Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 08, 2005

Supermarkt wordt stiltegebied


De kans bestaat dat de consument in de winkels van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn binnenkort in alle rust kan winkelen, zonder geconfronteerd te worden met muzak-geluiden. In 67 winkels wordt een experiment opgezet om de achtergrondmuziek uit te schakelen.

"Als klanten en werknemers positief blijken te reageren op het expirement, overweegt de keten te stoppen met het draaien van liedjes in al zijn zevenhonderd winkels," merkt het persbureau ANP op. "Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of de stilte een succes is." Uit de luidsprekers van de winkels blijven echter wel reclameboodschappen komen.

Uit eerdere onderzoeken van Albert Heijn is volgens ANP gebleken dat winkelbezoekers de muziek nauwelijks waarderen als zij boodschappen doen. "Slechts 25 procent vande ondervraagden gaf aan muziek wel prettig te vinden," aldus het persbureau. "Maar een even groot gedeelte van het publiek vond het geluid irritant. Voor de resterende helft maakte het allemaal niet zoveel uit."

Het verbannen van de muziek zou Albert Heijn echter ook heel wat besparingen kunnen opleveren. De keten moet immers jaarlijks bijzonder veel vergoedingen betalen aan auteursrechten. Dat zou allemaal kunnen wegvallen.

Manager moet eigen stijl volgen

Een bedrijfsmanager moet zijn eigen stijl volgen. Bij zijn aantreden zal hij ongetwijfeld vergeleken worden met zijn voorganger, maar dat mag hem volgens het magazine er niet van weerhouden om zijn eigen persoonlijkheid duidelijk naar voor te laten komen.

Nieuwe managers van een bedrijf moeten dikwijls opboksen tegen de faam van hun voorganger, zeker wanneer die zowel goede resultaten had geboekt en op de sympathie van de werknemers kon rekenen. "De nieuwe ceo moet het dan opnemen tegen een bijna legendarisch charismatische, geestige, sterke en loyaliteit afdwingende voorganger," geeft Fast Company toe.



Maar er wordt aan toegevoegd dat de nieuwe manager opgewassen moet zijn tegen die onvermijdelijke vergelijkingen. "Daarom juist moet hij dicht bij zijn eigen managementstijl blijven," merkt het magazine op. "Hij mag niet bang zijn om een eventuele cultuur van informaliteit te doorbreken als een frisse nieuwe aanpak betere resultaten boekt."

Daarnaast moet hij volgens Fast Company het personeel tijd geven om over zijn verlies heen te komen. "Een baas die hen arbeidsvreugde bezorgde, zal nog geruime tijd gemist worden," wordt er opgemerkt. "Daarom is het ook belangrijk de vorige manager te loven. Om werknemers voor zich te winnen zal de nieuwe bedrijfsleider de prestaties van de vorige topman moeten erkennen."

Het magazine merkt op dat het ook geen zin heeft om al van bij de start te streven naar het opbouwen van een eigen reputatie. "Hij moet zijn voorganger op dat gebied niet met alle middelen proberen voorbij te streven," aldus nog het magazine. "Maar de nieuwe manager mag erniet ook niet voor terugdeinzen om achterhaalde tradities af te schaffen"

Economie in de media


Britney Spears gaat Barbie achterna. De zangeres heeft namelijk speelgoedfabrikant Mattel de opdracht gegeven om Spears-poppen te ontwerpen. Verschillende bronnen beweren dat Britney in haar enthousiasme een beetje doorslaat. De Amerikaanse ster wil namelijk ook dat haar ouders, haar broer Bryan en haar zus Jamie Lynn aan de poppencollectie worden toegevoegd. Oook moeten er poppen worden gemaakt van haar honden, Bit Bit, Lucky en Lacy. De collectie zou ook haar huis, haar roze Hummer en haar jacht moeten omvatten. "Er is momenteel al een pop van Britney Spears en die is zo populair, dat er wordt gepraat over een complete poppenlijn van de familie Spears," vertelt een bron aan de krant de Daily Star.

Vandaag wordt de Europese satelliet CryoSat gelanceerd. De ruim 700 kilo zware satelliet van de ESA wordt gelanceerd vanaf de Russische ruimtevaartbasis Plesetsk. De geavanceerde satelliet zal een hoofdrol gaan vervullen bij het onderzoek naar klimaatveranderingen aan de polen. Dat doet CryoSat onder meer door zeer nauwkeurig de dikte van het ijs op de Noordpool te meten met behulp van radar hoogtemetingen. De radar aan boord zendt een signaal uit. Niet lang daarna ontvangt Cryosat de echo van het oppervlak direct onder de satelliet. Omdat het signaal met de lichtsnelheid reist, kun je de afstand tussen oppervlak en satelliet bepalen. Met de exacte meetgegevens wil de ESA het verband tussen het ijs en het klimaat op onze planeet nauwgezet in kaart brengen en precies kunnen voorspellen in welke mate en in welk tempo de ijskappen op aarde smelten. Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde. De ijssatelliet zal drie jaar lang om de polen cirkelen en veel exacter meten dan andere satellieten. De meeste bestaande satellieten hebben een afwijkende baan, waardoor ze eenderde van de Noordelijke IJszee missen.

In nagenoeg geheel New Orleans komt er sinds vrijdag weer veilig drinkwater uit de kraan. Dat is de eerste keer sinds orkaan Katrina meer dan vijf weken geleden toesloeg in deze stad aan de Mississippi. Dat maakte het kantoor van de burgemeester bekend. De herstelde drinkwatervoorziening zal vooral een impuls zijn voor de grote horecasector in de toeristische stad, verwacht de burgemeester. Veel kroegen, restaurants en hotels zagen de klandizie nog niet terugkeren wegens problemen met het drinkwater. De stroomvoorziening is overigens nog wel een probleem. In ongeveer 60 procent van de stad zijn er nog altijd problemen met de elektriciteit. In veel gevallen wordt dat tijdelijk opgelost met generatoren. Nabij Baton Rouge opende vrijdag het eerste tijdelijke 'dorp' met stacaravans voor evacuès uit vooral New Orleans die geen woningen meer hebben. Op het bewaakte terrein staan 572 stacaravans die elk plaats bieden aan maximaal vijf mensen. De verwachting is dat de meesten er zeker anderhalf jaar zullen blijven wonen.

Aan de Harvard Universiteit in Boston zijn donderdag de Ig-Nobelprijzen uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het humoristische blad Annals of Improbable Research (Annalen van Onwaarschijnlijk Onderzoek). Zo kreeg de Amerikaan Gregg Miller de Ig Nobelprijs voor de Geneeskunde voor de testikelprotheses die hij bedacht. De kunstmatige testikels zijn speciaal ontworpen voor gecastreerde honden die op deze wijze hun natuurlijke mannelijke aanzien behouden. Het product is in drie maten verkrijgbaar en ongekend populair: volgens de website van de producent lopen inmiddels meer dan dan 100.000 huisdieren met zo'n prothese rond. Andere opvallende winnaars waren John Mainstone en zijn opvolger Thomas Parnell van de universiteit van Queensland, die de Ig Nobelprijs voor de Natuurkunde kregen. Zij volgen al sinds 1927 een experiment waarbij een gestolde klont teer door een trechter druppelt met een gemiddelde snelheid van één druppel per negen jaar. In de categorie scheikunde viel Edward Cussler van de universiteit van Minnesota in de prijzen. Hij deed onderzoek naar de brandende vraag: zwemmen mensen sneller in water dan in siroop? Opmerkelijk genoeg wordt even snel door water als door een stroperige vloeistof gezwommen. De Japanner Yoshiro Nakamats van de universiteit van Tokyo fotografeert en analyseert al 34 jaar onafgebroken iedere maaltijd die hij consumeert en werd bekroond in de categorie voedingsleer. Benjamin Smith van de universiteit van Adelaide kreeg de biologieprijs voor het catalogiseren van verschillende geuren die 131 soorten kikkers afgeven bij stress. Daarvoor werden talloze kikkers intensief besnuffeld.

Het in aanbouw zijnde Europese satellietnetwerk Galileo dreigt vertraging op te lopen door geldproblemen en politieke ruzies. Sergio Vetrella van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI beschuldigt de Duitse overheid ervan financieel niet over de brug te komen. Als de Duitsers, zegt Vetrella, voor het einde van de maand geen 430 miljoen euro betalen dan dreigt Galileo niet in 2006 van start te kunnen gaan. De Duitsers zouden namelijk pas te betalen als zeker is waar het controlecentrum van Galileo komt te staan. Duitsland wil dat centrum in Oberpfaffenhofen bij Munchen, maar de Italianen willen het bij Rome. Ook Spanje wil Galileo binnen zijn landsgrenzen. Duitsland gebruikt nu de 430 miljoen euro investeringsgeld als onderhandelingsmiddel. De bouwers van Galileo willen in 2008 een netwerk van dertig satellieten in de baan om de aarde hebben. Vervolgens kunnen bedrijven op dat netwerk hun commerciële positionerings- en navigatiediensten gaan leveren. Galileo zal interoperabel zijn met GPS en Glonass. Ook China neemt deel aan de bouw en, later, het gebruik van Galileo.

De Nobelprijs voor de vrede 2005 is toegekend aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en zijn directeur, de Egyptenaar Mohammed ElBaradei. De 62-jarige Egyptenaar en het in Wenen gevestigde IAEA zijn uitgekozen wegens hun inzet tegen de verspreiding van kernwapens. Aan de Nobelprijs voor de Vrede zit omgerekend 1,1 miljoen euro vast. De prijs wordt op 10 december uitgereikt. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige van de Nobelprijzen die niet door Zweden, maar door Noren wordt toegekend. Er waren dit jaar 199 kandidaten, waaronder 36 organisaties, genomineerd. De aankondiging is door veel vooraanstaanden met instemming begroet. Maar er was ook kritiek. Stein Toennesson, directeur van het Instituut voor Vredesonderzoek in Oslo, zei de timing van de toekenning opmerkelijk te vinden, omdat het conflict over Irans omstreden atoomprogramma nog niet is opgelost. Het Nobelcomité heeft zijn hand in een wespennest gestoken, zei Toennesson.

Vlaams minister van Milieu Kris Peeters (CD&V) heeft een ontwerpdecreet klaar waarmee hij het systeem van heffingen op afval wil vereenvoudigen. Opvallend element in dat decreet is de afschaffing van de bestaande milieuheffing op de verbranding van afvalstoffen. In ruil komt er een heffing op de verbrandingsassen, maar vooralsnog geen op de uitstoot van het verbrande afval. "Ontoelaatbaar", vindt Groen!-parlementslid Rudi Daems. "De alarmerende berichten over fijn stof, broeikasgassen en stikstofoxiden in de lucht volgen elkaar in snel tempo op en net dan gaat de minister de heffing afschaffen zonder iets nieuw in de plaats te stellen", aldus Daems. De verschillende milieuheffingen zijn echter zo uiteenlopend dat minister Peeters de bestaande wetgeving wil vereenvoudigen.

Friday, October 07, 2005

Methaanbom in West-Siberië?

De permafrost in West-Siberië is al een aantal jaren aan het ontdooien. Dat is de conclusie van een studie die uitgevoerd werd door Russische en Britse wetenschappers. De evolutie zou er kunnen toe leiden dat miljarden tonnen metaan vrijkomen in de atmosfeer.



Sergei Kirpotin (universiteit van Tomsk) en Judith Marquand (universiteit van Oxford) kwamen bij een onderzoek tot de vaststelling dat de permanent bevroren veengebieden in West-Siberië - zo groot als Duitsland en Frankrijk samen - steeds meer veranderen in drassige vlaktes met talloze meren. "Daardoor dreigen miljarden tonnen methaan - een broeikasgas - in de atmosfeer te komen," stellen ze.

De uitgestrekte veengebieden van West-Siberië ontstonden aan het einde van de jongste ijstijd, ongeveer 11.000 jaar geleden. "Ze bevatten ongeveer 70 miljard ton methaan, bijna een kwart van de natuurlijke wereldvoorrad," merken de onderzoekers op. Het ontdooien dreigt tot een ecologische aardverschuiving te zullen leiden die waarschijnlijk onomkeerbaar is."

De opwarming van de aarde gaat in West-Siberië volgens de wetenschappers nog sneller dan elders op de wereld. "De temperatuur is er de voorbije veertig jaar met gemiddeld drie graden gestegen," voeren ze aan.

