Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2005

Economie in de media


De vakbonden van het Amerikaanse cabinepersoneel hebben hun leden opgeroepen om 'Flightplan' te boycotten, de nieuwste film van Jodie Foster. Volgens de bonden geeft de prent een fout beeld van hun beroep. De thriller, die de Amerikaanse box-office aanvoert sinds hij afgelopen weekend in de VS uitkwam, gaat over een moeder wiens dochtertje verdwijnt tijdens een transatlantische vlucht. Haar verhaal wordt door het cabinepersoneel op ongeloof onthaald. Drie vakbonden van hostessen en stewards zijn in opstand gekomen tegen het scenario. "Daarin is één van de hostessen de grote booswicht,", aldus Corey Caldwell, woordvoerster van de associatie van het cabinepersoneel (AFA-CWA). "In 'Flightplan' wordt een hostess voorgesteld als een terroriste. Dat is echt onverantwoord, want het schaadt het vertrouwen dat er moet zijn tussen het cabinepersoneel en de passagiers."

Gorilla's die in het wild leven maken gebruik van gereedschappen. Een Duits onderzoeksteam is het als eerste gelukt om dat door middel van foto's vast te leggen. Op de foto's van gorilla's in Congo is onder meer te zien hoe een dier een stok gebruikt om vanaf de oever te kijken hoe diep een meer is, zo meldde het blad PLoS Biology. Van gorilla's in dierentuinen was het al bekend dat zij gereedschap gebruikten. Wetenschappers hebben dat ook al eerder geconstateerd bij chimpansees en orang-oetans in het wild. De waarneming dat ook wilde gorilla's het gebruik van gereedschap zich eigen hebben gemaakt, zal volgens een van de Duitse onderzoekers nieuwe inzichten verschaffen over de ontwikkeling van de mens.

De Verenigde Staten zijn niet van plan de controle uit handen te geven over Icann, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte en het onderhoud van internetdomeinnamen. Dat blijkt uit opmerkingen van een vertegenwoordiger van Amerika tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève. De VN-bijeenkomst in Genève was de laatste voorbereidende bespreking in de aanloop tot een VN-bijeenkomst van de Information Society in Tunesië tussen 16 en 18 november. Daar vergaderen technici en ambtenaren over de toekomst van het internet. Behalve zaken als spam en criminaliteitsbestrijding, vallen daar ook het beheer van de internetdomeinnamen onder. Iets dat nu nog volledig onder controle van de Amerikaanse overheid is. Een van de conclusies uit een voorbereidend VN-rapport, van eind juli 2005, stelt dat veel landen het wenselijk achten dat het Icann-beheer in internationale handen komt. Kleinere landen krijgen daardoor meer te zeggen over de ontwikkeling van internet. John Palfrey, professor aan de Harvard Law School en bestuurder bij het Berkman Center for Internet and Society, vreest dat Icann zal lijden onder bureaucratie, als het beheer in handen komt van een grote organisatie als de Verenigde Naties. Bij de oprichting van de Icann gaven de Verenigde Staten aan dat ze in 2006 het Icann-beheer naar het internationale domein over wilde hevelen. Bestuurders onder president Bush zien af van dat voornemen.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat het aantal toeleveranciers halveren. Met de rest sluit het bedrijf langdurige contracten. Het autoconcern hoopt daarmee jaarlijks miljarden dollars te besparen. Dat maakte Ford donderdag bekend. Ford wil het aantal toeleveringsbedrijven van de huidige 2500 in gaan perken tot minder dan duizend. Het bedrijf heeft zeven toeleveranciers aangewezen waar het zaken mee gaat doen. Het gaat onder meer om de Amerikaanse ondernemingen Visteon en Delphi en het Zweedse Autoliv. Het plan omhelst in eerste instantie twintig cruciale onderdelen, zoals stoelen, banden en bumpers. Ford geeft hier jaarlijks 35 miljard dollar aan uit. Het aantal leveranciers van deze zaken moet verminderd worden van tweehonderd nu tot minder dan honderd ondernemingen. Ford heeft net als andere Amerikaanse autofabrikanten te maken met dalende winsten en teruglopende verkoopcijfers. Het marktaandeel van Ford in de Verenigde Staten is dit jaar teruggelopen met 0,6 procentpunt tot 19,1 procent.

Autofabrikant Saab, onderdeel van General Motors, roept wereldwijd 300.000 auto's terug naar de garage. Bij een aantal modellen zijn problemen geconstateerd met de ontsteking, aldus een woordvoerder. Het gaat om auto's van de typen 9-3 en 9-5 die in de periode 2000-2002 van de band rolden. Volgens de zegsman kunnen de ontstekingen door een teveel aan stroomtoevoer defect raken, waardoor de motor niet start. In een enkel geval sloeg de motor af tijdens het rijden. In een paar gevallen heeft dat tot een ongeval geleid. Van persoonlijk letsel was geen sprake.

