Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2005

Economie in de media


De Franse staatsinstelling CDR moet de zakenman Bernard Tapie 135 miljoen euro betalen wegens onregelmatigheden bij de verkoop van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas aan de staatsbank Crédit Lyonnais in 1994. Dat heeft een rechtbank in Parijs vrijdag bepaald. De CDR werd in de jaren negentig opgericht voor het afwikkelen van het bankroet van Crédit Lyonnais. Tapie, ooit minister en sponsor van de voetbalclub Olympique Marseille en de wielerploeg La Vie Claire met de vedetten Bernard Hinault en Greg LeMond, verkocht Adidas aan de bank wegens grote geldnood. Crédit Lyonnais verzweeg toen al een koper voor het Duitse bedrijf te hebben gevonden die veel meer betaalde dan Tapie kreeg. Dat was Robert-Louis Dreyfus. Het bedrag dat de rechter Tapie heeft toegewezen, is veel lager dan de geëiste 990 miljoen euro. Dat vindt de zakenman echter geen probleem. "Het belangrijkste is dat de rechter duidelijk heeft vastgesteld dat ik ben bestolen," aldus Tapie vrijdag. Crédit Lyonnais is sinds 2003 eigendom van Crédit Agricole.

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is zaterdagochtend met succes de nieuwe hoofdbemanning en een ruimtetoerist naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd. Om 05.54 uur Belgische tijd vertrok een Sojoez-draagraket die een kleine tien minuten later de Sojoez TMA-7 op een traject zette naar het ISS. De koppeling is voor maandag voorzien. Aan boord van de Sojoez zijn de Amerikaan William McArthur en de Rus Valeri Tokarev. Zij zijn de twaalfde hoofdbemanning van het ISS en gaan voor zes maanden de Rus Sergej Krikaljev alsmede de Amerikaan John Phillips aflossen. Bij de heenreis hebben ze het gezelschap van de rijke Amerikaan Gregory Olsen, de derde ruimtetoerist. Die keert op 11 oktober met de Sojoez TMA-6 terug, in het gezelschap van Krikaljev en Phillips.

Medisch toerisme van mensen zonder papieren is een zware belasting geworden voor OCMW's en ziekenhuizen van steden als Gent, Mechelen en Antwerpen. Het aantal mensen zonder papieren dat er zich laat behandelen op kosten van het OCMW, groeide de afgelopen jaren sterk. Dat schrijft De Morgen zaterdag. De ziekenhuizen kunnen de patiënten niet weigeren aangezien ze zeggen dringende medische hulp nodig te hebben. De OCMW's klagen aan dat ze pas na betaling van de dikwijls peperdure facturen zien welke behandeling werd gegeven. Vaak gaat het niet om spoedbehandelingen maar om vooraf te plannen ingrepen zoals bevallingen of 'luxe-ingrepen' zoals een neuscorrecitie of een ifv-behandeling. In 2003 gaf het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent 8.301 hulpverleningen aan mensen zonder papieren, vorig jaar waren dat er al 11.097. De verwachting is dat 2005 nog een stijging van 30 pct te zien zal geven.

Stafchef en generaal Richard Myers van het Amerikaanse leger is vrijdag officieel met pensioen gegaan. De opvolger van Myers is generaal Peter Pace, van het Marinierskorps en totnogtoe vice-stafchef. Hij neemt vandaag zijn nieuwe functie op. Tijdens een ceremonie in Fort Myer herinnerde president George W. Bush eraan dat Myers na de aanslagen van 11 september 2001 de supervisie had over zowel de vergeldingsmaatregelen tegen Afghanistan als later de oorlog tegen Irak. Hij was net na de aanslagen tot stafchef benoemd.