Indien de veengebieden door de opwarming van de aarde uitdrogen, zal het methaan volgens de wetenschappers oxideren en als koolstofdioxide vrijkomen in de atmosfeer. "Maar als de gronden nat blijven, zal het methaan rechtstreeks in de atmosfeer terechtkomen," voeren ze aan. "Methaan draagt twintig keer zo veel bij tot het broeikaseffect dat koolstofdioxide."

Radio niet populair bij reclamemakers

Reclamemakers hebben een voorkeur voor televisiespots. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek in opdracht van de reclameregie Ster. Radio is daarentegen bijzonder weinig populair. Iets meer dan één op vijf creatieven (21 procent) zegt echter geen voorkeur te hebben voor een bepaald medium.

Onderzoekers van het bureau Nipo kwamen tot de vaststelling dat 25 procent van de reclamemakers het liefst commercials maakt voor televisie. Daarna volgen buitenreclame (24 procent), tijdschriften (17 procent), dagbladen (9 procent), internet (3 procent) en radio (1 procent).

"De reclamemakers zijn van mening dat het moeilijk is om zich te onderscheiden in een radiocommercial," aldus het magazine Adformatie. "Bijna 70 procent vindt dat radiocommercials op elkaar lijken."

Voor 80 procent van de reclamemakers is het script het belangrijkste onderdeel van de radiocommercial en 60 procent noemt de stem bepalend. Iets meer dan de helft (51 procent vindt dat meer tijd aan radio zou moeten worden besteed.

De Ster wil het radio-medium meer positief in het daglicht stellen. Daarbij geeft men onder meer het boek 'Moet je luisteren' van Wilbert Schreurs uit.

Ondernemer liever gelukkig dan groot?

Ook voor bedrijfsleiders is geluk belangrijker dan geld en de groei van de onderneming. Dat blijkt althans uit een Nederlands onderzoek. Slechts één kwart van de ondervraagden zou de absolute voorkeur geven aan het groeien met het bedrijf.

Een onderzoek van het Nederlandse ondernemersblad Sprout geeft aan dat KMO-ondernemers meer belang hechten aan vrijheid en tijd dan aan het opbouwen van een groot en succesrijk bedrijf. Ruim 70 procent van alle ondernemers vond het genieten van zijn leven en de vrijheid als ondernemer de belangrijkste reden waarom hij ondernemer is geworden.

Daarnaast stelde ruim 90 procent van de ondernemers dat geluk meer waard was dan de groei van het bedrijf en dat het gezin belangrijker was dan de zaak. Bovendien werd groei door veel ondervraagden eerder als een last beschouwd. Zo stelde 80 procent dat meer personeel ook meer zorgen betekende. Slechts één op drie vond meer verdiensten genoeg om er ook meer stress bij te nemen.

Email is efficiënte marketing

E-mail is niet de meest populaire vorm van marketing, maar is wel efficiënt. Er wordt merkloyaliteit door gecreëerd en bovendien blijkt dat het aanprijzen van een product te leiden tot een verhoogd winkelbezoek.

"Regelmatig contact met klanten via e-mail genereert merkloyaliteit," stipt het magazine MKBNet aan. "Dit blijkt uit een casestudie van eenmultinationale cosmeticaonderneming. Driekwart van de respondenten gaf aan het product de voorbije zes maanden gekocht of gebruikt te hebben."


Verder bleken ze het merk ook aan te bevelen aan vrienden. Tweederde van de respondenten zei het product te hebben aangeschaft als direct gevolg van de e-mail, die gepaard ging met speciale aanbiedingen, kortingen en nieuwe productinformatie.

"Deze uitkomsten zijn een opsteker voor e-mailmarketeers," stipt MKBNet aan. "Ondanks een slechte reputatie door spam en junkmail kan e-mailmarketing zeer effectief zijn." Een belangrijke voorwaarde is daarbij volgens het magazine wel dat de mailing geschiedt op aanvraag en vrijwillige basis. "Niet alleen is de doelgroep dan duidelijker omschreven, ook het effect op de verkoop kan groot zijn en kan er merkloyaliteitgegenereerd worden."

God vergeet werknemer te wekken

"God heeft me niet gewekt." Dat is één van de vele idiote smoesjes die Amerikaanse werknemers de voorbije maanden hebben gebruikt om toch maar een dagje niet te moeten werken. Uit een onderzoek van het magazine CareerBuilder.com blijkt trouwens dat bijna de helft van de Amerikaanse werknemers zich minstens één dag per jaar onterecht ziek melden.

Vorig jaar bleef 35 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking minstens één dag afwezig zonder ziek te zijn. Dat is dit jaar opgelopen tot 43 procent. Maar soms kan dat de betrokkene duur te staan komen, want 23 procent van de ondervraagde werkgevers gaf toe een werknemer ontslagen te hebben wegens een ongewettigde afwezigheid.

De populairste dag voor een ziekmelding is woensdag (27 procent), maar men houdt blijkbaar ook van verlengde weekends, met opvallend veel ziekmeldingen op vrijdag (14 procent) en maandag (26 procent). Werkgevers beseffen dat echter ook, want 63 procent is heel wantrouwig tegen medewerkers die op deze dagen afwezig blijven.

Voor een aantal van de afwezige werknemers (38 procent) is ziekteverlof trouwens hetzelfde als vakantiedagen. Meer werknemers beschouwen ook psychische dipjes als valabele redenen om van het werk weg te blijven. Meestal zijn het inhalen van slaaptekort (23 procent), geen zin om te werken (17 procent) en huiselijke klussen en boodschappen (9 procent).

Naast God als smoes, worden ook barende vrouwen op de weg naar het werk, slangen en klopgeesten in de woning en zelfs een onvoorzienhuwelijk als uitvlucht gebruikt.

Economie in de media


De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor Company en het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën gaan gezamenlijk 322 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van twee nieuwe dieselmororen voor bedrijfsauto's en exclusieve modellen. Ford zal in zijn fabriek in het Engelse Dagenham een 2,2 liter dieselmotor produceren voor de Ford Transit en de PSA-modellen Boxer en Jumper. In het Franse Trémery wordt een motor ontwikkeld voor de middelgrote en grote modellen van beide constructeurs. Beide ondernemingen hebben zich voorgenomen om jaarlijks maximaal 200.000 motoren te produceren

In het boekjaar 2005 (dat eindigde op 31 augustus 2005) heeft de Zweedse woonwarenhuisketen Ikea in België haar omzet met 15 procent zien stijgen tot 378,5 miljoen euro. Er was ook een gemiddelde prijsverlaging van 4 procent. In het voorbije boekjaar kreeg Ikea er in België twee nieuwe Ikea-vestigingen en 600 nieuwe werknemers bij. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend op een persbijeenkomst. In maart opende Ikea een nieuwe vestiging in Anderlecht, in augustus opende een Ikea-winkel in Aarlen zijn deuren. De 600 nieuwe werknemers kwamen er niet alleen om de nieuwe Ikea-vestigingen van personeel te voorzien, maar ook omdat de Ikea-winkels sinds augustus 's avonds langer open blijven. Wat de hele Ikea-groep betreft, werd in het boekjaar 2005 een omzet van 14,8 miljard euro geboekt. Het winstcijfer wordt niet bekendgemaakt.

De aanslagen van juli hebben een nefaste invloed gehad op het toerisme in Londen. Dat bleek donderdag uit cijfers van Visit Londen, het officiële toerismebureau in de Britse hoofdstad. In augustus deed bijna een kwart minder bezoekers een attractie aan, voor september wordt uitgegaan van 10 tot 15 procent minder bezoekers. Vooral de gratis attracties en de grootste attracties leden onder de mindere belangstelling. De kleine attracties ondervonden bijna geen effect van de aanslagen, zo bleek. De Britse minister van Toerisme, James Purnell, had donderdag in Londen een onderhoud met verantwoordelijken uit de toerismesector. Volgens de minister komt het erop aan de mensen weer bewust te doen worden dat de Britse hoofdstad een fantastische plek is om te bezoeken. Het zouden vooral de Britten zelf zijn die sinds juli veel minder de weg vinden naar Londen.

De uitzendsector moet in de toekomst een wettelijke erkenning als rekruteerder krijgen. "Dat zou een goede aanvulling zijn op de wet," zo zegt afgevaardigd bestuurder Herman Nijns van Randstad Belgium. In de publieke sector moet er meer ruimte komen voor interimarbeid. "We willen geen wettelijk tabula rasa," aldus Nijns. "De uitzendsector is goed gereguleerd, maar we spelen een almaar grotere rol in het aanwerven van mensen." Randstad evolueerde de laatste vijf jaren in de richting van dienstverlener in human resources. Het is ook actief in werving en selectie voor vaste profielen. De toegang tot de overheidssector, waarin ruim 1 miljoen mensen actief zijn, is nog te beperkt. "Het zou getuigen van goed bestuur als de overheid een stap in onze richting zou zetten," zegt Nijns. Interimkrachten kunnen bijvoorbeeld perfect ingezet worden op piekmomenten. De administratieve overlast blijft een pijnpunt. "Onze consulenten worden werkelijk overstelpt met administratieve werklast. Een vermindering van die last is een conditio sine qua non voor de kwalitatieve ontwikkeling van de sector," aldus nog Nijns.

De beveiliging van de New-Yorkse metro is donderdag opgevoerd in verband met een reële terreurdreiging. Dat hebben burgemeester Michael Bloomberg en de New-Yorkse politiecommissaris Raymond Kelly bekendgemaakt op een speciaal belegde persconferentie. Bloomberg sprak van een specifiek dreigement dat inhield dat er binnen enkele dagen een aanslag zou worden gepleegd op de metro. Het dreigement was afkomstig uit het buitenland, aldus Bloomberg. Hij zei ook dat in New York geen arrestaties zijn verricht. Een politiewoordvoerder zei dat de beoogde plaats van de aanslag en de tijd waarop die gepleegd zou moeten worden, bekend zijn. Hij zei ook dat het om een bomaanslag ging.

Het aantal HIV-besmettingen in Zuid-Afrika blijft stijgen en als hier niet meer tegen wordt gedaan dreigt de levensverwachting in het land verder te kelderen. Dat hebben onderzoekers donderdag gezegd op een provinciale aids-conferentie in Johannesburg. Aangenomen wordt dat momenteel bijna 6,3 miljoen van de 47 miljoen inwoners van Zuid-Afrika seropositief zijn. In 2003 waren dat er nog 5,3 miljoen. Alan Whiteside, professor gezondheidseconomie en HIV aan de universiteit van KwaZulu-Natal, zei dat de levensverwachting hierdoor op korte termijn dreigt te dalen van 63 tot 46 en lager. Aids is in Zuid-Afrika een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongvolwassenen en volgens Whiteside zullen de gevolgen van aids waarschijnlijk over zo'n twintig jaar het sterkst merkbaar zijn. "Het is mogelijk dat het aantal inwoners de vijftig miljoen niet bereikt," zei hij. In Zuid-Afrika krijgen slechts 76.000 van de naar schatting vijfhonderdduizend mensen die aids-medicijnen nodig hebben medische behandeling en de regering van president Thabo Mbeki is verweten de aids-bestrijding niet serieus aan te pakken.

De organisatie van de Olympische Winterspelen van Turijn heeft de hulp van de NAVO vriendelijk afgeslagen. Dat heeft Mario Pescante, voorzitter van het organisatiecomité, gezegd tegen het persbureau Reuters. Volgens Pescante heeft Italië tijdens de begrafenis van paus Johannes Paulus II aangetoond dat het ook zonder buitenlandse hulp een mega-evenement kan beveiligen. "We hadden drie miljoen mensen die afscheid kwamen nemen van de paus," zei Pescante. "En daarbij waren tientallen hoogwaardigheidsbekleders. Kortom, we zijn al aardig getraind in zulke situaties. We hebben de NAVO bedankt voor het aanbod, maar we doen het zelf." Tijdens de Olympische Spelen van Athene, vorig jaar, maakten de Grieken wel gebruik van een aanbod van de NAVO. Destijds werd het luchtruim door Awacs-vliegtuigen in de gaten gehouden om terroristische aanslagen tegen te gaan.

