibaba. Deze strategische alliantie maakt dat Alibaba, met thuisbasis in Hangzhou, de Chinese activiteiten van Yahoo in handen krijgt. Alibaba stelt ongeveer 2.000 mensen tewerk en richt zich vooral op de handel tussen Chinese en buitenlandse bedrijven. Geld wordt verdiend door bezoekers te laten betalen bij registratie. Inmiddels telt de internationale site een miljoen geregistreerde gebruikers. Via de alliantie kruist Yahoo vooral de degens met eBay, 's werelds grootste internetveilinghuis. eBay kocht in 2003 voor 180 miljoen dollar zijn Chinese branchegenoot Eachnet. Het kreeg echter onmiddellijk stevige concurrentie van Alibaba's veilingsite Taobao.com.

Maleisië heeft donderdag wegens ernstige luchtvervuiling de noodtoestand uitgeroepen. In Port Kelang en de kuststad Kuala Selangor op het Maleisische schiereiland heeft de luchtvervuiling gevaarlijke waarden bereikt. Dat deelde de minister van Gezondheid Chua Soi Lek donderdag mee. In acht andere streken van het land in de omgeving van de hoofdstad Kuala Lumpur is de luchtkwaliteit evneens sterk verminderd. De oorzaak zijn de sinds dagen durende bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra en smeulende veenbranden in Maleisië, meldden de lokale media. In de afgelopen drie dagen zijn de gevallen van mensen met ademhalingmoeilijkheden in de getroffen gebieden meer dan verdubbeld, zei minister Chua aan het Maleisische persagentschap Bernama. Honderden scholen blijven tot maandag gesloten, terwijl de bedrijvigheid op de luchthaven van Kuala Lumpur woensdag bijna volledig werd stilgelegd.

Cambodja heeft Angelina Jolie de Cambodjaanse nationaliteit gegeven omdat de Amerikaanse actrice zich voortdurend inzet voor het milieu en omdat ze een Cambodjaans kind heeft geadopteerd. Volgens de directeur van het Cambodjaanse departement van internationale relaties komt Jolie zelf naar het Aziatische land om een Cambodjaanse paspoort te ontvangen. De actrice heeft 2 miljoen dollar geschonken voor natuurreservaten in twee noord-westelijke provincies. Daar liggen nog de meeste mijnen, overblijfsels van 30 jaar oorlog. In 2002 adopteerde de actrice Maddox, een Cambodjaanse jongen die nu 4 jaar oud is. Die adoptie heeft een grote rol gespeeld in de beslissing van de regering van Phnom-Penh om haar de Cambodjaanse nationaliteit te geven. Angelina Jolie raakte verliefd op het Aziatische land nadat ze in 2001 in het tempelcomplex van Angkor was voor de opnames van Lara Croft: Tomb Raider. In dezelfde regio bezit ze ook een huis.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home