Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2005

Maandag ziekendag

Maandag is de dag dat op de bedrijven de meeste ziektemeldingen binnen komen. Maar diezelfde dag melden ook de meeste mensen zich na een ziekte weer fit. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse arbeidsdiensten.

De ziektemeldingen op maandag worden volgens de onderzoekers vooral veroorzaakt door drukke weekenden, maar ook omdat vele werknemers opzien tegen het begin van de week. Het aantal ziektemeldingen op dinsdag valt bijvoorbeeld terug op bijna de helft van het aantal zieken op de eerste dag van de week.

Bij de opvallende maandagziektes moet men moet er volgens de onderzoekers wel rekening mee houden dat een aantal mensen tijdens het weekend ziek wordt, maar dat pas op maandag aan hun bedrijf kunnen melden. "Maar ook een druk weekend kan een oorzaak zijn voor het werkverzuim op maandag," wordt er opgemerkt. "Mensen zien na het weekend gewoon op tegen de nieuwe week. Dat is vooral het geval voor werknemers die zich op het werk niet goed in hun vel voelen."

Maar opvallend is ook dat op maandag opvallend veel werknemers zich na een ziekte weer fit melden. "Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen zich al op het einde van de vorige week weer beter voelden, maar zich pas op maandag melden," stellen ze. "Wie op donderdag weer beter is, zal niet zich snel op vrijdag weer voor de dienst melden. Die ene dag maakt voor hen toch niet veel meer uit."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home