Eindhoven Airport wil op korte termijn elk uur één vliegtuig meer laten vertrekken. Dat betekent een verdubbeling van de huidige vijftien vluchten per dag. De verdubbeling zou 3500 extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio Zuidoost-Brabant. Dat zei directeur B. de Boer van Eindhoven Airport. De Boer wil wel goede afspraken maken met de omwonenden en de Brabantse Milieu Federatie over de uitbreiding. Door het aantal vluchten te verdubbelen zou Eindhoven in de toekomst een directe verbinding kunnen krijgen met zestien nieuwe bestemmingen. Naast veel zakelijke reizigers vinden ook de goedkope vliegmaatschappijen een uitbreiding van het aantal vluchten en bestemmingen interessant. Zo toont de Ierse prijsvechter Ryanair interesse om van Eindhoven Airport een nieuwe thuisbasis te maken voor vier van haar toestellen, liet De Boer doorschemeren. Eindhoven Airport maakt gebruik van de diensten en faciliteiten van vliegbasis Eindhoven. De omwonenden gaan akkoord met meer burgertoestellen als het Nederlandse leger toezegt dat minder gevechtsvliegtuigen op en rond Eindhoven Airport oefenvluchten zullen houden.

Thursday, October 06, 2005

Chinese reclame is terughoudender


Naarmate de Chinese economie aantrekt, kent ook de televisie-reclame er een grotere groei. Die sector is echter nog vrij jong en lijkt volgens de Journal of Advertising dan ook heel wat overeenkomsten te vertonen met de advertenties uit de beginjaren van de westerse televisie.

"Reclame moet aansluiten bij de belevingswereld van de cultuur waarop de reclame zich richt," voert het magazine aan. "Het is dan ook logisch dat tv-reclame in China heel anders is dan we in het westen gewend zijn."

Een vergelijking leert volgens de Journal of Advertising dat reclame in China meer op traditie en geschiedenis gericht is. "Terwijl de Amerikaanse adverteerder vaak meteen duidelijk maakt waarom zijn product beter is dan dat van de concurrentie, is men in China terughoudender," wordt er aangestipt.

Wat volgens het magazine opvalt bij de vergelijking is dat Amerikaanse commercials meer groepsgericht zijn. "Dat lijkt strijdig met het feit dat de westerse cultuur individualistischer is dan die van China," stelt de Journal of Advertising.

"Toch is het niet zo vreemd. Om te laten zien dat iemand met zijn nieuwe aankoop goede sier maakt, moet men ook die anderen laten zien. Chinese tv-reclame beperkt zich nu vaak tot het tonen van het product, net als in de begindagen van de tv-reclame hier."

Amerikaanse rijken houden het rustig

De Amerikaanse superrijken hebben een minder opvallende lifestyle dan algemeen wordt aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Harrison Group en AgencySacks. Deze groep herkent zich in vele gevallen in de traditionele middenklasse en vinden ook de waarden daarvan het belangrijkste.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de rijke Amerikanen de eigenschappen, normen en waarden van een relatief traditionele middenklasse delen. "Zij streven naar kwaliteit en stijlvolle merken, maar het belangrijkst blijft de familie," merken ze op.

Ruim 80 procent van die Amerikaanse rijken schaart zichzelf trouwens onder de middenklasse. "Ze denken en leven vaak nog op dezelfde manier als toen ze nog niet rijk waren," menen de onderzoekers. "Huwelijkstrouw en hard werken worden als belangrijk beschouwd."

Rijke Amerikaanse families zien zichzelf ook als deugdzaam, benaderbaar en spaarzaam met uitspattingen. "Op het gebied van koopgedrag, kiezen ze allereerst voor kwaliteit en kijken pas daarna naar het merkimago en de verhouding prijs-kwaliteit. Bekende merken worden onder meer gezien als bescherming tegen miskopen."

De superrijke gezinnen vertegenwoordigen een half procent van de Amerikaanse bevolking en jaarlijks 650 miljard dollar uit.

Tweedehands boek kiest voor online

De meerderheid van de verkoop van tweedehandse boeken gebeurt online. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Book Industry Study Group. Gesteld wordt dat het verkopen van tweedehands niet meer toelaat om nog een fysieke winkel rendabel te kunnen laten draaien.

De Book Industry Study Group stelt dat tweederde van alle tweedehandse boeken verkocht worden via het web. Vorig jaar werd in de VerenigdeStaten voor 2,2 miljard dollar aan tweedehandsboeken via internet verhandeld. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De tweedehandsmarkt bedraagt er nu ongeveer 8 procent van de totale Amerikaanse boekenverkoop, die een omzet haalt van ongeveer 26 miljard dollar.

EИn op de twaalf nieuw gekochte boeken is in de Verenigde Staten online tweedehands. "Tegen 2010 zal dat wellicht oplopen tot één op de elf boeken," stipt de Book Industry Study Group aan. "Uitbaters van fysieke winkels zijn het slachtoffer van de verandering in koop- en verkoopgedrag in de boekbranche. Bij de offline winkels wordt er geen groei meer genoteerd."

Kent wordt wijngebied


Een stad in het Engelse graafschap Kent nodigt amateur-wijnmakers uit om druiven te komen plukken in de stedelijke wijngaard. De wijngaard heeft immers voor een overvloedige oogst gezorgd en men wil die niet laten rotten.

De bijzondere druivenoogst van de stad Dartford wordt volgens de krant The Telegraph geweten aan de opwarming van de aarde en het uitstekende snoeiwerk tijdens de lente. Dat zou minstens een ton druiven opgeleverd hebben.

De wijngaard werd 26 jaar aangelegd door de nu 80-jarige Les Stringer, destijds tewerk gesteld bij een elektronica-bedrijf in het centrum van Dartford. In 1987 nam de gemeente de site over om er een nieuw gerechtsgebouw op te trekken. Maar de wijngaard werd behouden als wandelgebied.

Stringer bleef de wijngaard verder verzorgen. Volgens de krant werd het zelfs zo erg dat zijn echtgenote hem de keuze gaf tussen zijn hobby en haar. "Toen hij voor de wijn koos, weigerde ze vijf jaar lang tegen hem te praten," merkt The Telegraph op. "Pas de avond voor haar dood verzoende ze zich weer met haar man."

Volgens specialisten mag het Zuid-Oosten van Engeland zich in de toekomst nog aan rijkere druivenoogsten verwachten. "Kent wordt wellicht het meest waarschijnlijke wijngebied," vertelde Guy Barter van de Royal Horticultural Society. "Tegen 2050 mag men er een klimaat verwachten dat gelijkt op de Franse Loire-vallei vandaag."

Online wordt groter dan outdoor

In Groot-Brittannië werd dit jaar voor het eerst meer geïnvesteerd in online dan in buitenreclame. Tijdens de eerste zes maand van het jaar groeiden de online bestedingen aan tot 490,8 miljoen pond. Volgens cijfers van het Internet Advertising Bureau (IAB) is dat 55 miljoen pond meer dan de omzet van de buitenreclame tijdens diezelfde periode.

De online investeringen van de eerste helft van 2005 betekenden een groei met 62 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien en meer dan de 407,8 miljoen pond die in 2003 werd uitgegeven. De buitenreclame kwam aan een omzet van 435 miljoen pond. Online is in Groot-Brittannië ook sterker dan radio (305,7 miljoen pond) en de bioskoop (65,6 miljoen pond). Volgens het IAB zou de Britse online reclame tegen het einde van het jaar de kaap van 1 miljard pond hebben overschreden.

Met die resultaten overtreft het internet volgens IAB-directeur Guy Phillipson de verwachtingen. Hij stelt dat eind vorig jaar voorspeld was dat online pas tegen midden volgend jaar groter zou worden dan de buitenreclame. "Maar het gaat dus veel sneller," benadrukt hij. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de doorbraak van breedband. Paul Pilkongton, woordvoerder van PricewaterhouseCoopers, voegt daar aan toe dat de groei van de online reclame geen tekenen van vertraging vertoont.

Het leeuwenaandeel van de Britse reclame gaat nog altijd naar de pers (41,2 procent), gevolgd door televisie (23,6 procent) en direct mail (13,5 procent).

Ontbossing kan neerslagpatronen wijzigen

De regenval in sommige gedeelten van de Verenigde Staten zou in belangrijke mate verminderd kunnen worden door een complete ontbossing van andere gebieden in de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duke University, waarbij gebruik gemaakt werd van een computermodel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"De studie is één van de eerste die mogelijke wereldwijde effecten aantoont van locale veranderingen van het landschap," merkt het magazine LifeScience op. Zo zou blijken dat een ontbossing van het Amazone-gebied de regenval in Texas van maart tot september met 25 procent zou kunnen verminderen.

Een ontbossing van Centraal-Afrika zou de neerslag in het Amerikaanse Midwest kunnen beïnvloeden, terwijl een gelijkaardige ingreep in Zuid-Oost Azië gevolgen zou kunnen hebben voor de regenval in China en de Balkan.

De wetenschappers stellen echter dat de verandering in het neerslag-patroon vooral in bepaalde seizoenen zou optreden en dat een vermindering van de regenval in één regio gepaard zou gaan met een grotere neerslag in andere gebieden. Zo zou mee regen verwacht mogen worden op het Arabische schiereiland en Oost-Afrika. Op sommige locaties zou men zelfs tot een stijging met vijftig procent kunnen verwachten.

Het niveau van de wereldwijde regenval zou volgens de onderzoekers echter niet veranderen. Het fenomeen zou te wijten zijn aan de invloed van de ontbossing op de vorming en het traject van de tropische regenstormen. Maar het toont volgens de onderzoekers wel aan dat het klimaat van het noordelijk en zuidelijk halfrond met elkaar zijn verbonden.

Reclame maakt games realistischer

Reclamecampagnes in videospelletjes zijn bijzonder efficiënt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Nielsen Interactive Entertainment. Gamers vinden onder meer dat de reclame de spelervaring veel realistischer maakt.

Uit de studie zou gebleken zijn dat de reclamecampagnes in videospelletjes leiden tot een groei van 60 procent in de bekendheidvan nieuwe merken. Het onderzoek, besteld door het gespecialiseerde in-game reclamebedrijf Double Fusion, kwam tot de vaststelling dat de spelers vooral de reclame onthielden op de flanken van de vrachtwagens.

Bijna de helft van de spelers merkte bovendien op dat de reclame de speel-ervaring veel realistischer maakte. Slechts 21 procent zou hetdaar niet mee eens geweest zijn. Bovendien gaf 54 procent van de ondervraagden toe dat de in-game reclame de aandacht trekt. Hier was amper 17 procent niet akkoord.

Opvallend was volgens de onderzoekers echter dat er weinig verschil was tussen de resultaten van geanimeerde en statische reclames. "We hadden een veel groter verschil verwacht," stipten ze aan. "We dachten dat 3D-elementen veel gemakkelijker onthouden zouden worden, maar dat werden dus de opschriften op de vrachtwagens."

Economie in de media


Paus Benedictus XVI heeft als eerste paus ooit een televisie-interview gegeven. Dat wordt op 16 oktober uitgezonden op het publieke Poolse tv-station TVP1. Dat heeft een woordvoerder van de zender woensdag bekendgemaakt. Het vraaggesprek in het Italiaans duurt 16 minuten en is in september opgenomen in de zomerresidentie Castelgandolfo. Benedictus zegt in het interview ook enkele woorden in het Pools. Eerder hebben pausen alleen wat losse vragen van journalisten beantwoord, maar nog nooit een interview van deze duur gegeven.

De familie van de gedetineerde Saddam Hussein heeft te weinig geld om de verdediging te betalen tijdens de komende rechtszaak tegen de Iraakse ex-president. Dat heeft zijn advocaat Khalil Dulaimi woensdag gezegd. Hij vindt dat de Iraakse rechtbank of media de advocaatkosten maar moeten betalen. Saddam Hussein zou volgens plan op 19 oktober al moeten voorkomen. Volgens de advocaat hebben hij en zijn medewerkers tot dusver geen rekeningen ingediend omdat de familie onvoldoende geld heeft. Het tribunaal dat Saddam gaat berechten heeft volgens de jurist al zeker 500 miljoen dollar kunnen steken in de voorbereiding van de rechtszaak. Dulaimi zei de pers niet meer te woord te zullen staan totdat het tribunaal met geld over de brug komt voor de juridische kosten of de media.

