Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2005

Kantoren zijn te donker

Kantoorpersoneel met te weinig licht op de werkvloer wordt vermoeid en slaapt 's nachts slecht. Dat blijkt uit een onderzoek van Myriam Aries aan de Technische Universiteit Eindhoven. In een aantal bedrijven blijkt het echter geregeld te ontberen aan lichtkwaliteit, wat de productiviteit door vermoeid personeel zou kunnen doen dalen.

"Mensen hebben licht niet alleen nodig om te kunnen zien," benadrukte de onderzoekster. "Bij gebrek aan licht wordt de biologische klok ontregeld en voelen mensen zich sloom en slaperig. Verlichting in kantoren houdt daar echter geen rekening mee."

Aries merkte op dat er eisen zijn aan het licht dat op het bureaublad valt. "Maar om niet slaperig te worden, moet er ook voldoende licht in het oog vallen," stipte ze aan. Ze stelde dan ook dat er op vele locaties moet gezorgd worden voor een hogere verlichtingssterkte, met licht dat meer gericht is op de ogen.

De situatie op de werkvloer laat blijkbaar geregeld te wensen over. Zo trof de onderzoekster werknemers aan die verstopt zaten achter kasten en planten. Dat is volgens haar helemaal verkeerd. "Ideaal is dat het daglicht toegelaten wordt en dat men met de ogen naar het raam gericht kan zitten," merkte ze op. "Bovendien zou het daglicht aangevuld kunnen worden met kunstlicht."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home