Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Ruimterace in dienst van technologische ontwikkeling


Peter Diamandis, de man achter de X-Prize voor suborbitale ruimtereizen, wil nu ook een Rocket Racing League organiseren. Het gaat daarbij om races tussen raketvliegtuigen, bestuurd door toppiloten op anderhalve kilometer hoogte. Een eerste prototype wordt dit weekend uitgetest

De wedstrijden zouden op verschillende locaties in de Verenigde Staten worden gehouden, met een finale in New Mexico. De wedstrijden staan volgens Diamandis in het teken van de vooruitgang van de technologie.

"Een dergelijk evenement moet de ontwikkeling van aandrijving, ontwerp en aerodynamica aanmoedigen," voert hij aan. "Bovendien moet het project ook de publieke belangstelling voor de ruimtevaart levendig houden, zoals dat met de X-Prize is gelukt."
Die prijs ter waarde van 10 miljoen dollar werd uitgereikt aan het team achter SpaceShipOne, een ruimteship dat twee succesvolle uitstappen maakte in de suborbitale ruimte. Het toestel valt nu te bewonderen in het National Air and
Space Museum in Washington. Een verbeterde versie wordt op dit ogenblik gebouwd voor de Virgin Group, die er korte uitstappen in de ruimte mee wil organiseren.

Het eerste prototype van de X-racer zal dit weekend worden gelanceerd. Het is gebouwd door XCOR Aerospace en zal bestuurd worden door kolonel Rick Searfoss, gewezen astronaut en commandant van de spaceshuttle. De eigenlijke competitie zou volgend jaar van start gaan. Het project wordt gesteund door de Amerikaanse Federal Aviation Administration.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home