Het parket in Parijs heeft vandaag de verwijziging naar de strafrechtbank gevorderd van de Franse petroleumgroep Total en een tiental andere verdachten in verband met de ramp met de olietanker Erika voor de Bretoense kust op 12 december 1999. Het gerechtelijk onderzoek over de ramp met de Maltese tanker, werd in het voorjaar van 2005 afgerond. Total werd vervolgd voor mededaderschap aan het in gevaar brengen van andermans leven en van vervuiling van het zeewater. De olietanker brak in twee voor de kust. Hierdoor kwam een gigantische hoeveelheid olie in het water en op de stranden terecht. In de strafprocedure rond de Erika-ramp zijn er een zestigtal burgerlijke partijen. Achttien rechts- en natuurlijke personen werden in verdenking gesteld onder wie Total, de Indiase kapitein van het schip, de Italiaanse eigenaar en een Italiaans controlebedrijf.

Europese regeringen zullen waarschijnlijk geen subsidie voor de nieuwe Airbus A350 toezeggen, als zoals verwacht donderdag officieel bekend wordt gemaakt dat het toestel gebouwd gaat worden. De Europese regeringen zien volgens een functionaris tijdelijk af van het formeel toezeggen van subsidies vanwege een conflict dat de EU heeft met de Verenigde Staten. De EU en de VS hebben bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht tegen elkaar ingediend wegens het verstrekken van ongeoorloofde overheidssteun aan respectievelijk Boeing en Airbus. Airbus heeft voor 1,5 miljard euro subsidie gevraagd aan de regeringen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. In totaal heeft Airbus naar schatting 4,4 miljard euro nodig. In juni stelde Airbus de presentatie van de A350 uit in afwachting van de subsidietoezeggingen, die tot op heden niet zijn gedaan. De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd dat toezegging van subsidies voor de Airbus A350 een vriendschappelijke schikking van het conflict in gevaar brengt.

Belgacom heeft tussen september 2004 en september 2005 meer dan 3,3 miljard virussen en spam onderschept, drie keer zoveel als het jaar ervoor. Het telecommuniatiebedrijf gaat bovendien een partnership aan met Symantec om het internetverkeer nog beter te beveiligen. Dat meldt Belgacom woensdag naar aanleiding van het mondiaal forum van de breedband in Madrid. Via de 'Skynet Mail Protection', die sinds vorig jaar automatisch geactiveerd is voor de Belgacommailbox van ADSL GO/Plus-klanten, werden op een jaar tijd 3,3 miljard virussen en spam onderschept. "Belgacom verwacht dat dit cijfer nog zal toenemen en blijft daarom waakzaam", luidt het. De telecommunicatiemaatschappij wijst er daarom ook op dat het deactiveren van de beveiliging, wat door ongeveer 20 pct van de klanten gedaan wordt, bijzonder onveilig is.

Tot nu toe heeft de onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek naar de gasramp in Gellingen eind juli 2004, al veertien mensen in verdenking gesteld. Het onderzoek is nog steeds aan de gang, zo meldde Marie-Claude Maertens, de substituut die de communicatie rond het dossier verzorgt, woensdag op een persconferentie. Tot nu heeft de onderzoeksrechter die met de zaak bezig is, al veertien personen in verdenking gesteld, van wie zes rechtspersonen en acht natuurlijke personen. Ze zijn allemaal in verdenking gesteld voor onvrijwillige doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid. Er is geen enkele identiteit bekendgemaakt. Zodra het onderzoek afgesloten is, wordt het dossier overgemaakt aan de raadkamer van Doornik. Normaal gezien zal er dan in de loop van 2006 een proces komen in het gerechtelijk arrondissement Doornik.

Wednesday, October 05, 2005

Bush wil raffinaderijen steunen

De Amerikaanse president George W. Bush heeft nogmaals benadrukt dat er meer olieraffinaderijen moeten komen. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis benadrukte hij dat de orkanen Rita en Katrina die nood duidelijk hebben gemaakt en geleid hebben tot een onvoldoende oliebevoorrading en hoge prijzen.

"Het zou iedereen duidelijk moeten zijn dat de Verenigde Staten een grotere raffinage-capaciteit nodig hebben om het probleem van bevoorrading op te kunnen vangen," benadrukte hij. Door de orkanen - waardoor nog altijd een tiental raffinaderijen langsheen de Amerikaanse Golfkust buiten dienst blijven - daalde de productie met 1,3 miljoen vaten per dag. De raffinaderijen leverden dagelijks 400.000 vaten minder.

Bush gaf toe dat een aantal raffinaderijen de voorbije jaren hun capaciteit hebben uitgebreid, maar hij wees erop dat er in de Verenigde Staten sinds de jaren zeventig geen nieuw raffinaderij is gebouwd. De president stelde aan het Amerikaanse Congres voorstellen te zullen doen om de uitbreiding en bouw van raffinaderijen te vergemakkelijken.

In totaal zou Bush de Amerikaanse raffinage-capaciteit met 2 miljoen vaten per dag willen opdrijven. Hij wil daarbij afgeschreven militaire basissen en federale landeigendommen ter beschikking stellen voor nieuwe raffinaderijen. Ook zou men soepeler milieu-maatregelen overwegen.

Illegale ivoorhandel nog steeds actueel


De bloeiende Europese ivoormarkt dreigt de stroperij op olifanten aan te moedigen. Dat stelt de milieugroepen 'Care for the Wild' (CW) en 'Save the Elephants' (SE). Zij kwamen tot de vaststelling dat in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje meer dan 27.000 ivoren voorwerpen te koop worden aangeboden.

Daarbij wordt opgemerkt dat de Afrikaanse olifantenpopulatie in de jaren tachtig al werd gehalveerd nadat meer dan een half miljoen dieren werden afgeslacht. In 1989 werd door de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites) van de Verenigde Naties weliswaar een verbod op de olifantenhandel uitgevaardigd, waardoor de ivoorhandel in Europa is afgenomen, maar de milieuverenigingen stellen dat er nog altijd een verontrustend aantal ivoren voorwerpen in de handel is.

Ze stellen dat de ivoormarkt in Duitsland en Groot-Brittannië bijna even groot is geworden dan die van China en Japan. Bovendien stellen ze dat zelfs het legaal verworven ivoor bijdraagt tot het uitroeien van de olifant.

"In Europa wordt vooral oud ivoor verhandeld," geeft CW-directeur Barbara Maas toe. "Technisch gezien is dat legaal, maar we mogen niet vergeten dat elk ivoren voorwerp een dode olifant betekent."

Het illegale Afrikaanse ivoor laat Europa echter grotendeels links liggen en wordt verscheept naar Oost-Azië, waar de grote vraag de prijzen de hoogte in drijft. Zo wordt de Chinese ivoormarkt niets in de weg gelegd en het rapport van de milieuverenigingen wijst erop dat zonder maatregelen op de markt, er ook in Afrika niets zal veranderen.

Om de leemte op de Europese ivoormarkt op te vullen, gebruiken sommige handelaars mammoettanden als een alternatief. Die voorwerpen hebben een minder mooie kleur, maar blijken bij verzamelaars bijzonder in trek te zijn. Vooral in het noorden van Siberië zouden door het verdwijnen van de permafrost talloze overblijfselen van mammoeten bloot komen te liggen.

In Duitsland en Frankrijk zou men al 3.424 mammoet-voorwerpen op de markt hebben aangetroffen. Er is geen belemmering op de handel in mammoet-tanden en diverse handelaars maken daarvan gebruik om illegaal ivoor te kleuren en het als mammoet-voorwerpen te verkopen.

Spaanse vispraktijken bedreiging voor haaienbestand

De praktijken van Spaanse vislui zijn volgens wetenschappers bedreigend voor het voortbestaan van bepaalde haaiensoorten in het noord-oosten van de Atlantische Oceaan. De vissers laten netten voor geruime tijd in zee achter, waardoor gevangen vis afsterft en onbruikbaar wordt.

"Spaanse vissers gebruiken een verspillende manier van vissen, waarbijze meer dan de helft van hun vangst laten rotten," voeren Ierse, Noorse en Britse maritieme experts aan. "Ze kijken soms weken of zelfs maanden lang niet om naar hun netten, in de hoop hun winsten te kunnen maximaliseren."

Daardoor zijn volgens de wetenschappers misschien wel vier vijfden van twee bedreigde haaiensoorten - de schubzwelghaai en de Portugese ijshaai - uitgeroeid. "Hun praktijk is echter niet illegaal," voert Dominic Rihan, visserij-technoloog van de Irish Sea Fisheries Board, aan. "Maar dat is precies de kern van het probleem."

Rihan stelde daarbij de de Europese Unie de visserij beter moet reglementeren. "Zo zouden de netten op drie dagen tijd moeten kunnen weggehaald worden," stelde hij voor. "De verspilling van dit ogenblik is gigantisch."

Sinds 1991 hebben ongeveer vijftig Spaande trawlers hun netten geplaatst op het Continentaal Plateau, ongeveer 800 tot 1.500 meter diep voor de kusten van Engeland, Ierland en Schotland.

De beide haaiensoorten werden oorspronkelijk alleen gevangen voor hun levers. Die omvatten immers olie die gebruikt wordt door de farmaceutische sector en de cosmetica-industrie. Maar steeds meer wordt haaienrug ook in de voedingsindustrie gebruikt, vooral in Spanje en Frankrijk.

Maar de trawlers gebruiken volgens Rihan veel te veel netten. Ze hebben niet voldoende ruimte om de hele vangst aan boord te nemen wanneer ze een lading vis aan land brengen. "Daarom laten ze de netten ter plaatse, maar dat betekent dat bij hun terugkomst de helft van de haaien al dood zijn en aan het rotten zijn geraakt," merkte Rihan nog op.

Tevens klaagde hij erover dat de trawlers dikwijls beschadigde netten difinitief achterlaten. "Dat kan het leven op de zeebodem voor jaren vernietigen," stipte hij aan. Vorige maand zou een ISFB-schip bij een zoektocht ongeveer 25 mijl aan verlaten netten hebben aangetroffen.

Krijgt Formule 1 elfde team?

De Japanse autopiloot Takuma Sato zegt benaderd te zijn om als piloot aan te treden voor een nieuwe team dat zijn opwachting zou maken in de Formule 1. Hij wou echter niet vertellen wie achter dat nieuwe initiatief zou staan. Sato rijdt op dit ogenblik voor Bar Honda, maar moet daar volgend seizoen plaats maken voor Rubens Barichello, op dit ogenblik nog bij Ferrari.

Het nieuwe initiatief zou meteen het elfde team worden in de Formule 1. Verdere details wenste Sato niet bekend te maken, maar gaf wel toe dat dit een kans was om zijn toekomst in de Formule 1 te redden. Honda neemt na dit seizoen alle Bar-aandelen over en liet zich ontvallen dat overwogen wordt om ook het nieuwe team van motoren te voorzien.

Bar zelf rijdt volgend jaar met Rubens Barrichello en Jenson Button. Dat kost Sato, nochtans de meest succesvolle Japanse piloot uit de Formule 1-geschiedenis, zijn zitje. Dit jaar reed hij één keer in de punten. Hij zou ook in de interesse staan van Jordan (Toyota) en Minardi, volgend jaar eigendom van Red Bull.

Steden denken na over klimaatverandering

Leiders van meer dan twintig wereldsteden wisselen de volgende dagen tijdens een samenkomst in Londen ideeën uit over de bestrijding van de klimaatverandering. Steden consumeren immers 75 procent van de wereldwijde energie-productie en zijn dan ook grote bronnen van vervuiling.

The World Cities Leadership Climate Change Summit brengt vertegenwoordigers samen uit heel uiteenlopende steden, zoals Peking, Delhi, Sao Paulo, Stockholm of Kingston. Op de agenda staan onder meer de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook het uitwerken van mogelijkheden om de uitstoot van de steden te beperken. "Daarbij heeft iedereen wel enkele voorbeelden," aldus Nicky Gavron, onderburgemeester van Londen.

De Britse Climate Group gaf ter gelegenheid van de samenkomst een rapport uit met vijftien case-studies. Zo wordt onder meer verwezen naar Berlijn, waar 75 procent van de nieuwe gebouwen zonnepanelen moeten omvatten. Mexico City wil tegen volgend jaar 80.000 taxi's vervangen door milieuvriendelijker exemplaren.

Ook werd aandacht besteed aan Chicago, waar daktuinen aangemoedigd worden om buildings koel te houden. In Kopenhagen blijkt één derde van de bevolking met de fiets naar het werk te rijden. Eén van de meestopvallende projecten staat echter op naam van Toronto, waar het water uit de grotere dieptes van het Lake Ontario gebruikt wordt als alternatief voor air-conditioning.

