Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Angst voor job is moordend

De angst voor ontslag en kritiek van hoger geplaatsen in een geglobaliseerde economie is oorzaak van depressies en
hartkwalen. Dat blijkt uit studies van psychiaters in Hongarije, Brazilië en Japan. Hoe minder vat een werknemer heeft op zijn loopbaan, hoe hoger het risico hij volgens hen heeft op gezondheidsproblemen. Belangrijkste stressfactoren zijn nevenjobs, extra weekendwerk, maar ook de onmogelijkheid om de eigenlijk carrière te plannen.

Werkloosheid of de angst voor jobverlies zou volgens de onderzoekers het risico op een hartinfarct sterker doet toenemen dan roken. "In Hongarije heeft de stress die de afgelopen vijftien jaar werd teweeggebracht door de economische omwenteling de gemiddelde levensverwachting duidelijk doen dalen," benadrukt Maria Kopp, onderzoeker aan de
Semmelweis Universiteit in Boedapest.

Bij een studie in drie Braziliaanse grootsteden, stelden de onderzoekers vast dat vooral mannelijke werknemers sterk onder onzekerheid lijden. "Ze zijn bang dat wanneer ze luidop kritiek uitoefenen, ze als eerste aan de beurt zullen zijn wanneer er arbeidsplaatsen worden afgebouwd," aldus Ana Maria Rossi, onderzoekleidster van de Internationale Stress Management Vereniging in Brazilië.

In Japan lijden werknemers vooral onder het feit dat de traditionele regels op de werkvloer almaar minder gelden. Volgens de Japanse psychiaters gaat het om het wegvallen van het anciënniteitsprincipe bij promotie, evenals de vroeger eerder ongebruikelijke wissels van werkgevers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home