De veerbootmaatschappij Corsica Ferries heeft woensdagavond besloten zijn vaarten op Corsica om veiligheidredenen op te schorten. Omdat concurrent SNCM ook geen enkele ferry meer in de vaart heeft, is het eiland over zee van de buitenwereld afgesloten. Volgens de directie van het particuliere bedrijf Corsica Ferries is het niet langer verantwoord om op de Corsicaanse havenstad Bastia te varen, omdat de bemanning het gevaar loopt vijandig bejegend te worden door werknemers van SNCM en hun sympathisanten. Zij geven Corsica Ferries mede de schuld van een slepend arbeidsconflict bij SNCM. Corsica Ferries vaart onder Italiaanse vlag en kan daarom met scherpe prijzen concurren tegen het noodlijdende SNCM. Dat bedrijf is nu nog in handen van de Franse staat, maar wordt spoedig geprivatiseerd. Omdat er daardoor honderden arbeidsplaatsen verdwijnen, staakt het personeel en liggen alle boten van de maatschappij al een week vast in Marseille. Een veertigtal leden van de Corsicaanse vakbond STC kaapten dinsdag de veerboot 'Pascal Paoli' in Marseille en voeren richting Bastia. Franse commando's bestormden woensdag met helikopters de gekaapte veerboot voor de kust van Corsica en arresteerden de kapers. De ferry is naar de marinehaven van Toulon, circa 50 kilometer ten oosten van Marseille, gebracht. Vier kapers, onder wie STC-vakbondsleider Alain Mosconi, zitten nog in hechtenis en zullen worden vervolgd. De ander kapers zijn op vrij voeten gesteld.

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft een omvangrijk investeringsplan aangekondigd. De komende zeven jaar stopt het concern 33 miljard dollar in nieuwe chipfabrieken. Daarnaast bouwt Samsung een onderzoekscentrum. Met de nieuwe productielijnen speelt Samsung in op de toenemende vraag naar halfgeleiders in producten als de muziekspeler iPod van Apple. De nieuwe fabrieken zullen werk bieden aan 14.000 mensen, aldus Samsung. Het complex komt te staan in Hwaseong, ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. In die regio heeft Samsung al enkele vestigingen.

Topmodel Kate Moss heeft zich gemeld bij een exclusieve en peperdure ontwenningskliniek in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Dat meldden de Britse kranten The Times en The Sun. Het 31-jarige model, dat in opspraak is geraakt door het snuiven van cocaïne, heeft zich teruggetrokken in de Meadows Clinic om haar drugsprobleem aan te pakken. Daar krijgt ze volgens vrienden een medische behandeling en therapie. Een opname in de kliniek kost 4000 dollar per dag. Vorige week zei Moss nog dat ze zich niet wilde laten opnemen in een ontwenningskliniek, maar als dagpatiënt in therapie. Collega-model Ellen Macpherson, die Moss herhaaldelijk heeft aangeraden naar de Meadows-kliniek te gaan, is slechts een van de beroemdheden die de kliniek is afgekickt. Het centrum staat bekend om haar strenge regels. Patiënten mogen de eerste vier weken geen bezoek ontvangen, zelfs hun kinderen mogen ze niet zien. Het drugsschandaal heeft het topmodel verschillende lucratieve contracten gekost.

Het chemieconcern Tessenderlo Group gaat 3,5 miljoen euro investeren in de verdubbelling van haar capaciteit voor benzylchloryde en benzaldehyde in China. De investering zal ook aangewend worden om een kwaliteitsverbetering van benzaldehyde te realiseren, zo laat de directie van Tessenderlo Group donderdag in een mededeling weten. Tessenderlo Group wil met de bouw van bijkomende productie-eenheden in China inspelen op de stijgende vraag naar beide producten door de farmaceutische industrie en de producenten van agrochemicaliën. De nieuwe productie-eenheid in China moet tegen het voorjaar van 2007 operationeel zijn. In het Chinese filiaal van Tessenderlo Group, Taile Chemical Industry, werken een tachtigtal mensen. Het bedrijf geldt als de voornaamste producent van benzylchloryde en benzaldehyde in China. Tessenderlo Group telt 105 vestigingen in 21 landen, waaronder België. De groep stelt in totaal 8.300 personen tewerk. Ons land neemt daarvan 2.200 werknemers voor zijn rekening. Tessenderlo Group realiseerde vorig jaar een geconsolideerde omzet van 2,078 miljoen euro.

Telecomgroep Belgacom heeft een vrijwillig openbaar overnamebod uitgebracht op alle aandelen en uitstaande warrants van netwerkintegrator Telindus. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) heeft donderdag de kennisgeving openbaar gemaakt die ze heeft ontvangen van Belgacom. Belcacom heeft een vrijwillig bod uitgebracht op alle 35.800.000 aandelen en alle uitstaande warrants die uitgegeven zijn door de Telindus Group. Als prijs voor de aandelen van Telindus biedt Belgacom aan de aandeelhouders van Telindus de mogelijkheid om te kiezen tussen een contante betaling van 13,5 euro per aandeel, of een contante betaling van 8,33 euro per aandeel samen met één certificaat Mobistar. Donderdagnamiddag werd zowel de notering van Belgacom als van Telindus opgeschort op Euronext Brussel.