Londen zelf stelt er zijn tolsysteem voor, waarbij autobestuurders 8pond per dag moeten betalen om tijdens de werkuren in de stadscentrum te mogen rijden. Burgemeester Ken Livingstone merkte op dat de uitstoot van koolstofdioxide in het betrokken gebied sindsdien met 19 procent is gedaald.

Oogst ongezond voor Ghanese cacaoboeren

De Ghanese cacao-oogst bezorgt gezondheidswerkers heel wat kopzorgen. Met de cacao is niets mis, maar de Ghanese boeren blijken hun tijdelijke rijkdom met ongezonde praktijken, zoals prostituées, te vieren. Verantwoordelijken van cacao-coöperatieven vrezen dat dit tot een uitbreiding van de Aids-epidemie zou kunnen leiden.

"De boeren hebben de gewoonte om tijdens het cacao-seizoen met meer vrouwen seks te hebben," vertelde Evelyn Appiah Kubi, woordvoerdstervan de coöperatieve Kuapa Kokoo, aan het persbureau Reuters. "Het is voor hen een manier om hun tijdelijke rijkdom te vieren en een vlucht uit de armoede van Ghana."

Maar dat vormt volgens Appiah Kubi niet alleen een bedreiging voor de cacaoboeren, maar ook door de industrie. Ghana is de tweede grootste cacao-producent van de wereld. "Wanneer onze boeren ziek worden of sterven, krijgen we het werk niet meer gedaan," merkte ze op.

Reuters stelt dat de armste boeren amper enkele honderden dollars per jaar verdienen, maar dat de rijkeren aan enkele duizenden dollarskunnen komen. "Dat zet hen aan om nieuwe vrouwen te nemen," aldus het persbureau. "Polygamie is in Ghana immers nog altijd wijd verspreid."

Anderen gaan naar de bars en spenderen hun geld aan prostituées, die soms vanuit de hoofdstad Accra negen uur reizen om de cacao-gebieden te bereiken. Cijfers over de hiv-infecties bij de cacaoboeren zijnniet gekend, maar gezondheidswerkers stellen dat het promiscue gedrag en een gebrek aan informatie voor gevaarlijke situaties zorgen.

Volgens officiële cijfers is in Ghana 3,1 procent van de bevolking met hiv besmet. Dat is een daling met 0,5 procent tegenover twee jaar geleden en lager dan de besmetting in Afrikaanse landen waar de situatie het ergst is. "Maar contact met cacao-boeren uit buurlanden waar de toestand dramatischer is, zoals Ivoorkust, verhoogt het risico op infectie," stippen de gezondheidswerkers aan.

Chauffeurs uit Accra, Tema en andere grote steden moeten op de plantages soms een week wachten tot hun vrachtwagens zijn geladen. "Van die periode maken ze gebruik om met de locale meisjes op stap te gaan," wordt er opgemerkt. "Bovendien zijn velen er nog altijd van overtuigd dat aids een vloek is."

Economie in de media


De Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk onderzoek ontwerpt bewegende kleding die sporters in het juiste ritme en houding houdt. Op dit moment voert TNO tests uit met roeiers. Zij krijgen sensoren in hun kleding, die hun snelheid en bewegingen registreren. Als een van hen afwijkt van het optimale tempo of ritme, krijgt hij via sensoren bij zijn enkel en pols een trilsignaal met de goede snelheid. Het voordeel is duidelijk volgens Hendrik-Jan van Veen, de leider van het onderzoeksteam. "De feedback wordt veel sneller opgepikt door de sporter dan via een schreeuwende trainer," vertelt hij in The New Scientist. Andere experimenten worden uitgevoerd met schaatsers en voetballers. De leden van de Postcode Loterij Schaatsploeg trainen met vibrerende kussentjes op de schouders en heupen, die signaleren of ze in de juiste aërodynamische houding rijden. De voetballers van PSV kregen vorig jaar al een training van de toekomst. De spelers droegen toen speciale hesjes met zenders, die hun locatie, snelheid en versnelling doorgaven aan de technische staf.

Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft wederom een miljardenclaim tegen een bank ingediend. Ditmaal kan Credit Suisse First Boston een claim tegemoetzien van 7,1 miljard euro, omdat het zou hebben meegewerkt aan de boekhoudfraude waaraan Parmalat in 2003 vrijwel te gronde ging. Parmalat heeft eerder al enkele andere banken in de tang genomen. Zo eist het van Bank of America 10 miljard euro. Eenzelfde bedrag wil het hebben van Citibank. De 7,1 miljard euro komt bovenop het totaalbedrag van ongeveer 26 miljard euro die Parmalat tot nu toe heeft teruggeëist. Woensdag begint in Milaan een proces tegen Parmalat-oprichter Carlisto Tanzi. Ook enkele ex-directeuren, accountants en advocaten zullen zich moeten verantwoorden voor de boekhoudfraude, die een financieel gat van 14 miljard euro moest verhullen. Donderdag krijgen de aandelen Parmalat weer een notering aan de effectenbeurs in Milaan. Een ander Italiaans zuivelconcern, Granarolo, overweegt een overnamebod uit te brengen op Parmalat.

In het Zweedse Stockholm zijn dinsdag de winnaars van de Nobelprijs voor de natuurkunde 2005 bekendgemaakt. De prestigieuze prijs is net als vorig jaar verdeeld onder drie wetenschappers. De Amerikaan Roy J. Glauber heeft de helft van de prijs toegekend gekregen. Daarnaast gaat de prijs voor elk een kwart naar naar de Amerikaan John L. Hall en de Duitser Theodor W. Hänsch. Glauber, verbonden aan de Harvard University in Cambridge (Massachusetts), krijgt de prijs voor zijn bijdrages aan de kwantumtheorie van optische coherentie. Hall en Hänsch delen de andere helft van de prijs voor hun werk op het gebied van op laser gebaseerde precisie spectroscopie. Hall werd in 1934 geboren en werkt bij de Universiteit van Colorado in de stad Boulder. De jongste is de in 1941 geboren Duitser Hänscher die werkzaam is op het Max Planck Instituut in Garching en aan de Ludwig Maximilians Universiteit in München. Maandag werd al de winnaar van de Nobelprijs voor de medicijnen bekendgemaakt. Die ging dit jaar naar de Australiërs Barry Marshall en Robin Warren voor hun onderzoek naar de bacterie Helicobacter pylori en de betekenis daarvan bij aandoeningen aan de spijsverteringsorganen.

Het Getty Museum in Los Angeles, dat ervan beschuldigd wordt geplunderde objecten te hebben gekocht, deelde maandag mee dat het drie archeologische meesterwerken teruggeeft aan de Italiaanse regering. Het museum besloot deze drie van de 42 gevraagde objecten terug aan Italië te geven om haar goede wil te tonen. Hiermee wil het Getty ook een einde maken aan een rechterlijk bevel dat in de Verenigde Staten werd opgestart door de Italiaanse autoriteiten om de stukken terug te krijgen.

Van de zes boeken over de avonturen van Harry Potter zijn wereldwijd meer dan driehonderd miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft de zaakwaarnemer van de Britse auteur J.K. Rowling dinsdag bekendgemaakt. De boeken zijn vertaald in 63 talen, recentelijk ook in Farsi, een Perzische taal. De grens van driehonderd miljoen werd bereikt met het laatste boek, Harry Potter en de Halfbloed Prins, dat in juli verscheen. Dat was twee jaar na het vijfde avontuur. Rowlings eerste drie Potter-boeken zijn verfilmd. De vierde verfilming komt vanaf november in de bioscopen.

Tuesday, October 04, 2005

Rio Tinto werkt aan nieuwe ontginningen

Rio Tinto zal dit jaar naar schatting 195 miljoen dollar investeren in de exploratie en evaluatie van nieuwe gebieden. Dat heeft het tweede grootste ontginningsbedrijf van de wereld zelf bekend gemaakt. Bijna een even groot bedrag wordt de volgende jaren geïnvesteerd in een veelbelovend Australisch project.

Tom Albanese, hoofd exploratie bij Rio Tinto, voerde daarbij aan dat 100 miljoen dollar zou geïnvesteerd worden in nieuwe exploraties, 55 miljoen dollar in uitbreidingen van bestaande locaties en 40 miljoen dollar in de evaluatie van potentiële projecten. Daarbij is dertig procent voorzien voor koperontginning, 24 procent voor ijzererts, 12 procent voor industriële mineralen en 14 procent voor diamantontginning.

Rio Tinto heeft meer dan zestig ontginningen en verwerkingsactiviteiten. De winst tijdens de eerste helft van dit jaar verdubbelde tot 2,09 miljard dollar, vooral dankzij de groeiende vraag van China naar industriële materialen, zoals koper en ijzererts.

De groep maakte ook nog bekend de volgende vijf jaar 190 miljoen dollar te investeren in boorexperimenten in de Australische ijzerertsgebieden Hamersley en Robe. De vooruitzichten voor die projecten werden door Albanese veelbelovend genoemd.

Downloads een aalmoes voor muzikanten?


Diensten zoals iTunes zijn te goedkoop om de artiesten voldoende te vergoeden. Dat is de stelling van een rapport van het Music Managers Forum (MMF). Volgens de betrokken managers halen de muzikanten amper zes procent van de inkomsten van een iTunes-download. Dat zou amper de helft zijn van de opbrengst die ze uit een fysiek product halen.

"Een nummer moet nu al 1,5 miljoen exemplaren verkopen vooraleer de muzikant al zijn gemaakte onkosten kan omzetten in winst," vertelde MMF-voorzitter Jazz Summers aan de krant The Times. Ook Tim Clark, die man die onder meer Robbie Williams vertegenwoordigt, stipte aan dat de artiesten door iTunes veel te weinig vergoed worden.

Summers benadrukte dat de platenmaatschappijen door de legale download-services bij verrassing werden genomen. "Uit angst voor de illegale downloads, waren ze vlug bereid om de prijzen van Apple en aanverwanten te aanvaarden," benadrukte hij.

Daarnaast willen ook de Mechanical Copyright Protection Society (MCPS) en de Performing Rights Society (PRS) de royalties van de componist opdrijven van 8,5 procent naar 12 procent. Ze zouden het echter de volgende twee jaar tot 8 procent willen beperken voor de invoering van nieuwe diensten.

Maar het magazine The Register stelt dat het probleem echter ligt bij de platenmaatschappijen. "Napster, iTunes, Virgin Digital en Wippet zijn verkopers," wordt er opgemerkt. "De royalties worden ondehandeld door de platenmaatschappijen en de managers, niet door de retailers." Bovendien wordt er opgemerkt dat de managers misschien meer moeite zouden kunnen doen om voor hun muzikanten betere voorwaarden te bedingen.

Daarenboven stelt The Register dat de downloads nog altijd maar een marginaal aandeel in de muziekmarkt hebben. Maar er wordt aan toegevoegd dat die markt snel zal groeien, volgens Clark zelfs sneller dan de meeste mensen verwachten. Dan wordt het voor onhankelijke initiatieven veel gemakkelijker om rechtstreeks met de download-services te onderhandelen, wat de platenmaatschappij van vandaag heel wat problemen zou kunnen opleveren.

Xinhua blijft propaganda-instrument

Het persbureau Xinhua is voor de Chinese overheid een perfect instrument voor propaganda en censtuur. Dat stelt de organisatie Reporters Sans Frontières (RSF) in een nieuw rapport. Daarbij wordt een oproep gedaan aan de Chinese regering om het systeem van de staatsmedia te veranderen.

"Hoewel Xinhua steeds meer geciteerd wordt als een geloofwaardige bron - meer dan één derde van het China-nieuws in de Google-berichtgeving is van het bureau afkomstig - blijft het een speerpunt in de controle op de Chinese media," voert RSF aan. Xinhua is de opvolger van het bureau Red China, dat werd opgericht door Mao Zedong. In 1937 nam het zijn huidige naam aan en het is sinds 1949 volledig onder controle van de Chinese communistische partij.

Volgens RSF verdraait Xinhua feiten, verspreidt het haatberichten over de vijanden Japan en de Verenigde Staten en ondersteunt het door zijn internationale berichtgeving de slechtste regimes van de wereld. "Ondanks een zekere economische liberalisatie van de media, blijft Xinhua de stem van de partij," benadrukt hij. "Geïndoctrineerde journalisten brengen er verslaggeving die het officiële standpunt van de Chinese leiders vertegenwoordigt."

