Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2005

Europese palingvangst verboden?


Europees visserij-commissaris Borg wil de vangst van paling tijdelijk laten verbieden. Daarmee hoopt hij de dramatische daling van het aantal palingen tegen te kunnen gaan. In de voorbije drie jaar is er honderd keer zo weinig paling bij gekomen als in de jaren daarvoor. Volgende week zal Borg zijn concrete plannen terzake presenteren.

"Momenteel is de aangroei van het aantal palingen één procent van wat historisch gezien normaal was," benadrukte een woordvoerder van de commissaris. "Door de riviervervuiling sterven enorme aantallen palingen als zij naar zee willen trekken. Daarom denken we aan een vangstverbod, vooral in de seizoenen waarin paling naar zee trekt om te paren."

Het Europees vangstverbod zou van kracht moeten zijn totdat de lidstaten nationale plannen hebben uitgevoerd om het palingbestand te verbeteren. Daar zouden onder meer maatregelen moeten staan om de riviervervuiling tegen te gaan. Ook zou door de aanleg van passages in rivieren de doorstroming van paling bij dammen sterk verbeterd moeten worden.

De visserijcommissie van het Europees Parlement bespreekt het onderwerp dinsdag. Eén van de grote bezorgdheden is de glasaal, de jonge paling. Veel Franse en Spaanse vissers vangen die voor export naar China, waar de glasaal als een delicatesse bestempeld wordt.

Sommigen sturen aan op een exportverbod naar China, maar dan moet Europa eerst aantonen dat paling een bedreigde soort is en dat er zelf ook maatregelen zijn genomen. Men moet immers rekening houden met de WTO-regels voor vrije wereldhandel. Ook wordt gevraagd naar onderzoek over de afname van het palingbestand.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home