Tijdens de zomerperiode van 2005 zijn er meer jobstudenten aan het werk geweest dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Vooral bij de zestien- tot negentienjarigen zat het bijklussen tijdens de zomermaanden in de lift. Dat blijkt uit de jaarlijkse jobstudentenanalyse van het uitzendkantoor Creyf's. Voor het tweede jaar op rij hebben meer jongeren een vakantiejob gedaan dan het jaar voordien. Het aantal jobstudenten nam toe met 4,56 procent. De positieve trend is grotendeels toe te schrijven aan de gunstige ontwikkeling van het economische klimaat. Een andere evolutie is te merken in de leeftijdscurve: het aantal zestien- tot negentienjarigen steeg aanzienlijk. Wellicht komt dat door het feit dat jongeren meer besteden dan vroeger, waardoor het wekelijkse zakgeld niet meer volstaat. Wat in de analyse ook opvalt, is de gemiddelde stijging van het uurloon: de voorbije zomer verdiende bijna de helft (47,96 procent) van de jobstudenten meer dan 8,68 euro.

In de omgeving van Los Angeles woedt sinds donderdagmorgen een grote bosbrand. Honderden personen zijn geëvacueerd. Met name het noordwestelijke stadsdeel San Fernando Valley wordt bedreigd, zo meldt de brandweer. Meer dan 3.000 brandweerlieden zijn gemobiliseerd om de brand onder controle te krijgen. Ook zijn 11 helikopters en blusvliegtuigen ingezet. Donderdagmiddag was al 6.900 hectare begroeiing verwoest, aldus brandweerzegsman John Mancha. De bestrijding van de brand verloopt "zeer moeizaam", aldus John Mancha. "Het gaat om zeer oneffen terrein, met veel onverwachte glooiingen en hellingen, en zeer droog struikgewas. De wind helpt ook al niet," zo luidt het.

Enkele stranden in het zuiden van Spanje zijn donderdag besmeurd geraakt met olie die een tankschip bij een raffinaderij bij de stad Algeciras verloren had. De ongeveer zevenduizend liter olie vormde een vlek van bijna twee kilometer lengte. Vijf schepen, een helikopter en tientallen vrijwilligers op de kust waren in de weer om de smurrie in te dammen en op te ruimen. Het Spaanse persbureau Efe vernam van de milieuactiegroep Verdemar dat hetzelfde schip, de Eileen uit Gibraltar, twee jaar geleden bij een soortgelijke olielekkage betrokken was.

Al-Qaida probeert massavernietigingswapens in handen te krijgen en de terreurorganisatie zal niet aarzelen deze te gebruiken in het Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse generaal John Abizaid donderdag verklaard tegenover de commissies voor militaire zaken van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem is Al-Qaida de grootste bedreiging voor de stabiliteit en de vrede in het Midden-Oosten. President George Bush heeft besloten een zware afvaardiging naar het Congres te sturen om de leden, en het Amerikaanse volk, te overtuigen van de vooruitgang die de Verenigde Staten volgens hem boeken in Irak. Ook minister van defensie Donald Rumsfeld en andere hoge functionarissen zullen getuigen.

Ondanks een investering van meer dan twee miljard euro in waterzuivering is er de voorbije vier jaar geen verbetering van de waterkwaliteit vast te stellen. "Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters zet de fouten uit het verleden gewoon voort." Dat stelt Bond Beter Leefmilieu (BBL), nadat uit het rapport 'Waterkwaliteit' van de Vlaamse milieumaatschappij (VMM) is gebleken dat de waterkwaliteit in Vlaanderen in 2004 is gestagneerd. Volgens BBL is het tijd voor een grondige bijsturing van het beleid. De oorzaken van het falen van het waterzuiveringsbeleid zijn volgens de koepel van milieuverenigingen gekend. "Er is onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden en de actoren - burgers, gemeenten en Aquafin - worden niet geresponsabiliseerd." Ook de planning is verouderd, aldus BBL. "Ook de particulier merkt te weinig van het beleid. Tenzij de verhoogde waterfactuur, waarvoor hij nog niet veel in ruil heeft gekregen".

Vlaams parlementslid Jean-Marie Dedecker (VLD) heeft enkele weinig alledaagse voorstellen uitgedokterd om het fileprobleem aan te pakken. De bouw van een verdieping boven de Brusselse ring springt het meest in het oog. Dedecker stapt volgende week met zijn voorstellen naar het Vlaams Parlement, zo meldt VTM woensdag. Dagelijks staan er kilometerslange files langs de Belgische wegen. Een van de drukste verkeersaders van het land is de Brusselse Ring. Dedecker stelt voor het verkeer op de Ring te ontdubbelen door er een viaduct op te laten bouwen. Hoeveel die ingreep zal kosten, is niet meteen duidelijk. Een ander opvallend voorstel is de afschaffing van de pechstroken. Dedecker, die eerder in het mobiliteitsdebat opviel door zijn strijd tegen de superboetes, wil er een extra rijstrook van maken. In geval van pech kunnen bestuurders nog uitwijken naar zogenaamde pechzones, die langs de autosnelweg liggen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home