Opmerkelijk is dat Xinhua onlangs kritische artikels heeft geplaatst over de Chinese overheid, onder meer rond de Sars-epidemie. "Maar dat is om de internationale gemeenschap te misleiden," aldus RSF. "Die artikels verschijnen immers niet in China zelf."

Ruimterace in dienst van technologische ontwikkeling


Peter Diamandis, de man achter de X-Prize voor suborbitale ruimtereizen, wil nu ook een Rocket Racing League organiseren. Het gaat daarbij om races tussen raketvliegtuigen, bestuurd door toppiloten op anderhalve kilometer hoogte. Een eerste prototype wordt dit weekend uitgetest

De wedstrijden zouden op verschillende locaties in de Verenigde Staten worden gehouden, met een finale in New Mexico. De wedstrijden staan volgens Diamandis in het teken van de vooruitgang van de technologie.

"Een dergelijk evenement moet de ontwikkeling van aandrijving, ontwerp en aerodynamica aanmoedigen," voert hij aan. "Bovendien moet het project ook de publieke belangstelling voor de ruimtevaart levendig houden, zoals dat met de X-Prize is gelukt."
Die prijs ter waarde van 10 miljoen dollar werd uitgereikt aan het team achter SpaceShipOne, een ruimteship dat twee succesvolle uitstappen maakte in de suborbitale ruimte. Het toestel valt nu te bewonderen in het National Air and
Space Museum in Washington. Een verbeterde versie wordt op dit ogenblik gebouwd voor de Virgin Group, die er korte uitstappen in de ruimte mee wil organiseren.

Het eerste prototype van de X-racer zal dit weekend worden gelanceerd. Het is gebouwd door XCOR Aerospace en zal bestuurd worden door kolonel Rick Searfoss, gewezen astronaut en commandant van de spaceshuttle. De eigenlijke competitie zou volgend jaar van start gaan. Het project wordt gesteund door de Amerikaanse Federal Aviation Administration.

Hollywood denkt niet gezond genoeg


Hollywood denkt weinig aan gezondheidsprinciepes. Dat stellen onderzoekers van de School of Public Health aan de University of Sydney. In bioskoopfilms wordt volgens hen te weinig aandacht besteed aan de mogelijke consequenties van seks en drugs.

In het kader van HIV en drugsepidemieën zijn die vaststellingen volgens onderzoeksleider Hasantha Gunasekera bijzonder onrustwekkend. In hun lijst van 87 topfilms bleken er28 in totaal 53 seksscènes te bevatten. "Alleen in 'Pretty Women' wordt het gebruik van een condoom gesuggereerd," aldus de onderzoekers. "Dat is de enige verwijzing naar een vorm van geboortecontrole. Nergens is er sprake van de gevolgen van onveilige seks, zoals ongewenste zwangerschappen, HIV of andere seksueel overdraagbare aandoeningen."

"De meest ongezonde film op dat vlak was 'American Pie2', met in totaal zeven scènes met onveilige seks, waarbij alleen maatschappelijke afkeuring de consequentie was," voerden de onderzoekers nog aan. Tweede op de lijst staat 'Basic Instinct' met zes seksscènes, geen geboortecontrole en geen verwijzingen naar openbare gezondheid.

Ook James Bond houdt er volgens de onderzoekers een veel te ongezonde levenswijze op na. "In 'Die Another Day' zitten drie vrijpartijen, allemaal met nieuwe partners en zonder condoom of geboortecontrole en zonder consequenties," stellen ze. "Gelukkig is er geen sprake van druggebruik."

Acht procent van de bestudeerde films maakt gewag van marihuana-gebruik en zeven procent van andere niet-ingespoten drugs. Ruim de helft van de marihuana-scènes toonden de druk bovendien op een positieve manier, in de andere gevallen werden ze neutraal benaderd. In 68 procent van de films rookten de personages tabak en in 32 procent van scenario's raakten ze ook dronken.

Slechts een kwart van de films bleven volledig gespaard van onveilige seks, druggebruik, roken en drinken. "De filmindustrie zou moeten aangemaand worden om een veiliger seksueel gedrag te promoten en te waarschuwen voor de gevolgen van druggebruik," stellen de onderzoekers.

Maar de filmindustrie wijst volgens het persbureau Associated Press elke verantwoordelijkheid af. "Gesteld wordt dat het niet de taak van Hollywood is om een sociale of morele waakhond te spelen," aldus Adam Smith, journalist bij het filmmagazine Empire. "Hollywood creëert niet alleen een maatschappelijke moraal, maar reageert er ook op," meende ook Paul Grainge van het Institute of Film and Television Studies aan de University of Nottingham.

Peru bakermat van aardappel

De eerste aardappeltelers woonden in in het zuiden van Peru. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin. Ze spreken daarmee eerdere veronderstellingen tegen dat de aardappel afkomstig is van Bolivië en Argentinië en op verschillende tijdstippen en verschillende plaatsen werd ontwikkeld.

De gecultiveerde aardappel zou dateren van zeven- tot tienduizend jaar geleden. De Chileense aardappel, voorloper van de hedendaagse soort, zou volgens de wetenschappers een hybride zijn van de oude Peruviaanse plant en wilde exemplaren uit Bolivië en Argentinië.

Tijdens hun studie vergeleken de onderzoekers de genetische samenstelling van 261 wilde verwanten van de aardappel en 98 primitieve soorten die door inlandse stammen worden gecultiveerd. De originele cultuuraardappel (Solanum Bukasovii) lijkt volgens de onderzoekers echter bijzonder weinig op de hedendaagse soorten. "De knol - die wij eten - is heel dikwijls bijzonder klein en enigszins giftig."

Angst voor job is moordend

De angst voor ontslag en kritiek van hoger geplaatsen in een geglobaliseerde economie is oorzaak van depressies en
hartkwalen. Dat blijkt uit studies van psychiaters in Hongarije, Brazilië en Japan. Hoe minder vat een werknemer heeft op zijn loopbaan, hoe hoger het risico hij volgens hen heeft op gezondheidsproblemen. Belangrijkste stressfactoren zijn nevenjobs, extra weekendwerk, maar ook de onmogelijkheid om de eigenlijk carrière te plannen.

Werkloosheid of de angst voor jobverlies zou volgens de onderzoekers het risico op een hartinfarct sterker doet toenemen dan roken. "In Hongarije heeft de stress die de afgelopen vijftien jaar werd teweeggebracht door de economische omwenteling de gemiddelde levensverwachting duidelijk doen dalen," benadrukt Maria Kopp, onderzoeker aan de
Semmelweis Universiteit in Boedapest.

Bij een studie in drie Braziliaanse grootsteden, stelden de onderzoekers vast dat vooral mannelijke werknemers sterk onder onzekerheid lijden. "Ze zijn bang dat wanneer ze luidop kritiek uitoefenen, ze als eerste aan de beurt zullen zijn wanneer er arbeidsplaatsen worden afgebouwd," aldus Ana Maria Rossi, onderzoekleidster van de Internationale Stress Management Vereniging in Brazilië.

In Japan lijden werknemers vooral onder het feit dat de traditionele regels op de werkvloer almaar minder gelden. Volgens de Japanse psychiaters gaat het om het wegvallen van het anciënniteitsprincipe bij promotie, evenals de vroeger eerder ongebruikelijke wissels van werkgevers.

Economie in de media


Sinds 1 oktober kunnen mensen met een draagbare computer of met een PDA draadloos surfen in de 73 Belgische Quick-restaurants. "De Quick-restaurants worden zo toegevoegd aan de lijst die al 500 Belgacom ADSL Hotspots telt," deelde Belgacom mee in een persbericht. Andere hotspotpartners van het telecombedrijf zijn de Total-tankstations, een honderdtal Stella-cafés en de winkelketen FNAC. "Op dit ogenblik zijn er nog geen andere officiële contacten," vertelde een woordvoerder "Dit partnership past perfect in de strategie van Belgacom ter ontwikkeling van de e-society. Daarbij moet iedereen de mogelijkheid krijgen om op internet te gaan."
In een Quick-restaurant zullen mensen met een draagbare pc draadloos op het internet kunnen surfen met alle functies en voordelen van een klassieke ADSL-verbinding. Dat is gratis voor alle Belgacom ADSL-klanten, met hun eigen login en paswoord. Wie geen abonnement heeft, kan surfen via een vooraf betaalde kaart. Klanten die de Belgacom ADSL Hotspots eens willen uittesten, kunnen in de verkooppunten van Belgacom gratis een voorafbetaalde kaart van 30 minuten krijgen.

Real Madrid werkt dit seizoen met een recordbudget van 346 miljoen euro. Dat maakte de Spaanse topclub maandag op de eigen website bekend. In vergelijking met het vorige seizoen is de begroting met ruim 13 procent gestegen. Belangrijkste bron van inkomsten is dit seizoen de marketing waaruit 117 miljoen binnenkomt. De verkoop van seizoenkaarten (71 miljoen), de vriendschappelijke en internationale duels (23 miljoen) en de tv-rechten (65 miljoen) leveren Real eveneens veel geld op. De Koninklijke verwacht dit seizoen voor belasting een winst van 78 miljoen te boeken, tegen 8 miljoen vorig seizoen. "We zijn nu de absolute leider op het gebied van de inkomsten. Niet alleen in het voetbal, maar in alle geledingen van de professionele sport," concludeerde voorzitter Perez voldaan.

De Nederlandse Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft een speciaal bassin gebouwd voor de conservering van een in 2003 opgegraven Romeins schip in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Het vaartuig werd in 1999 aangetroffen tijdens bodemonderzoek in Leidsche Rijn. Bij de opgraving in 2003 bleek het te gaan om het meest complete Romeinse vaartuig dat ooit is gevonden ten noorden van de Alpen. De ROB heeft in haar gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie in Lelystad een speciaal bassin laten bouwen waarin het schip de komende jaren wordt geconserveerd door het onder te dompelen in polyethyleenglycol, een wasachtige substantie die moet voorkomen dat het hout beschadigd raakt onder invloed van lucht. De dienst verwacht dat het hele project ongeveer drie jaar duurt. De bedoeling is dat het schip teruggaat naar Leidsche Rijn waar het in de toekomst in een museum tentoon wordt gesteld, samen met andere bodemvondsten uit deze wijk.

Duitsland heeft maandag met verscheidene manifestaties de hereniging herdacht tussen West-Duitsland en de DDR, precies vijftien jaar geleden. Bondspresident Köhler stelde daarbij dat Duitsland ook na vijftien jaar nog steeds verdeelheid kent tussen West en Oost. Het streven om in alle delen van Duitsland dezelfde voorspoed te brengen is volgens hem niet overal succesvol geweest. Hij waarschuwde evenwel voor doemdenken, omdat er volgens hem in de afgelopen vijftien jaar ook veel is bereikt. Schröder verzekerde het oosten van Duitsland, dat een hoge werkloosheid kent, dat de steun uit het westen onverminderd groot zal blijven. De Westduitsers hebben echter relatief weinig interesse voor de ex-DDR. Liefst één op de drie West-Duitsers is sinds de hereniging nog altijd niet in de ex-DDR geweest. De voormalige Oost-Duitsers gingen wel massaal naar het westen. Slechts ver procent van de Oostduitsers is nog nooit in het westen geweest sinds de samensmelting van de twee Duitslanden.

Twaalf olieraffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten waren maandag nog altijd gesloten door de schade die de orkanen Katrina en Rita hebben veroorzaakt. De raffinaderijen waarover het gaat, bevinden zich in Texas, Louisiana en Mississipi. In de regio zijn eveneens 21 gassites gesloten. Twee oliepijpleidingen zijn slechts gedeeltelijk operationeel. Wat de pijpleidingen betreft die gedistilleerde producten vervoeren, zijn er twee gesloten en werken twee anderen op de helft van hun capaciteit. Van de 15 gaspijpleidingen die door Rita werden getroffen, werkt slechts één normaal.

België neemt meer maatregelen om de biodiversiteit te vergroten, maar doet dat te traag en te weinig. Dat blijkt uit het derde Belgische rapport over biodiversiteit, dat de stappen evalueert die de overheden zetten voor het behoud en het duurzame gebruik ervan. Volgens het rapport zijn er positieve signalen. Gesteld wordt dat de sensibilisatie over biodiversiteit zit in de lift zit, dat de gewesten hun inspanningen nog opdrijven en er op federaal vlak steeds meer politieke ondersteuning komt van de departementen leefmilieu, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid. Het aanduiden van beschermde gebieden in België evolueert volgens het rapport eveneens positief, want bijna dertien procent van het Belgische grondgebied is vandaag beschermd.

