Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 30, 2005

Meer vrije tijd dan men denkt

Er wordt vandaag dikwijls wordt geklaagd over een gebrek aan vrije tijd. Maar dat gevoelen stoelt volgens het magazine The Futurist niet op de realiteit. Het magazine stelt dat mensen de tijd die ze aan iets spenderen, meestal te hoog inschatten.

"De jachtige maatschappij en de prestatiedwang die veel mensen voelen, creƫert de illusie dat er weinig vrije tijd overblijft," merkt The Futurist op. "Dat heeft echter meer te maken met een subjectieve inschatting dan met de feiten."

Zo wordt er gesteld dat mensen de hoeveelheid tijd die ze besteden aan het huishouden, meestal te hoog inschatten. "Ook sportactiviteiten vergen minder tijd dan men denkt," stipt The Futurist aan. "Bovendien blijkt ook de arbeid vandaag nauwelijks meer tijd vergt dan in eerdere decennia."

Een Europeaan heeft gemiddeld 31,5 tot 45,5 uur vrije tijd. Amerikanen denken volgens het magazine verkeerdelijk dat ze minder vrije tijd hebben dan Europeanen. "Ze verdelen hun vrije tijd alleen op in kleinere porties, zodat de illusie van een druk bezet mens ontstaat," voert The Futurist nog aan. "Bovendien delen Europeanen hun werktijd efficienter in."

In de toekomst wordt de perceptie van vrije tijd volgens het magazine beinvloed door trends als demografische verschuivingen, technologische ontwikkelingen, de dreiging van terrorisme en flexibele werktijden en -plekken. "Er komt meer vraag naar tijdbesparende producten en diensten," aldus nog The Futurist. "Bovendien verandert de levenscyclus en stijgt de vraag naar individuele tijdsinvulling op basis van persoonlijke omstandigheden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home