Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2005

Moet verandering doorgeduwd worden?

Onwil is de grootste belemmering voor het doorvoeren van veranderingen binnen bedrijven. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. Daarbij wordt gesteld dat leidinggevende paal en perk moeten stellen aan protesten en een gebrek aan discipline.

"Onwil is de grootste blokkade bij het doorvoeren van veranderingen in organisaties," blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse professor Willem Mastenbroek van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Werknemerszeggen geregeld dat zij wel willen, maar dat de collega's nog niet zo ver zijn of dat de voorgestelde veranderingen eigenlijk al toegepast worden. Dergelijke reacties houden grote veranderingen tegen."

Maar er zijn volgens de onderzoeker nog redenen waarom veranderingen niet brengen wat er van verwacht werd. "In een aantal gevallen vinden de werknemers dat de top onduidelijk is over wat er moet veranderen," aldus Mastenbroek.

"In een aantal gevallen zorgt de leiding er ook te weinig voor dat mensen en afdelingen in een bedrijf van elkaar leren." Andere problemen zijn een gebrek aan discipline, maar ook een onvermogen van leidinggevenden om hun aan de werkvloer over te brengen.

De onderzoeker stelt dat leidinggevenden bij veranderingen resoluut moeten optreden en grenzen moeten stellen aan de protesten en opmerkingen van de medewerkers en ook een gebrek aan discipline niet mogen tolereren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home