Monday, October 03, 2005

Niet doorbomen over reclame

Het heeft geen zin om de consument te vragen welke gevoelens en associaties hij heeft bij reclame. Het magazine Admap stelt immers dat reclame aan de oppervlakte werkt en dat de consument de boodschappen slechts oppervlakkig registreert. Wanneer er dieper gegraven wordt, komt men volgens het magazine alleen maar uit op schijninzichten.

"Men veronderstelt nog altijd dat men met kwalitatieve interviews, waarbij de consument uitgevraagd wordt over de gevoelens enassociaties die hij bij reclame heeft, echt kan achterhalen wat reclame voor de consument betekent," merkt Admap op. "Het is echter de vraag of het wel nut heeft om zo diep te graven."

Admap wijst er immers op dat reclame juist aan de oppervlakte werkt. "De consument komt naar schatting zo'n zesduizend merknamen per dag tegen," aldus het magazine. "Meestal registreert hij die slechts oppervlakkig." Wanneer hem in diepte-interviews gevraagd wordt daarover na te denken, ontstaat er volgens Admap gemakkelijk een onnatuurlijke situatie waarin de echte mening onbewust vertrokken wordt.

Het magazine meent dat het aangewezen is om meer te werken met streaming, waarbij de consument vrij zijn gedachten kan laten gaan. Dat geeft volgens Admap meer inzicht in de positie die het merk heeft in het leven van de consument en of hij er zich aangesproken door voelt.

Industriele vleesproductie bevordert ziektes


De industriële vleesproductie verhuist steeds meer naar Azië en Latijns-Amerika. Dat heeft vooral te maken aan de strengere regelgeving op de westerse markt. Maar die verschuiving werkt volgens het Worldwatch Intitute de verspreiding van een aantal besmettelijke ziektes in de hand.

In het rapport 'Happier Meals' wijst de organisatie erop dat de industriële veeteelt op vijftien jaar tijd met tien procent is gegroeid en nu ongeveer veertig procent van de wereldwijde vleesproductie vertegenwoordigt. Bij het pluimvee is dat volgens het Worldwatch Institute zelfs driekwart.

De organisatie merkt ook op dat de vraag naar vlees op dit ogenblik vijf keer zo hoog ligt dan in 1950. In eerste instantie gaat het daarbij om varkensvlees, gevolgd door pluimvee en rundsvlees. De productie wordt echter steeds meer verlegd naar landen in Azië en Latijns-Amerika. Daar genieten fabrikanten immers van gunstiger productie-voorzwaarden, zoals goedkope arbeid, soepeler milieuvoorwaarden en minder strikte controles.

Dat zorgt volgens het Worldwatch Institute echter voor grote gezondheidsrisico's. De levensomstandigheden van de dieren zijn dikwijls bijzonder hygiënisch en ziektes kunnen zich bijzonder gemakkelijk verspreiden, zoals mond- en klauwzeer,
de gekkekoeienziekte of de vogelgriep.

Preventie tegen ziektes gebeurt er bovendien dikwijls door ontsmettingsmiddelen en antibiotica. Maar de organisatie stelt dat dit de volksgezondheid op langere termijn ernstig in gevaar brengt, want uiteindelijk zal de resistentie tegen antibiotica te groot geworden zijn. Verder stelt het Worldwatch Institute dat industriële veeteelt ook geen energiezuinige bedrijfstak is en ook gevolgen heeft voor de visbestanden. Ongeveer tweederde van de wereldwijde visvangst zou dienen om dieren vet te mesten.

Veel Saudi's zoeken naar verboden websites


Saudi-Arabië telt op dit ogenblik ongeveer 2,2 miljoen internet-gebruikers. De grote meerderheid daarvan is online echter geregeld op zoek naar verboden of onzedelijk materiaal. Dat stelt de King Abdul Aziz City of Science and Technology (KACST), die het internet-gebeuren in het Arabische koninkrijk moet filteren.

"Volgens KACST-directeur Mishaal Al-Kadhi probeert 92,5 procent van de Arabische internauten een website te bereiken die omwille van één of andere reden geblokkeerd is," meldt de krant Arab News. Op die verboden lijst staan niet alleen pornografisch materiaal, maar ook goksites, terrorisme, politiek en alles wat tegen het moslim-geloof is. Pornografie omwat volgens Al-Kadhi echter 85 procent van al dat verboden materiaal.

"Saudi-Arabië is op het vlak van pornografie niet verschillend van de andere landen in de wereld," voerde Al-Kadhi aan. "Maar er is een gevaarlijke evolutie aan de gang van pornografie van pedofilie en zelfs bestialiteit. Dat is een probleem in vele landen. Wij hebben dus terecht dat materiaal van bij het begin van het Saudische internet geblokkeerd."

Al-Kadhi voegde er aan toe dat de KACST de Asia Pacific Information and Technology Award gekregen heeft voor het gebruik van de beste software om pornografische websites te blokkeren. Dat zou erin slagen om 99,9 procent van de verboden websites te blokkeren.

Wat betreft terroristische websites merkte Al-Kadhi op dat de KACST alleen als een technologisch instrument werkt en zulke websites alleen blokkeert wanneer het daar het bevel toe krijgt van het Saudische ministerie van binnenlandse zaken. "Ook e-mails worden niet gecontroleerd, tenzij daar een vraag voor komt omwille van de nationale veiligheid," benadrukte hij.

Er zou geen wet bestaan om websites te blokkeren die andere godsdiensten promoten. Vragen in die richting zouden al verscheidene keren door het KACST genegeerd zijn. "Iedereen mag immers een aanvraag indienen om een website te blokkeren," voerde Al-Kadhi aan.

Ostchemie opnieuw op niveau DDR-periode?


De scheikundige industrie van Oost-Duitsland heeft opnieuw het niveau bereikt van de DDR-economie voor het uit elkaar vallen van het Oostblok. Daarmee is de sector volgens Nordostchemie-voorzitter Rolf Siegert het absolute succesverhaal van het vroegere communistische Duitsland. Maar vergelijkingen met vijftien jaar geleden gaan niet helemaal op. Vooral op het vlak van tewerkstelling is er een groot verschil.

De Ostchemie kent sinds 1993, toen de scheikundige sector van de gewezen DDR van de ondergang gered werd door onder meer tussenkomst van toenmalig kanselier Helmut Kohl, een constante groei en kent dit jaar een vooruitgang van meer dan tien procent.

Tussen 1990 en 1993 ging het bijzonder slecht met de sector. Tijdens die vier jaar ging het in een duikvlucht naar beneden, met een gigantische ontslagbeweging. Daardoor werd de scheikunde activiteit in gebieden als Leuna, Bitterfeld of Wolfen nagenoeg gedecimeerd.

In 1989, het laatste jaar van het DDR-bestaan, vertegenwoordigde de scheikunde een bedrag van 10,3 miljard euro. Dit jaar wordt een niveau van 10,8 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Samen met de auto- en chipsindustrie wordt de scheikunde beschouwd als de economische pijler van Oost-Duitsland.

Maar de Duitse krant Die Welt stelt dat de Ostchemie toch nog altijd slechts negen procent van de Duitse scheikundige industrie vertgenwoordigt. "Naar gelang het aantal bewoners zou dat het dubbele moeten zijn," aldus nog de krant. Hetzelfde geldt ook voor de tewerkstelling, die vandaag op 37.000 jobs ligt. In 1989 werkten in de sector niet minder dan 180.000 mensen.

Strategie met aandacht voor het sociale

Maatschappelijke onderwerpen moeten een onderdeel vormen van de strategie van een bedrijf. Door aandacht voor dergelijke kwesties kan de onderneming volgens het magazine The Economist immers niet alleen voorbereid zijn op eventuele kritiek, maar ook lucratieve mogelijkheden ontdekken.

"Vaak hebben managers van grote bedrijven het idee dat sociale kwesties niet echt van wezenlijk belang zijn voor het realiseren van hun voornaamste doelen," stipt The Economist aan. "Ze willen zich volledig richten op het maken van winst en het creëren van aandeelhouderswaarde. Maar dat is een verkeerde opstelling."

The Economist wijst er daarbij op dat kritiek op het sociale-, gezondheids- of milieubeleid van een bedrijf funeste gevolgen kan hebben voor de reputatie van het concern. "Bovendien kan het in veel gevallen ook niet inspelen op dergelijke kritiek en dat kan uiteindelijk leiden tot strengere overheidsregelgeving," waarschuwt het magazine.

Bedrijven die snel en gepast inspelen op maatschappelijke kwesties, krijgen volgens The Economist bovendien de mogelijkheid om zich op een positieve manier te onderscheiden van de concurrentie. "Maar ook kan het bedrijf er nieuwe mogelijkheden ontdekken, vooral wanneer er een sociale druk ontstaat," stelt het magazine. "Dat betekent immers meestal dat er een gat in de markt zit."

Daarbij verwijst The Economist onder meer naar de energie- en voedingssector. "Plots gaan bedrijven zuivere energie aanbieden of gezonde maaltijden verkopen," merkt het magazine nog op. "Op lange termijn kan kritiek dan ook lucratieve uitkomsten hebben, op voorwaarde dat men luistert en reageert."

Economie in de media


Een Sojoez-capsule met een nieuwe permanente bemanning heeft zich maandagmorgen succesvol aan het Internationaal Ruimtestation geklonken. De zaterdag op Bajkonoer gelanceerde Sojoez TMA-7 maakte zich om 07.27 uur Belgische tijd, iets vroeger dan gepland, vast aan het station. Aan boord van de Sojoez waren de Amerikaan William McArthur en de Rus Valeri Tokarev. Zij vormen de twaalfde hoofdbemanning van het ISS en lossen voor zes maanden de Rus Sergej Krikaljev en de Amerikaan John Phillips af. Bij de maandag afgesloten heenreis hadden ze het gezelschap van de rijke Amerikaan Gregory Olsen, een ruimtetoerist. Die keert op 11 oktober met de Sojoez TMA-6 terug, in het gezelschap van Krikaljev en Phillips. De nieuwe ISS-gezagvoerder William McArthur (54) is met een palmares van drie shuttlevluchten een veteraan van de NASA, terwijl Tokarev (52) aan zijn tweede ruimtetrip toe is. Zowel de Amerikaan als de Rus hebben al kennis gemaakt met het ISS.

Duitsland blijft in de ban van Harry Potter. De eerste dag na de publicatie van de Duitse vertaling van J.K. Rowling's 'Harry Potter en de halfbloed prins' zijn ruim één miljoen exemplaren verkocht. Uitgeverij Carlsen uit Hamburg had twee miljoen boeken gedistribueerd bij Duitse boekhandelaars verscheept. Uit een eerste telling bleek dat ongeveer de helft van de voorraad al na 24 uren is verkocht. Midden juli gingen bij de lancering van de Engelse editie, vlot een miljoen boeken over de toog. Voor de Duitse vertaling werden vrijdag op tal van plaatsen nachtverkopen ingelast. Pakjesdiensten verdeelden zaterdagmorgen 240.000 bestellingen die via Amazon-online en 100.000 exemplaren via de Weltbild-boekenclub waren geplaatst.

Michael Eisner is vrijdag is alle stilte vertrokken als ceo van Walt Disney. Hij wordt opgevolgd door Robert Iger, tweede man in de Disney-hiërachie. De zetel van de groep in het Californische Burbank hulde zich vrijdagmiddag in stilzwijgen over de omstandigheden van de machtswisseling. Woordvoerder Michelle Bergman volstond ermee tegenover het Franse AFP de reeds langer bekende datum voor het vertrek van Eisner te bevestigen. Er was verder niets specifieks te melden, zo luidde het. Inmiddels raakte bekend dat Roy Disney via een investeringsmaatschappij eigenaar wordt van 80 procent van de Harlem Globetrotters. Hij kocht de aandelen van Mannie Jackson, de ceo van de legendarische basketclub die zelf twintig procent houdt. Roy Disney is een neef van Walt Disney en de laatste telg van de familie in het tekenfilmconcern. Hij heeft al aangekondigd dat hij de club meer internationale uitstraling wil geven.

