Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 29, 2005

Australië ideaal nucleair afvalstort?

Australië zou het perfecte nucleaire afvalstort van de wereld kunnen zijn. De inkomsten uit die activiteiten zouden volgens de Australische oud premier Bob Hawke bovendien goed kunnen gebruikt worden om de milieuproblemen van het land op te lossen.

Tijdens een voordracht aan de universiteit van Oxford benadrukte Hawke dat Australië de ideale geologie heeft om te dienen als opslagplaats voor al het kernafval van de wereld. De Labour-voorman voegde daar aan toe dat de inkomsten van de opslag van opgebruikte brandstofstaven en ander nucleair afval gebruikt zou kunnen worden om bijvoorbeeld de leefsituatie van de Australische aboriginals te verbeteren. "Daarnaast zouden ook milieuproblemen als de verzouting van de Australische bodem kunnen worden bestreden," voerde hij aan.

Huidig Labour- en oppositieleider Kim Beazley noemde het idee van Hawke onbespreekbaar, maar de Tony Abbott, minister van volksgezondheid in de huidige liberale regering van Australië, heeft wel oren naar de opwerping van Hawke. "Alleen zijn er heel wat politieke obstakels," aldus Abbott. "Op dit ogenblik kunnen we nog niet eens besluiten waar de opslagplaats voor Australisch kernafval moet komen, laat staan dat we een beslissing kunnen nemen over de komst van een opslagplaats van internationaal afval."

Bob Hunter, de voorzitter van de Scientists for Global Responsibility, bevestigde dat de uitgestrekte woestijnen van Australië een goede plek zouden zijn om veel kernafval voor lange tijd op te slaan. Hunter voegde daar aan toe dat een dergelijke stap ook moreel juist zou zijn aangezien Australië ook op grote schaal uranium exporteert.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home