Door de fusie van de Japanse banken Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG) en UFJ Holdings zaterdag ontstaat in Japan de grootste financiële instelling ter wereld. Daarmee laat de Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (MUFG), dat ongeveer 190 biljoen yen (1,4 biljoen euro) aan activa zal hebben, de huidige leider Citigroup achter zich. De bankactiviteiten zelf worden vermoedelijk pas vanaf januari 2006 samengevoegd om de banken de tijd te geven hun computersystemen op elkaar af te stemmen. Beide banken zien in de fusie een aanmoediging om hun slechte leningen af te schrijven. Na de fusie moeten beide banken hun kosten verminderen en moet de marktkapitalisatie stijgen. Daarnaast moeten ook veel meer particulieren worden aangetrokken.

Judith Miller, de journaliste van The New York Times die op 6 juli tot een gevangenisstraf werd veroordeeld, is donderdag vrijgelaten. Dat heeft de uitgever van The New York Times bevestigd. Miller bracht ruim twaalf weken achter de tralies door. Ze werd op 6 juli naar de gevangenis verwezen omdat ze had geweigerd haar bronnen vrij te geven aan een onderzoeksrechter die wilde weten hoe de identiteit van CIA-agente Valerie Plame aan de media werd gelekt. Volgens de uitgever van The New York Times, Arthur Ochs Sulzberger, heeft Judith Miller ermee ingestemd voor de rechtbank te getuigen na door een van haar bronnen formeel van haar plicht tot geheimhouding te zijn ontheven. Die bron is naar verluidt Lewis Libby, de voornaamste raadsman van vice-president Dick Cheney. Judith Miller heeft in een communiqué verklaard dat zij hoopt vrijdag voor een grand jury te kunnen verschijnen.

Citroën brengt samen met het gasbedrijf Gaz de France (GDF) een auto op aardgas op de markt. Met een compressor kunnen bezitters thuis in de garage tanken. Na een proefproject in de buurt van Toulouse zal de auto vanaf 2007 in heel Frankrijk aangeboden worden, zo maakten de initiatiefnemers vrijdag bekend. Aardgas is milieuvriendelijker dan benzine. De uitstoot van CO2 zal een vijfde lager liggen. Omdat er nog maar weinig tankstations bestaan, verwachten Citroën en GDF dat de eerste klanten vooral thuis, via een eigen gasaansluiting, zullen tanken. De hiervoor noodzakelijke compressor van 500 euro wordt gratis ter beschikking gesteld. Warenhuisketen Carrefour zal aardgastankstations inrichten. Een gastank volstaat voor 200 kilometer en wordt naast de benzinetank ingebouwd die brandstof voor ongeveer 500 km bevat.

De divisie Air Cargo Logistics van de Genkse transport - en logistieke Groep H. Essers heeft een luchtvrachtfiliaal op Ostend Airport in Oostende geopend. Met dit nieuwe filiaal wil de groep inspelen op de vraag van klanten om via regionale luchthavens een betere service aan een lagere kostprijs aan te bieden. De Limburse Groep H.Essers, met hoofdkantoor in Genk, zette in 2002 met de overname van Superliner Cargo zijn eerste stappen op het vlak van baantransporten in de luchtvaart en dat onder de naam 'Air Cargo Logistics'. Het hoofdkantoor van deze divisie van de Groep H. Essers ligt in Vilvoorde en beschikt ondertussen over vier satellietvestigingen in Schiphol, Parijs en Bierset. Met het nieuwe filiaal in Oostende wil de Genkse transportgroep naar eigen zeggen ook een nog betere service aanbieden aan één van haar klanten, met name Egypt Air, en de verdere ontwikkeling van de transporten naar Engeland realiseren.

De Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler heeft met de grootste Europese autoproducent, het Duitse Volkswagen, overleg gepleegd over een instap in het kapitaal van VW. Dit maakte DaimlerChrysler vrijdag bekend. "Volkswagen heeft herhaaldelijk aan DaimlerChrysler voorgesteld om in het kapitaal te stappen ", stelde een woordvoerder. "Volkswagen heeft het onderwerp de laatste jaren verschillende keren te berde gebracht", gaf de woordvoerder aan, en bevestigt daarmee gedeeltelijk de informatie van het weekblad Focus.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home