Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2005

Ook vrouwen verschillen

Vrouwen mogen online niet als een homogene groep bestempeld worden. Zwarte Amerikaanse vrouwen hebben de neiging om een zakelijker benadering te hebben tegenover het internet dan hun seksegenoten uit andere groepen. Marketeers moeten volgens onderzoekers die verschillen goed in het oog houden.

Uit een studie van NiaOnline.com, een web-community voor Afro-Amerikaanse vrouwen, bleek dat het een vergissing is dat Afra-Amerikaanse vrouwen geen interesse hebben in het internet. "Ze zullen het medium vlugger gebruiken dan blanke vrouwen om aankoopbeslissingen te nemen," aldus de onderzoekers.

Bijna 65 procent onder hen stelde bijna altijd de website van een product te bezoeken wanneer ze van plan waren een aankoop te doen. Bij blanke vrouwen ligt dat op 58 procent. Bovendien zie ongeveer 16procent van de zwarte vrouwen dat hun favoriete website een belangrijke invloed heeft op hun aankoopbeslissingen, tegenover 12 procent bij de blanke vrouwen.

Verder blijkt er ook een belangrijk verschil te zijn bij het gebruikvan het internet als ontspanning. "Dit zou veroorzaakt worden door het feit dat zij meer op het werk toegang hebben tot het internet (32 procent) dan blanke vrouwen (9 procent)," stippen de onderzoekers aan. "Dat betekent ook dat ze minder persoonlijke e-mails (39 procent) versturen dan hun blanke seksegenoten (78 procent)."

De onderzoekers menen echter dat er ook demogratische reden meespelen. "Vrouwen zijn meestal het hoofd van het traditioneel gezin," stellenze. "Dat houdt in dat ze minder tijd hebben en dus eerder geneigd zijn om online te gaan voor onderwerpen die hen helpen bij het beheer van het huishouden."

Maar de onderzoekers zien ook culturele redenen om online ontspanning te beperken. "Afro-Amerikanen hebben een grotere vrees ten opzichte van het internet," aldus de onderzoekers. "Dat gaat terug naar vroegere aspecten van de maatschappij. Zwarten hebben traditioneel een wantrouwen gehad tegenover mensen die informatie vroegen. De vrees om de anonimiteit kwijt te raken kan sommige gebruikers beletten om helemaal in cyberspace op te gaan."

Opvallend is dat Afro-Afrikaanse vrouwen een grotere interesse toonden in snelle internetverbindingen dan blanke vrouwen, zelfs al was het verschil relatief klein. Maar zwarte vrouwen zijn ook sneller geneigd om hun kinderen in contact te brengen met het internet dan blanken."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home