Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2005

Duur toerisme onethisch?


Een aantal arme landen proberen vooral rijke toeristen aan te trekken. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal wijst daarbij naar landen als Botswana en Bhutan, die exclusieve arrangementen uitwerken voor vermogende toeristen. Tegenstanders noemen deze vorm van exclusief toerisme echter ethisch onverantwoord.

Dergelijke landen willen volgens de krant zo groot mogelijke winstmarges creëren met lage volumes. Door zich exclusief te richten op een kleine groep rijken wil de toeristische sector van die landen de schade aan hun natuur en cultuur zoveel mogelijk te beperken.

Zo geldt in Bhutan een dagelijkse minimum bestedingsplicht van 200 dollar. Dat maakt het land als toeristische bestemming voor de minder begoede reiziger bijna ontoegankelijk. De hotelketen Aman Resorts biedt dan ook hotelkamers aan met een overnachtingsprijs van ongeveer 900 euro.

Ook Botswana en Malawi hebben exclusieve toeristische locaties met gelijkaardige prijzen. Het duurste is volgens de Amerikaanse krant het North Island van de Seychellen. Daar kost één overnachting 2.600 euro. Er is echter protest tegen deze praktijken, want tegenstanders vinden het onethisch dat zulke prijzen betaald worden voor een hotelkamer, terwijl de plaatselijke bevolking in grote armoede leeft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home