Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2005

NASA reist teveel met eigen vliegtuigen


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op twee jaar tijd miljoenen dollars verspild door eigen vliegtuigen te gebruiken voor routinevluchten in plaats van beroep te doen op commerciële lucht vaartmaatschappijen. Dat blijkt volgens het persbureau Associated Press uit een rapport van het Government Accountability Office.

Het rapport stipt de de NASA tenminste vijf keer meer heeft uitgegeven door in 2003 en 2004 personeelsleden met eigen NASA-vliegtuigen te laten reizen dan zou gekost hebben met commerciële maatschappijen. De extra uitgaven zouden opgelopen zijn tot 20 miljoen dollar. Boven dien zou 86 procent van de vluchten van de NASA-vloot gebruikt geweest zijn voor zakenreizen, wat door de Amerikaanse overheid niet is toegestaan.

De nieuwe NASA-topman Michael Griffin, die een jaar geleden de leiding over de organisatie heeft overgenomen, beloofde beterschap. Sean O'Keefe, de voorganger van Griffin, wordt in het rapport niet met naam genoemd, maar zou zelf ook het voorwerp zijn van een onderzoek rond het oneigenlijk gebruik van overheidsvliegtuigen en snoepreisjes.

Het rapport meldt dat de meeste NASA-vliegreizen weliswaar gebeuren met commerciële maatschappijen, maar dat tijdens de bewuste periode toch 1.188 vluchten werden geboekt met de eigen NASA-toestellen. In 2003 had de NASA 85 vliegtuigen. Daarvan zijn er 53 bestemd voor het ondersteunen van de ruimtevaart-missies, 25 voor onderzoek en ont wikkeling en 7 voor passagiersvervoer.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home