Heros gaat vanaf 2 november Belgische geldtransporten uitrusten met intelligente koffers en acht bewakingscamera's per rit. De politie krijgt meteen beelden doorgestraald bij een overval, wat interventies gemakkelijker moet kunnen maken. De beelden kunnen bovendien dienen voor het gerechtelijk onderzoek. Met Heros op de Belgische markt, wordt het gedeelde monopolie van de firma's Brink's Belgium en Group 4 Securicor doorbroken. Net als andere geldtransporten, zal de politie de Heros-auto's ook per GPS kunnen volgen. "Ze bevatten nog andere beveiligingssystemen waar ik om veiligheidsredenen niets over kan zeggen," aldus Frederic De Bruyn, algemeen directeur van Heros.

De Belgische auto-discountformule Cardoen heeft in Nederland een succesvolle start gemaakt. In de nieuwe vestiging in Roosendaal stond de teller van verkochte auto's aan het eind van de openingsdag zaterdag op 35 exemplaren. Er waren ruim 2.000 bezoekers over de vloer geweest. "Het heeft hier storm gelopen, ik ben super tevreden," zei Toin van de Mosselaar, algemeen directeur en eigenaar van de Roosendaalse vestiging zaterdag. "Mensen kwamen uit alle hoeken van het land: Groningen, Friesland, Limburg. We zijn al door eenderde van onze voorraad heen, morgen wordt deze aangevuld." De Belgische autohandelaar Karel Cardoen boekt in België al geruime tijd succes met zijn multimerken-concept. De onderneming levert auto's fors goedkoper door inkoop van overtollige voorraden in diverse Europese landen bij producenten, importeurs en dealers. Sommigen twijfelden wel aan de garantie. Dit werd onmiddellijk weggenomen door de directeur. "Kopers krijgen standaard twee jaar garantie zonder beperkingen en via onze partner Bosch Car Service hebben we een landelijk netwerk van garages voor het onderhoud," merkte hij op.

De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler heeft zaterdag een instap in het kapitaal van concurrent Volkswagen (VW) uitgesloten. Het concern ontkent daarmee berichten in de media over een wederzijdse participatie van beide autoproducenten. "We zullen geen participatie in Volkswagen nemen," aldus een woordvoerder van DaimlerChrysler. Er deden geruchten de ronde dat DaimlerChrysler 10 tien procent kunnen nemen van de aandelen van VW, dat in ruil 6,9 procent van de Duits-Amerikaanse groep in handen zou krijgen. De woordvoerder zei dat er de laatste jaren over is gepraat, maar zonder resultaat. Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, zoekt al een tijd een stabiele aandeelhouder om zich tegen een vijandige overname te beschermen. Die lijkt er nu te komen met de instap van Porsche. Volgens de woordvoerder van DaimlerChrysler bestaat er enkel een samenwerking op projectbasis. Meer details gaf hij niet. Volgens Die Welt onderzoekt DaimlerChrysler de mogelijkheid om in de fabrieken van Volkswagen het volgende Smart-model te laten maken.

Macquarie Airports, de hoofdaandeelhouder van Biac, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, zoekt nog andere overnamedoelwitten in Europa. De gedelegeerd-bestuurder van de Australische luchthavengroep, Kerrie Mather, verklaarde tijdens een investeerdersbijeenkomst in New York dat de privatiseringen in Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa opportuniteiten bieden. Mather stelde dat Macquarie het accent legt op Europa. Welke doelwitten Macquarie voor ogen heeft, werd er niet bijgezegd. Een woordvoerster zei achteraf dat het bedrijf altijd op de uitkijk staat om potentiële doelwitten te ontwaren. De Australische groep is al één van de vijf bieders voor een belang van 75 procent in de Hongaarse luchthavenuitbater Boedapest Airport. Biac is overigens niet de enige Europese luchthavenuitbater van Macquarie. De Australische groep heeft ook al een belang in Kopenhagen Airports, een Deense luchthavenuitbater.

Ford stopt met de productie van de benzineverslindende terreinwagen Excursion. In de Verenigde Staten is de verkoop van de gulzige auto gekelderd door de hoge brandstofprijzen. Ook in België is de verkoop van terreinwagens gedaald, afgelopen zomer zelfs met 30 procent. Dat komt niet alleen door de olieprijs maar maar ook door het wegvallen van het fiscale voordeel.

Sunday, October 02, 2005

Psychopaat een goede zakenman?

De beste handelaren zijn functioneel psychopaten. Onderzoekers van de universiteit van Stanford kwamen tot de vaststelling dat dergelijke karakters immers minder bang zijn om risico's te nemen en betere resultaten boeken.

"Mensen met een hersenbeschadiging presteren beter in het nemen van financiële beslissingen dan gezonde personen," merken de onderzoekers op. "De beste handelaren zijn functioneel psychopaten, mensen met een emotionele handicap."

De resultaten kwamen aan het licht tijdens een beleggingsspel. Daaraan werd deelgenomen door met een een gemiddeld IQ-niveau, maar een aantal onder hen had wel een hersenbeschadiging, waardoor ze emoties minder sterk ervaren. "Dit bleek ten goede te komen aan hun handelsgeest," stipten de onderzoekers aan.

De andere deelnemers probeerden risico's te vermijden, zelfs als de mogelijke winst de potentiële verliezen veruit overtrof. "De deelnemers met een hersenbeschadiging scoorden duidelijk beter dan de rest van de groep," merkten de wetenschappers op. Ze vermoeden dat ook toppers uit het bedrijfsleven en de advocatuur een lage risico-aversie hebben.

Daarbij wordt gesteld dat emoties het besluitvormingsproces vertragen. "Toch mag er niet gepleit worden voor het volledig uitschakelen van de ratio," benadrukken ze. "Er zijn omstandigheden waarin een opkomende emotionele reactie moet worden bedwongen om een weloverwogen en mogelijk verstandiger beslissing te nemen."

Vrouwen willen creatieve partner

Kunstenaars, architecten en zakelijke ondernemers zijn heel gewild bij vrouwelijke singles. Deurwaarders en it-ers zijn daarentegen niet erg in trek als partner. Dat blijkt uit gegevens van een Nederlands relatiebemiddelingsbureau.

"Kunstenaars staan helemaal bovenaan op de lijst met populaire beroepen," merkt het bureau Just2Match op. "Zij worden geacht te beschikken over passie, liefde hebben voor schoonheid en ook een sterke eigen identiteit bezitten. De dames vinden de kunstenaar bovendien creatief en intelligent."

Ook architecten blijken goed te scoren. "Vrouwen denken dat een architect met veel passie over zijn beroep kan vertellen," getuigt het bureau. "Dat vinden ze leuk. Voor hen hoeft een man niet alleen met geld en carrière bezig te zijn."

Anderzijds kunnen single vrouwen zich blijkbaar weinig voorstellen bij een relatie met een it-er. "Dames denken dat het allemaal techneuten zijn die alleen maar met mannen hebben gestudeerd en daarom minder goed met vrouwen kunnen omgaan," voert Just2Match aan. "Ook deurwaarders en fiscalisten liggen duidelijk niet goed in de markt. Vrouwen vinden ze saai."

Ecover vooral internationaal


"Ecover slaagt erin economie en ecologie met elkaar te verzoenen. Dat is ook het streven van mijn departement." Dat vertelde Vlaams minister van leefmilieu en natuur en openbare werken en energie Kris Peeters tijdens zijn bezoek aan het bedrijf uit de Antwerpse Kempen. De onderneming uit Malle zette zondag in het kader van de Open Bedrijvendag zijn deuren open voor het publiek.

De productie van ecologische zeep betekende ruim 25 jaar geleden de geboorte van Ecover. De wieg van het bedrijf stond in een kleine Kempense boerderij, maar het bedrijf heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een marktleider op het vlak van ecologische was- en reinigingsproducten en wil volgend jaar starten met een productie-eenheid in het Noord-Franse Boulogne.

"Daarmee beogen we een prominentere aanwezigheid op de Franse markt," benadrukte Luc Van Aerden, sales en marketing manager van Ecover. "Bovendien zitten we daar ook dichter bij de Britse markt, die voor ons bijzonder belangrijk is." Opmerkelijk is dat het overgrote gedeelte van de omzet in het buitenland gerealiseerd wordt. "Op dit ogenblik vertegenwoordigt de inlandse verkoop amper zes procent van onze productie," aldus nog Van Aerden.

Dat heeft vooral te maken met de distributie. "In Engeland zijn we aanwezig in de rekken van de grote supermarkten, maar in België is dat veel minder het geval," merkt productiemanager Jürgen Velghe op. "We zijn echter in onderhandelingen met een aantal ketens om daar verandering in te brengen."

De bedrijfsleiding stelt dat de interesse van het publiek voor ecologische producten groeit. "In het verleden werd er dikwijls beweerd dat die producten duur en weinig performant waren," wordt er opgemerkt. "Maar we hebben duidelijk kunnen aantonen dat onze producten even goed zijn dan die van de traditionele was- en reinigingsmiddelen. Onze prijs is bovendien vergelijkbaar met die van de A-merken."

In totaal lokte de Open Bedrijvendag bijna 1.500.000 bezoekers. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Aan het evenement namen 568 bedrijven deel. De topper dit jaar was Janssen Pharmaceutica in Beerse, dat 15.000 bezoekers over de vloer kreeg.

Geen probleem met vergelijkende reclame?

In de Verenigde Staten is vergelijkende reclame een doodgewone zaak, maar in de rest van de hele wereld veel minder populair. Die terughoudendheid wordt veroorzaakt door een vrees voor de reactie bij de consument. Maar uit een vergelijkend onderzoek in de Verenigde Staten en Thailand blijkt dat die vrees wellicht ongegrond is.

"Men weet eigenlijk niet goed wat de consument denkt - met uitzondering van de Verenigde Staten - over vergelijkende reclame,waarin adverteerders zich openlijk tegenover elkaar kunnen afzetten," schrijft The Journal of Advertising. "In veel landen bestaan er reserves tegen de techniek, meestal toegeschreven aan culturele overwegingen."

Zo zouden adverteerders in Azië er niet verstandig aan doen de concurrent aan te vallen, want dat zou strijdig zijn met de geldendebeleefdheidscodes. "Een vergelijkend onderzoek bij studenten in Amerika en Thailand wijst echter in een andere richting," aldus het magazine. "Tegen de verwachting in bleek dat de Thaise studenten redelijk positief stonden tegenover vergelijkende reclame."

The Journal of Advertising kan echter niet bevestigen dat dit resultaat verklaard kan worden door het feit dat deze vorm van reclame voor de Thaise studenten relatief nieuw was of omdat de cultureleverschillen geleidelijk afkalven, valt moeilijk te zeggen.

Gezonde werknemers stimuleren

Het is in het belang van het bedrijf dat werkgevers het personseel aanzetten tot een gezonde levensstijl. Daardoor kan immers ziekteverzuim vermeden of beperkt worden en kan de productiviteit stijgen. Een aantal initiatieven die bedrijven nemen, lijken echter niet het gewenste effect te halen.

"Het vermijden van ziekteverzuim komt ten goede aan de productiviteit, maar bovendien hangt er een prijskaartje aan zieke werknemers," benadrukt de Gids voor Personeelsmanagement. "De werkgever heeft er dan ook alle belang bij om zijn werknemers aan te zetten tot gezondelevensgewoontes."

Daarbij is het volgens het magazine heel belangrijk dat gezondheidskwesties vroegtijdig worden bespreekbaar gemaakt. "In de Verenigde Staten worden werknemers aan de hand bonussen gestimuleerd om gezonder te leven en wordt ongezond leven zelfs bestraft," voert de GPM aan. "Maar het effect van bonussen is echter minimaal. Men bereikt er immers alleen werknemers die die er open voor staan en al gezond leven."

Andere initiatieven die genomen worden, zijn het aanbieden van fitnessruimtes en hogere prijzen voor ongezond voedsel in de bedrijfskantines. "Maar ook die tussenkomsten hebben slechts effect op korte termijn," merkt de GPM op. "De beste aanpak richt zich op hetmaken van bewuste keuzes van de werknemers om fit en gezond te leven."

Een combinatie van voorlichting en het aanbieden van ondersteunende hulpmiddelen is volgens het magazine het meest efficiënt. "Belangrijk is echter dat de omgeving en het management het goede voorbeeld geven en dat gezondheid een bespreekbare kwestie wordt," benadrukt GPM. "Dit laatste ligt echter gevoelig, want leefgewoonten liggen in de prive-sfeer van de werknemer."