Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Xinhua blijft propaganda-instrument

Het persbureau Xinhua is voor de Chinese overheid een perfect instrument voor propaganda en censtuur. Dat stelt de organisatie Reporters Sans Frontières (RSF) in een nieuw rapport. Daarbij wordt een oproep gedaan aan de Chinese regering om het systeem van de staatsmedia te veranderen.

"Hoewel Xinhua steeds meer geciteerd wordt als een geloofwaardige bron - meer dan één derde van het China-nieuws in de Google-berichtgeving is van het bureau afkomstig - blijft het een speerpunt in de controle op de Chinese media," voert RSF aan. Xinhua is de opvolger van het bureau Red China, dat werd opgericht door Mao Zedong. In 1937 nam het zijn huidige naam aan en het is sinds 1949 volledig onder controle van de Chinese communistische partij.

Volgens RSF verdraait Xinhua feiten, verspreidt het haatberichten over de vijanden Japan en de Verenigde Staten en ondersteunt het door zijn internationale berichtgeving de slechtste regimes van de wereld. "Ondanks een zekere economische liberalisatie van de media, blijft Xinhua de stem van de partij," benadrukt hij. "Geïndoctrineerde journalisten brengen er verslaggeving die het officiële standpunt van de Chinese leiders vertegenwoordigt."

Opmerkelijk is dat Xinhua onlangs kritische artikels heeft geplaatst over de Chinese overheid, onder meer rond de Sars-epidemie. "Maar dat is om de internationale gemeenschap te misleiden," aldus RSF. "Die artikels verschijnen immers niet in China zelf."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home