Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 03, 2005

Economie in de media


Een Sojoez-capsule met een nieuwe permanente bemanning heeft zich maandagmorgen succesvol aan het Internationaal Ruimtestation geklonken. De zaterdag op Bajkonoer gelanceerde Sojoez TMA-7 maakte zich om 07.27 uur Belgische tijd, iets vroeger dan gepland, vast aan het station. Aan boord van de Sojoez waren de Amerikaan William McArthur en de Rus Valeri Tokarev. Zij vormen de twaalfde hoofdbemanning van het ISS en lossen voor zes maanden de Rus Sergej Krikaljev en de Amerikaan John Phillips af. Bij de maandag afgesloten heenreis hadden ze het gezelschap van de rijke Amerikaan Gregory Olsen, een ruimtetoerist. Die keert op 11 oktober met de Sojoez TMA-6 terug, in het gezelschap van Krikaljev en Phillips. De nieuwe ISS-gezagvoerder William McArthur (54) is met een palmares van drie shuttlevluchten een veteraan van de NASA, terwijl Tokarev (52) aan zijn tweede ruimtetrip toe is. Zowel de Amerikaan als de Rus hebben al kennis gemaakt met het ISS.

Duitsland blijft in de ban van Harry Potter. De eerste dag na de publicatie van de Duitse vertaling van J.K. Rowling's 'Harry Potter en de halfbloed prins' zijn ruim één miljoen exemplaren verkocht. Uitgeverij Carlsen uit Hamburg had twee miljoen boeken gedistribueerd bij Duitse boekhandelaars verscheept. Uit een eerste telling bleek dat ongeveer de helft van de voorraad al na 24 uren is verkocht. Midden juli gingen bij de lancering van de Engelse editie, vlot een miljoen boeken over de toog. Voor de Duitse vertaling werden vrijdag op tal van plaatsen nachtverkopen ingelast. Pakjesdiensten verdeelden zaterdagmorgen 240.000 bestellingen die via Amazon-online en 100.000 exemplaren via de Weltbild-boekenclub waren geplaatst.

Michael Eisner is vrijdag is alle stilte vertrokken als ceo van Walt Disney. Hij wordt opgevolgd door Robert Iger, tweede man in de Disney-hiërachie. De zetel van de groep in het Californische Burbank hulde zich vrijdagmiddag in stilzwijgen over de omstandigheden van de machtswisseling. Woordvoerder Michelle Bergman volstond ermee tegenover het Franse AFP de reeds langer bekende datum voor het vertrek van Eisner te bevestigen. Er was verder niets specifieks te melden, zo luidde het. Inmiddels raakte bekend dat Roy Disney via een investeringsmaatschappij eigenaar wordt van 80 procent van de Harlem Globetrotters. Hij kocht de aandelen van Mannie Jackson, de ceo van de legendarische basketclub die zelf twintig procent houdt. Roy Disney is een neef van Walt Disney en de laatste telg van de familie in het tekenfilmconcern. Hij heeft al aangekondigd dat hij de club meer internationale uitstraling wil geven.

Heros gaat vanaf 2 november Belgische geldtransporten uitrusten met intelligente koffers en acht bewakingscamera's per rit. De politie krijgt meteen beelden doorgestraald bij een overval, wat interventies gemakkelijker moet kunnen maken. De beelden kunnen bovendien dienen voor het gerechtelijk onderzoek. Met Heros op de Belgische markt, wordt het gedeelde monopolie van de firma's Brink's Belgium en Group 4 Securicor doorbroken. Net als andere geldtransporten, zal de politie de Heros-auto's ook per GPS kunnen volgen. "Ze bevatten nog andere beveiligingssystemen waar ik om veiligheidsredenen niets over kan zeggen," aldus Frederic De Bruyn, algemeen directeur van Heros.

De Belgische auto-discountformule Cardoen heeft in Nederland een succesvolle start gemaakt. In de nieuwe vestiging in Roosendaal stond de teller van verkochte auto's aan het eind van de openingsdag zaterdag op 35 exemplaren. Er waren ruim 2.000 bezoekers over de vloer geweest. "Het heeft hier storm gelopen, ik ben super tevreden," zei Toin van de Mosselaar, algemeen directeur en eigenaar van de Roosendaalse vestiging zaterdag. "Mensen kwamen uit alle hoeken van het land: Groningen, Friesland, Limburg. We zijn al door eenderde van onze voorraad heen, morgen wordt deze aangevuld." De Belgische autohandelaar Karel Cardoen boekt in België al geruime tijd succes met zijn multimerken-concept. De onderneming levert auto's fors goedkoper door inkoop van overtollige voorraden in diverse Europese landen bij producenten, importeurs en dealers. Sommigen twijfelden wel aan de garantie. Dit werd onmiddellijk weggenomen door de directeur. "Kopers krijgen standaard twee jaar garantie zonder beperkingen en via onze partner Bosch Car Service hebben we een landelijk netwerk van garages voor het onderhoud," merkte hij op.

De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler heeft zaterdag een instap in het kapitaal van concurrent Volkswagen (VW) uitgesloten. Het concern ontkent daarmee berichten in de media over een wederzijdse participatie van beide autoproducenten. "We zullen geen participatie in Volkswagen nemen," aldus een woordvoerder van DaimlerChrysler. Er deden geruchten de ronde dat DaimlerChrysler 10 tien procent kunnen nemen van de aandelen van VW, dat in ruil 6,9 procent van de Duits-Amerikaanse groep in handen zou krijgen. De woordvoerder zei dat er de laatste jaren over is gepraat, maar zonder resultaat. Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, zoekt al een tijd een stabiele aandeelhouder om zich tegen een vijandige overname te beschermen. Die lijkt er nu te komen met de instap van Porsche. Volgens de woordvoerder van DaimlerChrysler bestaat er enkel een samenwerking op projectbasis. Meer details gaf hij niet. Volgens Die Welt onderzoekt DaimlerChrysler de mogelijkheid om in de fabrieken van Volkswagen het volgende Smart-model te laten maken.

Macquarie Airports, de hoofdaandeelhouder van Biac, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, zoekt nog andere overnamedoelwitten in Europa. De gedelegeerd-bestuurder van de Australische luchthavengroep, Kerrie Mather, verklaarde tijdens een investeerdersbijeenkomst in New York dat de privatiseringen in Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa opportuniteiten bieden. Mather stelde dat Macquarie het accent legt op Europa. Welke doelwitten Macquarie voor ogen heeft, werd er niet bijgezegd. Een woordvoerster zei achteraf dat het bedrijf altijd op de uitkijk staat om potentiële doelwitten te ontwaren. De Australische groep is al één van de vijf bieders voor een belang van 75 procent in de Hongaarse luchthavenuitbater Boedapest Airport. Biac is overigens niet de enige Europese luchthavenuitbater van Macquarie. De Australische groep heeft ook al een belang in Kopenhagen Airports, een Deense luchthavenuitbater.

Ford stopt met de productie van de benzineverslindende terreinwagen Excursion. In de Verenigde Staten is de verkoop van de gulzige auto gekelderd door de hoge brandstofprijzen. Ook in België is de verkoop van terreinwagens gedaald, afgelopen zomer zelfs met 30 procent. Dat komt niet alleen door de olieprijs maar maar ook door het wegvallen van het fiscale voordeel.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home