Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Hollywood denkt niet gezond genoeg


Hollywood denkt weinig aan gezondheidsprinciepes. Dat stellen onderzoekers van de School of Public Health aan de University of Sydney. In bioskoopfilms wordt volgens hen te weinig aandacht besteed aan de mogelijke consequenties van seks en drugs.

In het kader van HIV en drugsepidemieën zijn die vaststellingen volgens onderzoeksleider Hasantha Gunasekera bijzonder onrustwekkend. In hun lijst van 87 topfilms bleken er28 in totaal 53 seksscènes te bevatten. "Alleen in 'Pretty Women' wordt het gebruik van een condoom gesuggereerd," aldus de onderzoekers. "Dat is de enige verwijzing naar een vorm van geboortecontrole. Nergens is er sprake van de gevolgen van onveilige seks, zoals ongewenste zwangerschappen, HIV of andere seksueel overdraagbare aandoeningen."

"De meest ongezonde film op dat vlak was 'American Pie2', met in totaal zeven scènes met onveilige seks, waarbij alleen maatschappelijke afkeuring de consequentie was," voerden de onderzoekers nog aan. Tweede op de lijst staat 'Basic Instinct' met zes seksscènes, geen geboortecontrole en geen verwijzingen naar openbare gezondheid.

Ook James Bond houdt er volgens de onderzoekers een veel te ongezonde levenswijze op na. "In 'Die Another Day' zitten drie vrijpartijen, allemaal met nieuwe partners en zonder condoom of geboortecontrole en zonder consequenties," stellen ze. "Gelukkig is er geen sprake van druggebruik."

Acht procent van de bestudeerde films maakt gewag van marihuana-gebruik en zeven procent van andere niet-ingespoten drugs. Ruim de helft van de marihuana-scènes toonden de druk bovendien op een positieve manier, in de andere gevallen werden ze neutraal benaderd. In 68 procent van de films rookten de personages tabak en in 32 procent van scenario's raakten ze ook dronken.

Slechts een kwart van de films bleven volledig gespaard van onveilige seks, druggebruik, roken en drinken. "De filmindustrie zou moeten aangemaand worden om een veiliger seksueel gedrag te promoten en te waarschuwen voor de gevolgen van druggebruik," stellen de onderzoekers.

Maar de filmindustrie wijst volgens het persbureau Associated Press elke verantwoordelijkheid af. "Gesteld wordt dat het niet de taak van Hollywood is om een sociale of morele waakhond te spelen," aldus Adam Smith, journalist bij het filmmagazine Empire. "Hollywood creëert niet alleen een maatschappelijke moraal, maar reageert er ook op," meende ook Paul Grainge van het Institute of Film and Television Studies aan de University of Nottingham.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home